Hlavní obsah

Rusko tvrdilo, že je jen herečka. Teď těhotnou ženu z Mariupolu zpovídá

Foto: AP/Evgeniy Maloletka, ČTK

Fotografie zachycující Ukrajinku Mariannu Višehirskou při evakuaci z vybombardované nemocnice v Mariupolu.

Reklama

Ruská média zveřejnila video, ve kterém promlouvá Marianna, která se ještě jako těhotná stala symbolem bombardování nemocnice v Mariupolu. Válečné zločiny Rusů v něm popírá. Do jaké míry hovoří sama za sebe, zůstává otázkou.

Článek

Ve středu 9. března radnice v Mariupolu informovala, že ruští vojáci zničili dětskou nemocnici a porodnici. Svět obletěly děsivé fotografie (zde) zakrvavených nastávajících maminek, které evakuují z rozpadlých budov. Jednou z nich byla ukrajinská influencerka Marianna Višehirská.

Rusko rychle přispěchalo s odpovědí. Zprávy o vybombardování nemocnice označilo za „fake news“ a Mariannu, která se stala symbolem utrpení ukrajinských žen, označila prokremelská média za herečku najatou ukrajinskými vojáky.

Mladou ženu, která mezitím porodila holčičku Veroniku, se teď ruská propaganda rozhodla využít ještě jednou. Od tvrzení, že je Marianna herečkou, upustila. Teď ji mají za klíčovou svědkyni toho, co se v Mariupolu toho dne „doopravdy stalo“.

Výsledkem je rozhovor, ve kterém Ukrajinka popisuje útok na nemocnici ve stejném duchu, kterým ho popisuje Kreml. Nelze přitom zjistit, zda interview poskytla dobrovolně, nebo pod tlakem, ani to, nakolik jsou slova, která říká, její vlastní. A nikdo neví, kde se teď mladá maminka nachází; zda byla jako tisíce další odvezena „humanitárním koridorem“ do Ruska.

Marianna Višehirská na videu zveřejněném ruskou stranou tvrdí, že budova mariupolské nemocnice byla zasažena výstřely, nikoliv bombami shozenými ze vzduchu. Nezmiňuje přitom, kdo tento útok provedl.

Dále tvrdí, že novináři agentury Associated press byli na místě po celou dobu útoku. Kritizuje je přitom za to, že ji i přes její výslovný nesouhlas fotili. „Uviděla jsem vojáka v helmě s kamerou a požádala jsem ho, aby mě nenatáčel, protože jsem nechtěla být nikde zveřejněna. Řekl ‚dobře‘ a odešel. A pak mě v přízemí začal natáčet,“ říká Marianna ve videu.

Podle nezávislé ukrajinské novinářky Olgy Tokariukové je rozhovor výrazně upravený a je možné, že některé důležité části z něj byly vyříznuty.

To, že má rozhovor sloužit jako nástroj propagandy, naznačuje jeho následné využití ruskými orgány. Na svém twitterovém účtu jeho část sdílela Mise Ruské federace při Úřadu OSN v Ženevě.

„Zde je část rozhovoru, ve které (Marianna, pozn. red.) potvrzuje že: ukrajinská armáda okupovala Mariupolskou dětskou nemocnici #3 (#lidské štíty), neposkytla jim žádnou pomoc a ještě jim brala jídlo, nedošlo k žádným náletům, 9. března byl na místě kameraman,“ stojí v příspěvku u videa.

Podle Tokariukové je pravděpodobné, že se Marianna právě nachází v Rusku. Pokud by se ukázalo, že je to pravda, její příběh by potvrdil obavy Ukrajinců o to, co se děje jejich krajanům, kteří se dostanou do Ruska. Tedy že je mučí, dokud z nich nedostanou, že všechno, v co věří, je lež.

Ze stejného důvodu byli z Mariupolu evakuováni novináři agentury Associated press, kteří dokumentovali zkázu místní nemocnice. „Pokud vás zajmou, donutí vás na kameru říct, že všechno, co jste tu natočili, je lež. Všechny vaše snahy a všechno, co jste tady v Mariupolu zaznamenali, by přišlo vniveč,“ vysvětlil novinářům policista, proč vojáci vynaložili takové úsilí, aby je dostali z města.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované