Hlavní obsah

Video: Autor hitu o dronech Bayraktar složil ódu na raketomety

Bez komentáře: Poslechněte si song od Tarase Borovoka o raketometech HIMARS.Video: twitter/Gerashchenko_en

 

Reklama

aktualizováno •

Taras Borovok, hudebník, který se s prvním úderem Ruska připojil k ukrajinské armádě a od té doby svými songy pomáhá vzdorovat nepříteli, se po poctě schopnostem dronů Bayraktar přihlásil s chórem o ničivých raketometech.

Článek

Na sítích koluje vtip, že Ukrajina už ví, koho přihlásí do nového kola mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Tu letos v květnu ovládala ukrajinská kapela Kalush Orchestra. A příští rok by mohl dominovat jiný ukrajinský umělec: Taras Borovok.

Jeho jméno možná znát nebudete, ale hit o tureckých dronech Bayraktar, které z ukrajinského nebe zatápějí Rusům, se k vám nejspíš donesl. Teď přidal další skladbu, která se šíří jako lavina: o amerických salvových raketometech HIMARS, které Rusům působí zásadní problémy (více zde).

„Raketa za raketou… Na nenáviděné nepřátele… Vypouští všechen náš vztek… HIMARS!“ zpívá chór. (Více v úvodním videu.)

Jak na svých stránkách popisuje portál Euronews, devětačtyřicetiletý hudebník se přidal k armádě bezprostředně poté, co ruské síly překročily 24. února hranice a napadly svého západního souseda. Neskončil ale na frontě, místo toho byl požádán, aby ukrajinské armádě pomohl vyhrát informační válku.

„Přišel za mnou můj přítel z armády a zeptal se, jestli bych mohl napsat píseň o Bayraktarech. Řekl, že na bojišti fungovaly dobře,“ citoval server Borovoka.

Vzal kytaru, posadil se do svého kyjevského studia a během necelých dvaceti minut složil zmiňovaný hit o Bayraktarech. „Bylo to rychlé. Vážně jsem netušil, že bude tak rychle populární.“

Bez komentáře: Hit o Bayraktarech.Video: twitter/Gerashchenko_en

Píseň začala sbírat statisíce zhlédnutí na YouTube, pravidelně ji jako podkres k záběrům zničené ruské techniky zařazují ukrajinské televize.

Po Bayraktaru následovaly další songy, například o ukrajinských ženách. Nebo – zveřejněný právě ve 100. den ruské agrese – věnovaný všem hrdinným obráncům země.

Borovok se nestydí nazývat své písně propagandou. Přiznává, že jeho cílem je ovlivňovat lidi v tom smyslu, aby si Ukrajina udržela vysokou morálku a odolávala ruskému vlivu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované