Hlavní obsah

Scholzova SPD si sype popel na hlavu. Postoj k Putinovi byl chybou

Foto: Profimedia.cz

Spolkový kancléř Olaf Scholz na stranické konferenci SPD v Berlíně.

Reklama

Němečtí sociální demokraté na své stranické konferenci potvrdili obrat v zahraniční politice. Vládnoucí strana redefinovala svůj vztah k Moskvě a předchozí politiku označila za chybu.

Článek

Předpoklad, že silnější ekonomické vztahy s Moskvou přispějí k demokratizaci Ruska, byl chybný, uvědomila si německá sociální demokracie (SPD).

Strana, která v Německu vládne spolu se Zelenými a liberály z FDP, tím uznala kritiku za dlouhodobé podceňování bezpečnostního rizika, které Rusko představuje.

Imperialistické Rusko

Ve stranickém dokumentu „Sociálně-demokratické odpovědi na svět v transformaci“ stojí, že předpoklad o sbližování s Ruskem a jeho demokratizaci byl chybný a navíc vedl k tomu, že se na něm Německo stalo energeticky závislé.

Nový postoj SPD, jenž delegáti na sněmu schválili, podle ARD odmítá normalizaci vztahů s Ruskem, „dokud sleduje svůj imperialistický cíl dobývání a potlačování suverénních států“.

Stranickou politikou tak už není dřívější heslo „Mír v Evropě nemůže být proti Rusku, ale pouze s ním“. Nově se partaj řídí přístupem: „Dokud se v Rusku nic zásadně nezmění, bude třeba zorganizovat bezpečnost Evropy proti Rusku.“

Podle spolupředsedy SPD Larse Klingbeila, který společně se Saskií Eskenovou obhájil na třídenním berlínském sjezdu stranickou funkci, bylo chybou, že se strana nedistancovala od Putinova režimu dříve.

Rozhovor o Scholzově vládě

Německá vláda je rozhádaná a „není nikdo, kdo by byl schopný ji usměrnit“, naráží analytik Jakub Eberle v rozhovoru pro Seznam Zprávy na kancléře Olafa Scholze. Kabinetu se programově nedaří, což přispívá k růstu populistů z AfD.

Předseda parlamentní frakce SPD Rolf Mützenich přiznal, že „zcela podcenil“ imperiální myšlení šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Spolkový kancléř Olaf Scholz na konferenci vyzval, aby Ukrajina byla v případě potřeby nadále podporována v boji proti Rusku i v dalších letech. Berlín podporuje Kyjev od invaze vojensky i finančně, byť v minulosti čelil kritice za pomalé rozhodování.

Teď Scholz připravil Německo na možnost, že bude muset pomoc Ukrajině ještě posílit. Narážel tím na nejasný vývoj politické situace v USA, kde se blíží prezidentské volby a kde další finanční a vojenská pomoc Ukrajině naráží na odpor.

Reklama

Doporučované