Hlavní obsah

Co píší v Rusku: Vrší se „důkazy o podvrhu“. Mrtví mají málo rozbité hlavy

Foto: Profimedia.cz

Zastřelený cyklista v Buči. Podle ruských médií se z kola takhle nepadá.

Reklama

aktualizováno •

Den po dni sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Článek

V tomto textu najdete:

  • S datem 6. dubna: Vrší se „důkazy o podvrhu“. Mrtví mají málo rozbité hlavy.
  • S datem 5. dubna: Kyjev chystá nové podvrhy s mrtvými civilisty. – Vraždící ukrajinské bestie, jde jim o dehumanizaci Ruska, říká ruský exprezident Medveděv.
  • S datem 3. dubna: Záběry z Buči jsou nahrané, mrtví se hýbají. – Evropané mají zvláštní gen, brání jim v soužití s ​​Ruskem. – Sankce proti Putinovi ukázaly, že Západ je schopen jakéhokoli nesmyslu.
  • S datem 2. dubna: Vojenský potenciál Ukrajiny je z velké části zničen. – Co si myslí miliardář Děripaska. – A co by na to řekla baba Vanga?
  • S datem 31. března: Ať nepřátelské země platí v rublech za všechno zboží, navrhuje šéf Státní dumy. – Najatého herce Zelenského čeká na Západě neblahý osud.
  • S datem 30. března: Všechny úkoly a cíle, kladené na vojsko, byly splněny. – Prezident Jižní Osetie oznámil plán připojit se k Rusku.

Středa 6. dubna dopoledne

Ruská média chrlí další a další „důkazy“, „rozbory“ a zaručeně pravá videa, jež mají dokazovat, že zvěrstva zdokumentovaná po vytlačení ruských vojsk z Kyjevské oblasti napáchali sami Ukrajinci s jediným cílem – očernit Kreml.

Jde o mocnou masáž, jejíž ozvěny lze dohledat napříč dezinformačními weby a na sítích mnohde ve světě.

Jak vypadá takový článek plný důkazů, který má ve čtenáři vzbudit minimálně pocit „bůhví, jak to bylo“, ale raději ještě to, že „Ukrajinci si nic lepšího nezaslouží“, si ukážeme na webu listu Komsomolskaja pravda. Masový deník spadá pod skupinu ESN Group, kterou ovládá byznysmen s úzkými vazbami na Kreml a Gazprom Grigorij Běrežkin.

Foto: Seznam Zprávy

Pohled na titulní stranu webu Komsomolskaja pravda, 6. dubna 2022 kolem 10:30 SEČ. (Strojový překlad.)

Otevírací článek obsahuje řadu argumentů, které podle autora textu Valentina Alfimova zpochybňují „ruskou stopu“ v masakru v Buči.

Titulek článku – Střelbu v Buči zachytilo video. Odhaluje, co se skutečně stalo na předměstí Kyjeva – odkazuje k průlomové nahrávce.

„Blogeři našli další nezvratný důkaz, že ‚genocidu v Buči‘ zinscenovaly ukrajinské síly,“ píše Alfimov s tím, že na nahrávce je slyšet výměna mezi „nacistickým velitelem“ a dalším vojákem v černém, kteří spolu řeší, jestli mohou začít střílet. „Pokud hlasitost tohoto videa zvýšíte na maximum, na samém konci uslyšíte vzdálený výkřik: ‚Prosím, nezabíjejte mě! Já nechci!‘ Následují dva šelesty podobné zvukům výstřelů.“

Potíž je, že pokud si „nezvratný důkaz“ pustíte, vidíte rozbitou ulici posetou vojenskou technikou, kde se nakrátko mihne ukrajinská uniforma. Není jasné vůbec nic: kdy bylo video pořízeno, kdo je případně na záběrech a už vůbec ne to hlavní – zda i originál obsahoval „usvědčující hlasy a vzdálený výkřik“, o kterých Alfimov píše.

Foto: Seznam Zprávy

První část textu na webu listu Komsomolskaja pravda. (Strojový překlad.)

A podobně obstojí další jeho „nezvratné důkazy“.

Ty znějí: Těla byla zjevně do ulice, kde se pak „našla“, přivezena ve spěchu. „Všechna leží na malém úseku jedné ulice a jsou podobně oblečená, přičemž žena s manikúrou zemřela minimálně o týden dříve,“ píše Alfimov v narážce na změnu počasí. (Pomiňme, že obrat „o týden dříve“ jednoznačně odkazuje na dobu, kdy byla Buča v držení ruských okupantů.)

„Ruskou stopu“ podle autora článku zpochybňuje i samotné rozmístění těl poházených u silnice a na silnici, mezi kterými „by bylo nutné kličkovat“, jenže ruská „těžká technika by je prostě rozemlela“.

Mrtvý člověk na kole podle Alfimova jistě nezemřel během jízdy na kole, protože „takhle se z kola nepadá“.

Autor dále upozorňuje, že nesedí ani střelná zranění mrtvých. „Při výstřelu z kulometu zezadu do hlavy se rozbije půlka lebky, ale tady tomu tak není.“

A konečně: „Nejsou žádní svědci. Nemůže se stát, že by bylo zabito velké množství lidí, ale nikdo nic neviděl.

A to je právě problém. Lidé, kteří ruskou okupaci Buči přežili, vypověděli, co všechno ruští vojáci prováděli. Jejich svědectví najdete třeba v tomto textu. A v tomto článku je pak popis dění od Rusa, který se přidal k ukrajinské armádě a strávil nějakou dobu v ruském zajetí přímo v Buči.

Foto: Seznam Zprávy

Druhá část textu na webu listu Komsomolskaja pravda. (Strojový překlad.)

A nakonec: článek opět obsahuje varování, že další „ukrajinské provokace“ ještě přijdou. „V nadcházejících dnech a možná hodinách se objeví další video, které ‚všem ukáže zvěrstva ruské armády‘. Přípravy jsou v plném proudu a už jsou známí i autoři této inscenace. Účelem videa je další diskreditace ruských ozbrojených sil,“ stojí v textu.

Ten tvrdí, že odhalení přinese agentura Reuters, která publikuje náhodně zachycenou nahrávku, na níž budou vidět ruští vojáci, jak odvádějí do sklepa činžovního domu skupinu Ukrajinců a tam je střílejí.

Dá se usuzovat, že Rusové vědí, že taková nahrávka existuje, a její pravost zpochybňují dopředu.

Úterý 5. dubna dopoledne

Svět stále zpracovává pohled na zvěrstva, která po sobě na Ukrajině zanechala ruská armáda v místech, odkud ji Ukrajinci vytlačili. Spojené státy i země EU chystají nové sankce, Bílý dům nadto žádá pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC).

Odpoledne se mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN, kde má prostřednictvím videa promluvit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Očekává se, že poskytne další svědectví o mučení, znásilňování a jiných krutostech, jichž se na obyčejných lidech Putinova armáda dopouští.

A ruská média dál vrší zprávy, jejichž smyslem je jediné: zamlžit skutečnost. Přimět čtenáře myslet si, že se v Buči a okolí nic nestalo, všechno je to naaranžované, a i kdyby nebylo, tak bůhví, jak to celé bylo (o dezinformační argumentaci více třeba zde).

Viz pohled na titulní stranu státem plně ovládané agentury RIA Novosti.

Foto: Seznam Zprávy

Agentura RIA Novosti, 5. dubna, kolem 11:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Tam už se chystá půda pro případné nové hrůzné zprávy z Ukrajiny, jak dokládá článek s titulkem: „Ukrajinská armáda připravila nové podvrhy se zabitými civilisty.“

Zdrojem informací je ruské ministerstvo obrany, resp. mluvčí a vrchní propagandista armády Igor Konašenkov, podle kterého na Ukrajině zrovna skončily dotáčky.

„Podle potvrzených informací provedli večer 4. dubna ve vesnici Moščun, 23 kilometrů severozápadně od Kyjeva, příslušníci 72. ukrajinského hlavního centra psychologických operací další zinscenované natáčení civilistů údajně zabitých ruskými ozbrojenými silami. Materiál je určen k následné distribuci prostřednictvím západních médií,“ prohlásil Konašenkov.

Ukrajinské bezpečnostní složky podle něj podobné akce organizovaly i v dalších ukrajinských městech, například v Sumy či Konotopu.

Konašenkov samozřejmě nepředložil jediný důkaz svých tvrzení. Takže – ano, je čas se bát o osud obyvatel Moščunu, Sumy i Konotopu.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na RIA Novosti, 5. dubna. (Strojový překlad.)

Dále pak – napříč médii – probíhá popírání jakékoli ruské viny na masakru v Buči. A to nejrůznějšími způsoby.

Populární online deník Lenta, který spadá pod koncern vlastněný státní Sberbank, třeba přinesl pohled místopředsedy ruské bezpečnostní rady, někdejšího premiéra/prezidenta Dmitrije Medveděva.

Medveděv pochopitelně označil četné zprávy o ruských zločinech za podvrhy, které „aktivně šíří západní nevládní organizace“. Takové zprávy podle něj vznikají s cílem „dehumanizovat“ nejen ruskou armádu, ale i obraz Ruska jako celku.

Skutečnými vrahy jsou podle Medveděva ukrajinští nacionalisté: „V zájmu dehumanizace Ruska a jeho maximálního očernění jsou rozzuřené bestie z národních praporů a teritoriální obrany připraveny náhodně zabíjet své vlastní civilisty,“ uvedl Medveděv.

V článku pak vypočítává jiné „mýty“, které už Ukrajinci rozšířili – například příběh obránců Hadího ostrova (psali jsme zde).

Obliba takových zpráv je podle Medveděva důsledkem ideologického vykrmování (huštění) ukrajinské společnosti v posledních 30 letech. Ideologickou práci, které byli Ukrajinci vystaveni, přirovnal k podobným procesům, jež v důsledku vedly ke vzniku třetí říše.

Rusko se proto muselo ujmout denacifikace Ukrajiny.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku deníku Lenta.ru, 5. dubna kolem 11:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Neděle 3. dubna večer

Odpoledne (viz přechozí zápisek) jsme se pozastavili nad tím, jak ruská média hromadně mlčí o masakru civilistů v ukrajinském městě Buča, které bylo do pátku v držení ruských okupačních vojsk. Mlčení ovšem v podvečer prolomilo ministerstvo obrany, které odmítlo obvinění „z údajného zabíjení civilistů v Buči“. Fotografie a videozáznamy z Buči úřad označil za „další produkci kyjevského režimu pro západní média, jako tomu bylo v Mariupolu s porodnicí a s incidenty v jiných městech“.

A takhle se toho chopil zpravodajský kanál Vesti ruské státní televize Rossija 24:

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webu televize Rossija 24 dne 3. dubna kolem 21:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Autor článku o událostech v Buči cituje veterána ruských speciálních sil z Afghánistánu Sergeje Gončarova, (též bývalého šéfa sovětského Výboru státní bezpečnosti KGB), který má za to, že Západ usiluje „pomocí inscenovaných záběrů z Buči“ o proměnu města v „ukrajinskou Srebrenicu“ a o následné obvinění Ruska z genocidy místního obyvatelstva. „Je to naprosto jistě podvrh.“

Klíčový je důraz na slovo „zinscenovaný“. Ve všech státem kontrolovaných médiích se rozvíjejí teorie o tom, že diváci nemají podléhat propagandě, protože ani videa, ani snímky z Buči nejsou pravé. Všechno je to natočený a pečlivě připravený podvrh, jehož smyslem je jen a pouze očernit Rusko.

Nic na tom nemění očitá svědectví nebo fakt, že podle pracovníků humanitárních organizací byly některé oběti po smrti už delší dobu.

Protože jak se píše na Rossija 24: „Uživatelé na webu také upozornili na zjevně zinscenované záběry. (…) Je na nich vidět, jak se údajně zabití po projetí auta s kameramanem pohnou a zvednou ze země.“

Takže nakonec je podle ruských úřadů (a médií) zločin to, že Kyjev vůbec podobné záběry natočil a poslal do oběhu. Abychom citovali senátora Konstantina Kosačeva, místopředsedu horní komory ruského parlamentu: „Skutečnost, že se Západ chytil na tuto faleš a dodal jí maximální rezonanci, z něj dělá spoluviníka na tomto cynickém a nemorálním zločinu.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Rossija 24. (Strojový překlad.)

