Hlavní obsah

Volby v Polsku proběhnou v polovině října. Co potřebujete vědět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: DarSzach, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V polovině října proběhnou v Polsku parlamentní volby. Vítězství obhajuje strana Právo a spravedlnost Jarosława Kazcyńského. Jaký je termín a systém polských voleb?

Článek

Letošní podzim je ve znamení důležitých voleb u našich sousedů. Volby na Slovensku do Národní rady, v Polsku se bude volit nové složení Sejmu a senátu.

Podívejte se na vše, co potřebujete vědět o polských volbách.

Termín voleb

Parlamentní volby v Polsku se uskuteční v neděli 15. října 2023. Rozhodne se v nich o novém složení polského Sejmu a Senátu. O termínu rozhodl polský prezident Andrzej Duda. Parlamentní volby se konají každé čtyři roky.

Parlamentní volby 2019

Poslední parlamentní volby se v Polsku uskutečnily 13. října 2019. Se ziskem 43,59 % zvítězila strana Právo a spravedlnost Jarosława Kazcyńského. Volební účast překročila 60% hranici (61,74 %), jednalo se o nejvyšší volební účast od roku 1989.

Parlamentní volby v Polsku 2019 jsme sledovali v online reportáži.

Systém voleb v Polsku

Polsko má dvoukomorový parlament, který je tvoří dvě komory – SejmSenát.

  • Sejm tvoří 460 poslanců, kteří jsou voleni poměrným volebním systémem. Politické strany, které se chtějí dostat do Sejmu, musejí získat 5 % hlasů, u koalic je volební klauzule stanovena na 8 %.
  • Senát je tvořen ze 100 členů, ti jsou voleni většinovým volebním systémem.

Kdo kandiduje a průzkumy

Podle průzkumů před parlamentními volbami v Polsku zůstává nejsilnější stranou vládní národně konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, která zvítězila před čtyřmi lety a v Polsku vládne od roku 2015. Na druhém místě se v průzkumech objevuje centristická Občanská koalice seskupená okolo hodnotově liberální strany Občanská platforma expremiéra a bývalého předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

V červnu měly obě strany podle průzkumů podporu okolo 30 %, o necelé čtyři procentní body vedla Kaczyńského strana Právo a spravedlnost (PiS). Kolem 10 procent se pohybovaly krajně pravicová Konfederace, koalice Třetí cesta a Levice.

StranaPollster (%)CBOS (%)United Surveys (%)IBRiS (%)
PiS34,33334,234,2
Občanská koalice30,72729,728,3
Konfederace11811,511,7
Třetí cesta9,8510,210,6
Levice7,859,79,7
Pollster pro Super Express z 18. 6., CBOS z 18. 6., United Surveys pro Wirtualna Polska z 11. 6., IBRiS pro Polsat z 11. 6.

Ani těsně před volbami se situace v průzkumech příliš nezměnila. Stále vede Kaczyńského strana Právo a spravedlnost (PiS) s podporou přes 30 % voličů. Nejisté jsou ovšem její šance na sestavení většinu v Sejmu. Cca 26procentní podpoře se těší Občanská koalice, kolem 10 procent se stále drží Konfederace, Třetí cesta i Levice.

Polský postoj k Ukrajině

V poslední době sílí debata o tom, jak silná je vlastně polská podpora Ukrajiny, kde stále zuří váleční konflikt po napadení Ruskem v únoru minulého roku.

Polsko-ukrajinské vztahy si procházejí těžkým obdobím a poprask, který vyvolal nepřesný překlad slov polského premiéra, tomu jistě nepomohl. Zahraniční zpravodajské agentury a média jako BBC totiž citovaly zprávu s chybně vyčasovaným slovesem. Zpráva proto vyznívala tak, že Polsko přeruší zbrojní dodávky pro Ukrajinu.

Konzervativci nastoleným tématem kampaně je i nelegální migrace. Řeší se také bezpečnost země a budoucnost štědrých sociálních programů. Vláda je před volbami pod útokem kvůli tzv. vízové aféře. Vydávání víz v afrických a asijských zemí totiž zřejmě provázely korupce a klientelismus.

Více o ukrajinsko-polském sporu zde:

Prezidenti Andrzej Duda a Volodymyr Zelenskyj velmi dlouho vystupovali jako velcí přátelé. Jenže teprve aktuální ostré neshody ohledně vývozu ukrajinského obilí ukážou, nakolik pevný tento vztah skutečně je.

Kdy budou další volby v Polsku

Další volby se uskuteční v Polsku v roce 2025. Bude se jednat o volby prezidentské. Současným prezidentem je Andrzej Duda.

Reklama

Související témata:

Doporučované