Hlavní obsah

Poláci vybrali desítky milionů na Bayraktar pro Ukrajince

Foto: Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Turecký dron TB2, přezdívaný Bayraktar.

Reklama

Po Litvě vybrali peníze na turecký dron pro Ukrajince i Poláci. Téměř 120 milionů korun nashromáždili v internetové sbírce během několika týdnů.

Článek

Ještě před týdnem to bylo 15 milionů zlotých, tedy dvě třetiny cílové částky. V neděli odpoledne už měli Poláci „hotovo“. Vybrali totiž 22,5 milionu zlotých, v přepočtu téměř 117 milionů korun, které chtějí použít na nákup tureckého dronu Bayraktar pro Ukrajinu.

„Můžeme si jako Poláci pogratulovat. Jeden Bayraktar je společný, od nás, odspodu,“ napsal publicista a zakladatel levicového média Krytyka Polityczna Sławomir Sierakowski. Právě on sbírku začátkem července odstartoval.

Nakonec se zapojilo 203 tisíc lidí včetně veřejně známých osobností. Mezi herci a herečkami byla i režisérka Agnieszka Hollandová nebo litevská premiérka Ingrida Šimonyteová.

Právě Litevce Poláci ve sbírce následují. Bezmála třímilionovému baltskému národu se podařilo vybrat v přepočtu přes 120 milionů korun během tří dní letos na konci května.

Litevská solidarita tehdy na tureckého výrobce dronů zapůsobila a zbraň, která slouží Ukrajincům k boji proti Rusům, Ukrajině daroval. Peníze od Litevců šly na další obranné cíle Ukrajiny.

„Litevci vybrali prostředky bleskurychle a firma vyrábějící Bayraktary se rozhodla dát Ukrajině dron zdarma a peníze dát na pomoc obyvatelům. Později se to samé stalo s další sbírkou na tři Bayraktary! Teď je čas na nás. Pamatujete si Buču, Irpiň, Mariupol? Zapojte se do té války. Kupme polský Bayraktar,“ odkazoval se na Litevce zakladatel polské sbírky Sierakowski.

Polákům trval výběr peněz zhruba tři týdny, a i když se už cílová částka vybrala, lidé posílají peníze dál. Mají na to ještě tři dny. „Přebytek“ se podle Sierakowského pošle na účet ukrajinské armády.

Drony turecké výroby se ukázaly být účinné hned na začátku ruské invaze na Ukrajinu při zastavování ruského postupu během bitvy o Kyjev.

Stroje TB2, známé jako „Bayraktary“, mají v napadené zemi téměř mytický status, poznamenal před časem server Business Insider. Před ruskou invazí, jež začala 24. února, měla Ukrajina podle agentury AFP k dispozici asi dvacítku dronů TB2. V březnu oznámila, že obdržela další, které objednala na konci ledna.

Reklama

Doporučované