Neděle 3. dubna odpoledne

Zatímco je svět v šoku ze svědectví o zvěrstvu v Buči, které po sobě nechala ruská armáda, média poplatná Kremlu o této události mlčí. Kolem druhé hodiny odpolední veřejný prostor zcela ovládl Putinův mluvčí a jeden z mnoha lidí na sankčním seznamu Západu Dmitrij Peskov. Poskytl další rozhovor – tentokrát stanici Rossija 1 –, což vydalo na hromadu článků věnovaných jeho výrokům.

Přesvědčit se o tom můžete na titulní straně státní agentury TASS.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk homepage agentury TASS, 3. dubna 2022 kolem 14:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Hlavní zprávou je oznámení, že Rusko bude platbu v rublech, podobně jako za plyn, žádat i za další zboží. Což není nic nového, tento nápad už se v Kremlu nějakou dobu řeší, jak si můžete potvrdit v tomto textu u zápisků z 31. března.

Nás zaujala zpráva na jedné z nižších pozic o tom, že Evropané mají zvláštní „gen“, který jim brání ve vzájemně výhodném soužití s Ruskem.

Autorem tohoto tvrzení je opět Putinův mluvčí Peskov, podle kterého se ovšem na tuto abnormalitu v chromozomech dá zvyknout.

Peskov úvahou o genetické odchylce reagoval na otázku, proč vztahům mezi Ruskem a EU v posledních letech nedominuje konstruktivní přístup, ale spíš démonizování Moskvy evropskými politiky. „Evropané mají nějaký druh genu, který jim brání zbavit se této slupky a být s námi ve stavu vzájemně výhodného soužití. Je to nějaký extra chromozom nebo něco takového; oni ho mají,“ ironicky prohlásil s tím, že si na sebe můžeme tak jako tak zvyknout.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na stránkách agentury TASS, 3. dubna. (Strojový překlad.)

Že to s rozumem lidí na Západě není vůbec dobré, pak dokládá jiný článek. Putinův muž v něm reagoval na další sankce uvalené na Kreml.

Dmitrij Peskov připustil, že ještě před pár lety by si takovou situaci ve vztazích Ruska s Evropou nedovedl představit. Stejně jako je podle něj nepředstavitelné, že někdo uvalí sankce přímo na hlavu státu. „Překračuje to hranice rozumu. Po uvalení sankcí na našeho prezidenta se vlastně ukázalo, že jsou schopni jakýchkoli nesmyslů,“ poznamenal Peskov.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku agentury TASS, 3. dubna. (Strojový překlad)

Sobota 2. dubna večer

V den, kdy ukrajinské síly oznámily, že získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí a osvobodily ji od Rusů, se i Kreml ve svých médiích chlubí dalšími vojenskými úspěchy. Speciální operace na denacifikaci Ukrajiny, nikoli válka, probíhá více než výtečně, jak se dozvíme třeba ze stránek populárního online deníku News.ru.

Foto: Seznam Zprávy

Homepage online deníku News.ru 2. dubna kolem 20:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Článek nazvaný „Vojenský potenciál Ukrajiny je z velké části zničen“ vychází z rozhovoru, který poskytl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov kanálu Bělorusko 1.

„Demilitarizace je v plném proudu. Ukrajinský vojenský potenciál a infrastruktura byly během speciální operace z velké části zničeny,“ prohlásil Peskov.

Následuje připomínka toho, co prohlásil šéf operací ruského generálního štábu Sergej Rudskoj. Tedy že „systémy protivzdušné obrany a letectva Ukrajiny byly téměř zcela zničeny a ukrajinské námořnictvo přestalo existovat“ .Přičemž vzdušná nadvláda byla podle něj vybojována během prvních dvou dní. Reálnější pohled na bojiště nabízíme v této analýze.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu News.ru. (Strojový překlad.)

Zaujal nás článek věnovaný ruskému miliardáři Olegu Děripaskovi (více o něm třeba zde), který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Muž, kterého zásadně poškozují sankce Západu, má za to, že válka jen tak neskončí. A může za to Čína. Na svém účtu na kanálu Telegram Děripaska poznamenal, že pokud k vyřešení problému před týdnem stačila dohoda tří stran – mezi Ruskem, Spojenými státy a Ukrajinou –, nyní se k jednání připojila Čína a „to je jiný příběh“.

„Bohužel jsme ještě daleko od konce tohoto konfliktu a soudě podle tempa těch podivných jednání, mír bohužel v nadcházejících měsících nenastane,“ myslí si Děripaska. Konec války by viděl zhruba na září. Tehdy se podle něj svět ponoří do potravinové krize a vlády ve světě se budou (spíš než Ukrajinou) zabývat zcela jinými problémy. A také volbami, které je čekají.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na News.ru. (Strojový překlad.)

Jestliže si mohl zavěštit Děripaska, není asi vůbec nic divného na tom, že se News.ru věnuje i jiným proroctvím. V obsáhlém textu autorka Viktorie Katajevová rozebírá, nakolik lze věřit proroctvím o Rusku, jež přednesli Nostradamus a baba Vanga. „Redakce News.ru hovořila s odborníky a zjišťovala, zda výroky připisované věštcům byly skutečně, nebo šlo jen o spekulace.“

Zesnulá bulharská jasnovidka Vanga podle autorky, která se zas odkazuje na bulvární britský The Sun, například předpověděla, že „rok dvojek“ radikálně změní pořadí světového řádu. A den, kdy se „sejde šest dvojek,“ „bude šokem pro celý svět“. Přičemž, jak připomíná Katajevová, 22. 2. 2022 podepsal ruský prezident Vladimir Putin dekrety uznávající samozvané republiky na východě Ukrajiny, tedy Doněckou a Luhanskou (a o dva dny později rozpoutal válku). „Podle zpráv médií Vanga předvídala definitivní přerušení vztahů mezi Ruskem a Amerikou a úzkou spolupráci mezi Ruskem a Čínou,“ píše se v textu, který také připomíná údajné Nostradamovy předpovědi třetí světové války v roce 2023.

Autorka dokonce kontaktovala Jekatěrinu Dali-Sychevovou, která si říká kmotřenka věštkyně Vangy, aby ověřila pravost výroků připisovaných této dávno zesnulé ženě. Kmotřenka pro News.ru řekla, že osobně slyšela od Vangy o budoucnosti Ruska toto: „SSSR se po roce 2022 znovu zrodí a stane se velkou říší. A spiritualita bude oživena právě z Ruska. I když to nebude snadné.“

Text je to obsáhlý, ale bohužel, senzace se nekoná. Autorka text uzavírá tím, co jí poradili oslovení vědci: Ať lidé věří raději faktům. I když: Jaká fakta teď v Rusku dostávají?

Foto: Seznam Zprávy

Článek News.ru o jasnovidcích, 2. 4. 2022.

Čtvrtek 31. března večer

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého musí od pátku odběratelé z takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ za ruský plyn platit v rublech.

Tak zní agenda, které se během dne věnovala média doma i v zahraničí. A pochopitelně i v Rusku patří k těm nejčtenějším, jak si ukážeme na webu deníku Parlamentskaja Gazeta. Listu, který vydává přímo Federální shromáždění Ruské federace, tedy tamní dvoukomorový parlament.

„Seznam států a území páchajících nepřátelské akce proti Rusku schválila vláda 7. března,“ připomíná list v článku s titulkem Putin podepsal dekret o pravidlech obchodu s plynem s nepřátelskými zeměmi. „Patří sem Austrálie, Albánie, Andorra, Spojené království (včetně ostrova Jersey a kontrolovaných zámořských území), všechny státy EU, Island, Kanada, Lichtenštejnsko, Mikronésie, Monako, Nový Zéland, Norsko, Korejská republika, San Marino, Severní Makedonie, Singapur, USA, Tchaj-wan, Ukrajina, Černá Hora, Švýcarsko a Japonsko.“

(Do závorky dodáváme, že Čína nebude ráda za uznání existence samostatného Tchaj-wanu, více zde.)

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webových stránek deníku Parlamentskaja Gazeta, 31. 3. 2022 kolem 19:00 SEČ. (Strojový překlad.)

A zatímco evropské země proti kroku Kremlu protestují, předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin má za to, že by se v rublech mělo účtovat i za další zboží.

