Hlavní obsah

Co píší v Rusku: Známý novinář stíhán ve věci rehabilitace nacismu

Foto: Shutterstock.com

Na trh se vrací Cosmopolitan i Esquire. Ale s novými názvy. I o tom v dnešním přehledu.

Reklama

aktualizováno •

Pravidelně sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Článek

V tomto textu najdete:

  • S datem 11. května: Na trh se vrací Cosmopolitan i Esquire. Ale s novými názvy. – Známý novinář stíhán ve věci rehabilitace nacismu.
  • S datem 10. května: Zakažme v médiích zmínky o umělcích, kteří opustili Rusko. – Ve slovenském parlamentu odmítli vyslechnout Zelenského a obvinili ho ze lži.
  • S datem 7. května: Odchod ukrajinské armády z Azovstalu pod bílou vlajkou. – Ruská tajná služba zmařila teroristický útok plánovaný Ukrajinci na Den vítězství. – Sankce na lůžku. Jak ovlivnila speciální operace na Ukrajině intimní život Rusů?
  • S datem 6. května: Nacisté si na příkaz USA zřizují pozice v chemičkách. – Rusko zůstane v Chersonu navždy. – Praha zbaví Koněva titulu čestného občana města.

Středa 11. května dopoledne

Jednou z mnoha společností, které po ruském útoku na Ukrajinu opustily ruský trh, byla významná americká mediální skupina Hearst. Ta před válkou vydávala ve spolupráci s ruským holdingem Independent Media, za kterým stojí skupina bohatých finančníků, známé časopisy jako Men’s Health, Esquire či Harper’s Bazaar.

Jak na svých stránkách informuje státem řízená agentura TASS, po pauze se časopisy na křídovém papíře vracejí. Ale lepší, ruské, pod novými názvy.

Foto: Seznam Zprávy

Hlavní články agentury TASS ve středu 11. května kolem 10:00 SEČ. (Strojový překlad.)

TASS připouští, že americký konglomerát Hearst odebral holdingu Independent Media potřebné licence. Ale vydavatelství si poradilo.

„Mediální holding znovu uvádí na trh značky, dříve připravované ve spolupráci s konglomerátem Hearst, v lokalizovaných ruských verzích pod novými názvy. Tým (časopisu) Cosmopolitan a (webu) cosmo.ru tak vytváří nový produkt s názvem Voice,“ píše agentura.

Lifestylový časopis pro muže Men’s Health bude vycházet pod názvem Men Today.

Tým Harper’s Bazaar spustí projekt The Symbol.

Pokračovatelem Esquire bude časopis nazvaný Pravidla života – Правила жизни.

A tak dále, a tak podobně. Jak uvedlo vydavatelství v tiskové zprávě, projekty si zachovají hlavní editory a hlavní kreativní týmy. „To zachová kontinuitu konceptů značky a posílí pozici Independent Media v ruskojazyčném mediálním prostoru,“ cituje TASS z prohlášení.

Samo vydavatelství publikovalo (externí odkaz zde) na svém webu rozhovor s generální ředitelkou Independent Media Natalií Vesninovou. Prohlásila v něm, že odchod americké firmy pomůže rozvoji časopisů. „Projekty, které vycházely pod značkou Hearst, teď budou fungovat pod novými jmény, ale jinak se bude jednat o nové verze známých produktů s rozšířenou koncepcí. To právě umožnilo odstranění licenčních omezení,“ uvedla.

Vesninová do budoucna sází především na digitální média. Jednak proto, že na internetu roste zájem čtenářů i inzerentů, a jednak proto, že je v Rusku problém s papírem. „Již nyní je výrazný nedostatek křídového papíru a tiskových komponent, a pokud se nic nezmění, nebude fyzicky na co tisknout,“ doplnila.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Druhý text, na který se podíváme podrobněji, se týká ázerbájdžánského novináře Rovšana Askerova, který je i v Rusku dobře známý díky své účasti v televizní soutěži „Co? Kde? Kdy?“.

TASS na svých stránkách píše, že jej ruské ministerstvo vnitra zapsalo na seznam hledaných. „Rovšan Askerov, narozený 4. května 1972, je hledaný podle článku trestního zákoníku,“ píše se v databázi vnitra. Přesný článek, tedy proč se po něm vlastně pátrá, nebyl upřesněn.

Agentura však v této souvislosti připomíná, že proti novináři zahájili vyšetřovatelé na konci dubna trestní řízení ve věci rehabilitace nacismu.

