Hlavní obsah

Prokurátor promluvil o útoku na Fica. Ministři vysvětlovali své verze

Foto: Repro Úrad vlády/FB

Slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka, v pozadí ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

aktualizováno •

Politici a pověřený šéf tajné služby upřesňovali svá vyjádření kolem útočníka na slovenského premiéra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Vyšetřovatelé a prokurátoři pracují se všemi vyšetřovacími verzemi, které připadají v úvahu. Nesoustředíme se jen na jednu nebo na dvě verze,“ prohlásil slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka.

Vyšetřování útoku na premiéra a předsedu vládního Směru Roberta Fica je podle něj teprve v prvopočátku.

Žilinka se ve středu dopoledne po jednání bezpečnostní rady státu poprvé podrobněji veřejně vyjádřil k průběhu vyšetřování atentátu. Ten se odehrál minulý týden v obci Handlová po výjezdním zasedání Ficova kabinetu.

Vážně zraněný premiér se dál zotavuje v banskobystrické nemocnici. Jeho stav je podle informací z rána stabilizovaný. Ministr obrany a Ficova pravá ruka Robert Kaliňák na tiskové konferenci řekl, že momentálně probíhá lékařské konzilium a podrobnosti nemocnice zřejmě zveřejní odpoledne.

„Zdržme se spekulací“

Prokuratura hned po útoku uvalila na věc informační embargo, vyšetřování nekomentovala ani policie. O podrobnostech a vyšetřovacích verzích ale veřejně hovořili ministři vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a právě Kaliňák.

Generální prokurátor Žilinka na středeční tiskové konferenci i za účasti ministrů vyzval ke zdrženlivosti. „Zdržme se spekulací, hypotéz, předčasných závěrů,“ uvedl.

„Orgány činné v trestním řízení činí všechny potřebné kroky k tomu, aby byl skutek v rozumném čase a zákonným způsobem náležitě objasněn, a aby se i veřejnost dozvěděla o všech souvislostech, okolnostech a důvodech skutku,“ ujišťoval Žilinka.

Podrobnější ohledně vyšetřování nebyl, na rozdíl od politiků, kteří vysvětlovali nejasnosti ve svých vlastních vyjádřeních.

„Už se nemůžu vyjadřovat“

Na vysvětlenou: Šutaj Eštok a Kaliňák v prvních dnech po atentátu hovořili o střelci jako o „osamělém vlkovi“. V neděli pak přišli s další vyšetřovací verzí o možných komplicích či spiknutí.

Napovídat tomu mělo smazání komunikace útočníka Juraje C. ze sociálních sítích.

Denník N nicméně úterý večer přinesl informaci, že facebookový profil pachatele v noci po útoku odstranila přímo společnost Meta, která sociální síť provozuje. Firma o tom zároveň den po atentátu informovala slovenské úřady. Jasná ovšem není časová osa událostí.

Na otázky ohledně zásahu společnosti Meta už ministr vnitra Denníku N neodpověděl. „Informace jsou už součástí spisu, tak se k nim nemohu vyjadřovat,“ reagoval. Šutaj Eštok je tak zdrženlivější než v neděli, kdy s Kaliňákem zveřejnili další vyšetřovací verzi, podle které pachatel nemusel jednat sám.

Nejasnosti kolem facebooku

Na nové informace od společnosti Meta ale na středeční tiskovce reagoval Pavol Gašpar, který de facto vede slovenskou tajnou službu SIS. „Nepleťme jablka s hruškami. Naše vyjádření z neděle stále platí, týká se jedné z možných verzí, která se vyšetřuje. Vymazání účtu společností Meta nemá žádnou souvislost se zásahem do konta pachatele, o kterém jsme hovořili my,“ prohlásil.

Gašpar v souvislosti s Denníkem N mluvil o „nesmyslném, nepodloženém způsobu útoku na ministra vnitra na základě spekulací a konspirací“.

Podle ministra Kaliňáka napovídá vyšetřovací verzi o komplicích dění v časovém úseku mezi atentátem a dobou, kdy Meta účet znepřístupnila. Tehdy mělo podle politika k vymazání historie facebookového účtu dojít.

Zřejmě až v době poté měla společnost Meta přistoupit ke smazání účtu. „Historii průběhu účtu a jeho aktivit mají bezpečnostní složky k dispozici,“ dodal vicepremiér, který teď Fica ve funkci neformálně zastupuje.

V rozporu s dosavadní praxí Ficovy vlády teď ministři na tiskových konferencích odpovídají na dotazy všech přítomných médií.

Policejní prezident Ľubomír Solák, který byl rovněž přítomen, za celou dobu konference nepromluvil.

Doporučované