Hlavní obsah

Německo vyšetřuje závažný únik informací z armády

Foto: MSC/Kuhlmann

Německý kancléř Olaf Scholz.

Reklama

Šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová v pátek zveřejnila zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru představitelů německého letectva. Týkal se i toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně.

Článek

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil v sobotu kancléř Olaf Scholz. Informovala o tom agentura DPA.

„Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřování,“ prohlásil Scholz v Římě. Tam se už dopoledne mimo jiné setkal s papežem Františkem.

Vysoce postavení představitelé německého letectva na nahrávce pořízené při telekonferenci na platformě Webex hovoří mimo jiné o teoretických možnostech použití střel s plochou dráhou letu. Jde o střely Taurus německé výroby, které dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů. Někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území.

Agentura DPA poznamenává, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.

Reklama

Doporučované