„Bylo by správné tam, kde je to pro naši zemi výhodné, rozšířit seznam zboží vyváženého za rubly: hnojiva, obilí, ropu, uhlí, kovy, dřevo a podobně,“ uvedl Volodin.

„Rozhodnutí hlavy státu může v budoucnu zajistit Rusku pozici rovnocenného účastníka hospodářské výměny s ostatními zeměmi. Zvláště pak, bude-li tato pozice podpořena logickým rozšířením. Neomezujte se na plyn, ale rozšiřte seznam zboží vyváženého za rubly, jak navrhuje předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin,“ radí také Parlamentskaja Gazeta.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku deníku Parlamentskaja Gazeta. (Strojový překlad.)

Druhý text, na který se podíváme, je pozoruhodný rozhovor, jejž vedla zkušená novinářka PG Nikita Vjatchaninová se senátorem Andrejem Klimovem. Klimov je místopředsedou výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace, horní komory ruského parlamentu. V obsáhlém rozhovoru nastínil, jaká je budoucnost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Jedním ze scénářů, se kterým se na Západě netají, je evakuace Zelenského za účelem vytvoření jakési ‚exilové vlády‘ někde v Londýně,“ tvrdí senátor. V Británii však podle něj Zelenského časem potká podobný osud jako někdejšího plukovníka GRU Skripala. „Nebudu se divit, když Zelenského vezmou do Londýna, aby se ho později sami zbavili – a  zbavili se ho nějakým osudným způsobem.“

Na vysvětlenou: Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni v Salisbury v březnu 2018, oba útok přežili. Později se ukázalo, že šlo o otravu paralytickou látkou Novičok.

Ruská verze zní, že se Skripala pokusili zbavit sami Britové a Rusko z útoku jen falešně obvinili. Britské úřady oznámily, že za útokem stojí dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga. Ti se pohybovali na místě činu; později tvrdili, že zrovna v Salisbury byli na dovolené… Není bez zajímavosti, že stejní dva muži figurují také v případu výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v České republice z roku 2014.

Zpátky k rozhovoru s Klimovem: „Existuje další scénář – Zelenskyj bude zatčen jako válečný zločinec. Tato varianta není vyloučena a zdá se mi, že sám Zelenskyj dnes ze všeho nejvíc přemýšlí, jak z této situace vyváznout bez újmy. Jak například zajistit, aby ho jeho vlastní stráže nezlikvidovaly.“

Klimov v rozhovoru odmítá nazývat Zelenského politikem. Je to podle něj jen herec najatý Západem, aby hrál roli prezidenta.

„On byl svého času angažován jako herec pro roli ukrajinského prezidenta, což si předtím vyzkoušel hraním v seriálu za americké peníze (seriál Sluha lidu, kde Zelenskyj ztvárnil roli prezidenta Ukrajiny, pozn. red.). Poté byl tento herec jednoduše převeden do jiného ‚nastavení‘, díky čemuž hrál roli prezidenta Ukrajiny v reálném životě. Mimochodem, tímto způsobem se všichni, kdo se Zelenským vedou rozhovory, proměnili v herce tohoto ‚kina‘. A to mluvíme nejen o těch, kteří hrají roli řady ukrajinských ministrů, ale například i o americkém prezidentu Bidenovi, britském premiéru Johnsonovi a řadě dalších státníků. Můj názor: Zelenskyj je hlavním aktérem tragédie ukrajinského lidu, která byla napsána na americkém ministerstvu zahraničí.“

Už stačí, že?

Foto: Seznam Zprávy

Rozhovor s Klimovem, Parlamentskaja Gazeta. (Strojový překlad.)

Středa 30. března v noci

Rusko oznámilo snížení počtu svých vojáků v okolí Kyjeva a Černihivu a za svůj hlavní cíl nyní označilo „osvobození“ Donbasu.

Tak zní hlavní zpráva dne a i v médiích kontrolovaných Kremlem se změna strategie na bojišti objevuje mezi nejčtenějšími články. Jako příklad poslouží otisk online deníku Lenta, který vydává Rambler Media Group, dceřiná společnost státem vlastněné Sberbank.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany deníku Lenta, středa 30. 3. kolem 23:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Jak lze aktuální vývoj číst, popisuje v tomto rozhovoru pro Seznam Zprávy bezpečnostní expert Jan Ludvík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Ohlášení omezení aktivit v okolí Kyjeva a Černihivu je přiznáním reality na místě – ruské síly na kyjevské frontě nebyly schopny postupovat,“ říká například.

