Hlavní obsah

Rusko zatím nepřijde o bankovní spojení, lídři EU se neshodli

Foto: Profimedia.cz

Na fungování mezinárodního platebního systému jsou navázány i dodávky ruských surovin.

Reklama

Některé státy EU požadují, aby bylo Rusko odstřiženo od mezinárodního platebního systému SWIFT. Mezi schválené sankce však tento postih neprošel.

Článek

Za jednu z nejúčinnějších sankcí, která by mohla Rusy zasáhnout na citlivém místě, je považováno odstřižení od mezinárodního platebního systému SWIFT. K cílenému postihu ruských bank a podniků důrazně vyzývá Ukrajina a podporuje ho také několik členských států EU. Na čtvrtečním unijním summitu se však mezi schválené sankce tento návrh nedostal.

„Každý, kdo nyní pochybuje, jestli má být Rusku zakázán SWIFT, musí pochopit, že krev nevinných ukrajinských mužů, žen a dětí bude i na jeho rukou,“ napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru.

Podle listu Financial Times se pro vyloučení Ruska z platebního systému zasazuje Británie. Premiér Boris Johnson k tomuto kroku vyzýval na čtvrtečním hovoru lídrů zemí skupiny G7.

Mezi členskými zeměmi EU má návrh podporu například u pobaltských států, Polska nebo Nizozemska. Za přijetí této sankce se postavil také český premiér Petr Fiala.

Proti zablokování SWIFT Rusům se však postavilo Německo a také někteří další tradiční odpůrci tvrdších postihů Moskvy jako Itálie, Maďarsko nebo Kypr.

Německý kancléř Olaf Scholz během mimořádného summitu EU řekl, že vyloučení Ruska ze systému SWIFT si chce nechat až na případný další sankční balíček.

Odborníci připomínají, že na odstavení Ruska z platebního systému, který používají banky po celém, světě, by doplatila také druhá strana. Evropské banky napůjčovaly ruským více než 50 miliard eur, které by mohly být ohroženy. Odstřižení Ruska od SWIFT by se projevilo také na dodávkách ropy nebo zemního plynu.

K radikálnímu kroku, který by ruským bankám i podnikům výrazně zkomplikoval mezinárodní operace, zatím nesáhly ani Spojené státy, které ve čtvrtek také vyhlásily nové sankce.

Reklama

Doporučované