Hlavní obsah

Slováci zrušili Rusům na ambasádě víc míst, než jich tam oficiálně bylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruské velvyslanectví na Slovensku (ilustrační foto).

Reklama

Nejdřív tři v polovině března a teď dalších 35. Slovensko ve velkém „osekává“ možnosti ruské diplomacie. Ruší se místa pro víc diplomatů, než jich na Slovensku oficiálně je.

Článek

Podle oficiálních čísel na Slovensku působí jen 29 ruských diplomatů, ale Slovensko během března vykázalo hned 38 Rusů, buď je vyhostilo, nebo zrušilo jejich pozice.

To už může podle deníku SME výrazně ovlivnit fungování ruské ambasády, která měla více než dvojnásobný počet pracovníků, než uvádí diplomatické listiny slovenského ministerstva z loňského roku. SME i ČTK píšou, že ve skutečnosti pracovalo na velvyslanectví kolem 70 lidí.

První tři diplomaty Bratislava vyhostila už 14. března kvůli aféře špionáže ve prospěch Ruska. Šlo o krok, který následoval po zásahu Národní kriminální agentury (NAKA), která zadržela pracovníka slovenské tajné služby SIS Bohuše Garbára a další tři muže spjaté s krajní pravicí, se SIS a s vojenskou akademií. Důvodem je podezření ze špionáže pro Rusko a korupční jednání.

Úplatky a informace

Garbár se přiznal, že byl zpravodajským kontaktem pro důstojníky ruské tajné vojenské rozvědky GRU, která působila na Slovensku pod diplomatickým krytím. Muž sbíral citlivé informace a za úplatu je předával Rusům. Přispíval také na dezinformační web Hlavné správy.

Video z verbování a uplácení Garbára ruským zastupujícím vojenským přidělencem Sergejem Solomasovem dokonce zveřejnil Denník N.

Ruský narativ na Slovensku

Víc než 30 procent Slováků věří Kremlu jeho vlastní obhajobu vojenské invaze na Ukrajinu. Vyplývá to z průzkumu Ústavu experimentální psychologie Centra společenských a psychologických věd Slovenské akademie věd z 22. až 24. března. Průzkumu se účastnilo 900 respondentů.

Na 34 procent věří, že válku na Ukrajině záměrně vyvolaly západní mocnosti a že Rusko jen reagovalo na jejich provokaci. Dalších 28 procent lidí věří ruské verzi o „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny a přibližně stejný počet tomu, že Ukrajina páchala na ruské menšině „genocidu“.

Ve středu následoval další významný krok: rozhodnutí o snížení počtu ruských diplomatů v zemi o 35. Podobnou diplomatickou „přestřelku“ o snižování počtu diplomatů a vyhošťování absolvovalo s Ruskem Česko po odhalení kauzy Vrbětice.

Podle Bratislavy je aktuální krok reakcí na aktivity ruského personálu, které jdou proti slovenským zájmům. „S politováním konstatujeme, že po předcházejících vyhoštěních ruských diplomatů v posledních dvou letech ruská diplomatická mise nejevila zájem o korektní působení na našem území,“ komentoval věc mluvčí slovenské diplomacie Juraj Tomaga.

Zatímco diplomaté se vyhošťují podle jmenného seznamu, omezení počtu diplomatických pozic znamená, že na jejich místo už Moskva nemůže vyslat náhradníky.

V posledních zhruba dvou týdnech oznámilo vyhoštění ruských diplomatů hned několik evropských zemí včetně Polska, Nizozemska, Belgie a pobaltských států. Česko v úterý prohlásilo jednoho diplomatického pracovníka ruského velvyslanectví v Praze za nežádoucí osobu.

Větší počet pracovníků ruské ambasády Praha vyhostila po dřívější diplomatické roztržce s Moskvou v souvislosti s odhalením českých bezpečnostních složek, že ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 jsou důvodně podezřelí ruští tajní agenti.

Reklama

Doporučované