A takhle si o tom čtou čtenáři v Rusku: „Ruské ministerstvo obrany poprvé odhalilo podrobnosti o první fázi speciální operace na Ukrajině. Ruská armáda hodlala přimět nepřítele, aby soustředil své hlavní síly k udržení velkých měst, oznámil novinářům oficiální zástupce ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov,“ píše Lenta.ru.

„V první fázi speciální vojenské operace prováděné ruskými ozbrojenými silami na území Donbasu a Ukrajiny bylo naplánováno přimět nepřítele, aby soustředil své síly, prostředky, zdroje a vojenskou techniku ​​k udržení velkých měst v těchto oblastech včetně Kyjeva,“ cituje deník Konašenka, který je mluvčím resortu.

Operace podle něj probíhala tak dobře, že nebylo nutné útočit na velká města, čímž se zamezilo civilním obětem. Rusové nadto udrželi ukrajinské bojovníky v šachu, a tak je Kyjev nemohl použít k odporu proti ruským silám na Donbasu.

„Všechny úkoly a cíle, kladené na vojenské jednotky, byly splněny,“ dodává Lenta.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Lenta.ru, 30. března. (Strojový překlad.)

Druhá zpráva, která stojí za pozornost, přišla ze separatistického regionu Jižní Osetie. Ta hodlá „v blízké budoucnosti podniknout kroky k připojení k Rusku. Uvedl to prezident částečně uznané republiky Anatolij Bibilov, jehož výzva byla zveřejněna v telegramovém kanálu strany Jednotné Rusko,“ píše Lenta.

Informace je o to zajímavější, že právě tady – na území Gruzie – si Vladimir Putin poprvé vyzkoušel scénář, který teď zopakoval na Ukrajině. Psal se rok 2008 a Rusko nejprve vyhlásilo podporu dvěma separatistickým republikám. Propaganda hovořila o genocidě etnické menšiny. Následovala hromadná evakuace ohrožených obyvatel. A pak útok na suverénní stát, při kterém Rusko od Gruzie odtrhlo dvě vzbouřená území – Jižní Osetii a Abcházii. (Detailněji v tomto rozboru.)

Teď Jižní Osetie žádá o připojení k Rusku. „Věřím, že sjednocení s Ruskem je naším strategickým cílem. Je to naše cesta, po které lid touží. Touto cestou se vydáme. V blízké budoucnosti podnikneme příslušné právní kroky,“ cituje Lenta Bibilova.

Ten se dále domnívá, že Rusko a celý svět s ním zažívají zlom. „Ruský svět dnes hájí zájmy těch, kdo jsou mu oddáni, kdo jsou proti nacismu, respektují univerzální lidské hodnoty a základní práva a normy akceptované celým mezinárodním společenstvím.“

Jen doufejme, že se Rusko nepustí do denacifikace Gruzie.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Lenta.ru, 30. března. (Strojový překlad.)

Projekt: Co píší ruská média

Tento text si nedělá ambice být komplexním monitoringem ruských médií. Předkládáme výseč toho, jak ruský aparát prostřednictvím agentur, novin či webů, jež ovládá, informuje veřejnost o válce na Ukrajině, kterou Kreml rozpoutal.

Přiložené otisky deníků, webů či agentur jsou vždy opatřeny pouze strojovým překladem, který není zcela přesný.

Výběr médií je čistě nahodilý.

Válka, která začala 24. února, je i válkou informační. Mnohdy je situace špatně čitelná, zprávy, které přicházejí z Kyjeva, jsou zcela odlišné od těch, které hlásí Moskva. A ruské vidění konfliktu je na míle daleko tomu, jak situaci „čte“ Západ. Takže proto tento pohled vznikl. Abyste měli představu, jaký je ruský pohled.

Přehled od 16. do 23. května

Přehled od 28. dubna do 4. května:

Přehled od 7. do 13. dubna:

Přehled od 16. do 22. března:

Přehled od 9. do 15. března:

Přehled od 2. do 8. března:

Reklama

Doporučované