Hlavní obsah

Německá školka narazila s plánem zbavit se jména po Anne Frankové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Photo Collection Anne Frank House, Seznam Zprávy

Anne Franková se proslavila až posmrtně – po vydání svých deníků z období nacismu.

Reklama

Vedení školky naplánovalo, že z názvu vyškrtne jméno oběti holokaustu Anne Frankové. Když na to upozornila média, zvedla se vlna odmítavých reakcí, které odkazovaly i na aktuální nárůst projevů antisemitismu.

Článek

Tangerhütte je asi desetitisícové provinční město ve východním Německu, které bývá v průvodcích zmiňováno díky rozšířenému pěstování chřestu a velkému parku z 19. století. V posledních dnech mu nicméně hrozilo, že se zapíše v poněkud horším kontextu.

Jedna z místních mateřských škol nese název po známé židovské dívce Anne Frankové, která se se svojí rodinou, žijící původně v Německu, ukrývala během druhé světové války v nizozemském Amsterdamu a po odhalení nakonec zemřela jako patnáctiletá v koncentračním táboře. Anne posmrtně proslavil její deník, který po válce objevil a vydal její otec.

Správní rada školky začala před časem uvažovat o tom, že se zařízení přejmenuje. Místo jména Anne Frankové se mělo v názvu objevit heslo o světových objevitelích.

Skutečnost, že jméno oběti holokaustu mělo zmizet z názvu dětského zařízení v době, kdy vyeskaloval izraelsko-palestinský konflikt a kdy se v Německu nebývale rozšířily projevy antisemitismu, však přitáhla ke školce nečekaně velkou pozornost německých i zahraničních médií a vyvolala kritiku z různých stran.

Proti přejmenování se ozvala například Německo-izraelská společnost. Její zástupce Tobias Krull podle veřejnoprávní televize MDR prohlásil, že by šlo o špatný signál.

„Nyní je třeba obzvlášť citlivě zvažovat, jak mohou symbolická přejmenovávání zapůsobit,“ zareagovala přes sociální síť X (dříve Twitter) regionální iniciativa Společně, která je zaměřená na podporu demokracie a otevřené společnosti.

Antisemitské útoky v Německu na vzestupu

Zakryté jarmulky, děti bez školních uniforem a naposledy zápalný útok na synagogu. Krize na Blízkém východě rozdmýchává antisemitské útoky v Německu.

Návrh pohoršil také Mezinárodní osvětimský výbor, který sdružuje přeživší ze známého vyhlazovacího koncentračního tábora a jejich organizace.

„Pokud je někdo ochoten tak lehkovážně zavrhnout vlastní historii, zejména v dnešní době obnoveného antisemitismu a pravicového extremismu, a jméno Anne Frankové je ve veřejném prostoru vnímáno jako nevhodné, je třeba cítit strach a obavy, pokud jde o kulturu paměti v naší zemi,“ napsal viceprezident výboru Christoph Heubner v otevřeném dopise pro vedení města.

Diskuzi o změně názvu kritizoval i ministerský předseda Saska-Anhaltska Reiner Haseloff (CDU). „Je důležité udržovat židovskou historii v Sasku-Anhaltsku naživu,“ uvedl na sociálních sítích.

Městská rada Tangerhütte v pondělí rozhodla, že se školka přejmenovávat nebude. Proti se vyslovily i jednotlivé strany a uskupení z městského zastupitelstva. Ve středu by měly v tomto smyslu vydat společné prohlášení. Většina rodičů je nicméně podle MDR stále pro přejmenování školky.

Město se snažilo prostřednictvím tiskové zprávy vysvětlit, že školka prošla za posledních 14 měsíců transformací, jejímž cílem je přechod k otevřené práci s mládeží. A právě během tohoto procesu se už na začátku roku rozproudila diskuze o tom, jak tuto změnu konceptu školky vyjádřit novým názvem. O tématu se naposledy jednalo v létě.

Vedoucí školky pro regionální deník Volksstimme řekla, že příběh židovské dívky byl pro malé děti těžko uchopitelný. Podle listu se nicméně školka jmenuje po Anne Frankové už od počátku 70. let.

Příběh Anne Frankové

Deník Anne Frankové je jednou z nejčtenějších knih, symbol vyprávění o holokaustu a zároveň velmi dobrý text.

Starosta Tangerhütte Andreas Brohm v pondělí poděkoval za „mnoho konstruktivních návrhů a nápadů“. Podle něj diskuze o změně názvu pokračují a žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Zdůraznil také, že město si je „vědomo své historické odpovědnosti i svého vzdělávacího poslání“.

Před dvěma lety probíhala podobná debata v sousední spolkové zemi Durynsko. Pedagogové a rodiče chtěli přejmenovat mateřskou školu Anne Frankové v městečku Elxleben a nazvat ji podle „losích skřítků“. Nakonec k tomu ale nedošlo. Zastupitelstvo obce se přejmenováním ani nezabývalo.

Reklama

Doporučované