„Šetřením bylo zjištěno, že nejpozději 6. dubna zveřejnil na své facebookové stránce (v Ruské federaci zakázané; Facebook vlastní korporace Meta, která je v Rusku považována za extremistickou organizaci) záměrně nepravdivé informace urážející a diskreditující památku velkého ruského velitele a obránce vlasti, maršála Sovětského svazu Georgije Konstantinoviče Žukova,“ píše TASS.

Askerov momentálně působí jako šéf PR časopisu Baku, jehož šéfredaktorkou je Leyla Alijevová, dcera ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva.

V rozhovoru (externí odkaz) pro mediální platformu sdružující kavkazské novináře Jam News prohlásil, že je to celé naprostá blbost. „Je těžké komentovat hloupost. Celé je to smyšlený případ. To, co se děje v Rusku, mě nezajímá; je to problém Ruska. Zeptejte se jich, proč takové věci dělají. Vidíte – já mám na rozdíl od vás štěstí. Nejsem v Rusku a nepojedu tam,“ řekl.

Citovaný článek obsahuje i to, čím se měl někdejší spolupracovník ruské televize NTV provinit. Na Facebooku napsal: „V Rusku, v centru Moskvy, před pseudohistorickým muzeem, stojí socha zkušeného lupiče. Žukov, zabiják v epoletách, byl také zloděj. Z Německa přivezl ‚velké množství‘ nábytku, uměleckých děl a různé kořisti ‚pro osobní potřebu‘. Píše se to ve vyšetřovacích materiálech k jeho případu. Je to pětinásobný hrdina Sovětského svazu.“

Jak vyplývá z textu, Askerov má obecně na ruské pomníky pifku. Před dvěma lety, v době nástupu covidu-19, se pozastavil nad pomníkem tvůrce útočné pušky AK-47 Michaila Kalašnikova.

Tehdy napsal: „Uprostřed Moskvy stojí strašlivá, ošklivá, vulgární, nevkusná a nemorální socha vraha Kalašnikova s ​​vražednou zbraní. Proč Moskva nemá pomník imunologa a virologa Lva Zilbera nebo mikrobioložky Zinaidy Jermoljevové (madam penicilin)? Proč teď neléčíte viry pomocí AK-47? Proč vůbec hledáte vakcínu? Koneckonců, nejsou kulomety důležitější?“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Úterý 10. května odpoledne

Rada federace, horní komora ruského parlamentu, se zabývá myšlenkou zakázat médiím zmiňovat ty umělce, kteří po zahájení „speciální operace na Ukrajině“ opustili Rusko. A to díky iniciativě senátora z Krymu Sergeje Cekova.

Cekov pro deník Lenta potvrdil, že takový zákon považuje za nezbytný. „Je čas učinit rozhodnutí – jsou to protiruští lidé, jejich jména musí být navždy zapomenuta,“ uvedl.

Jakékoli zmínky, i ty negativní, podle něj hrají celebritám do karet, přispívají jejich popularitě. „Jak se říká, pro umělce je – kromě nekrologu – jakákoliv informace o něm reklama. Tak proč o nich pořád píšeme, že jsou špatní, proč jim děláme reklamu?“

Součástí návrhu mají být i sankce za porušení zákazu. „Cekov věří, že pokud bude tento zákon v Rusku přijat, ‚za rok si nikdo nevzpomene‘ na umělce, kteří Rusko opustili,“ píše Lenta.ru.

Jako se v totalitním Československu nesmělo po emigraci mluvit o Waldemaru Matuškovi či Janu Třískovi, v Rusku také mají soupisku závadných jmen.

Prokremelská Lenta na svém webu informuje, že nejnověji jde o herečku Čulpan Chamatovou, která oznámila, že opustila Rusko a o návratu přinejmenším v blízké budoucnosti neuvažuje.

Chamatová si zahrála v Doktoru Živagovi, německém snímku Good Bye Lenin nebo v seriálu Děti Arbatu, který sleduje život v Sovětském svazu ve 30. letech.

Lenta na svém webu připomíná, že se o celé řadě umělců psalo, že emigrovali, ale ti to popírají. Otazník se vznášel nad novinářkou Xenijí Sobčakovou, moderátorem, hercem a hudebníkem Ivanem Urgantem, zpěvačkou a herečkou Olgou Buzovou či hercem Leonidem Jarmolnikem.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Lenta.ru. (Strojový překlad.)

Pozornost ruských médií se v úterý odpoledne zaměřila i na Slovensko.

Ke slovenským poslancům prostřednictvím videopřenosu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ale zatímco ČTK k tomu vydala zprávu s titulkem: „Zelenskyj žádá další sankce proti Rusku, včetně energetiky“, v Rusku se soustředili na informaci, které česká agentura věnovala jeden odstavec nakonec.

Porovnejte si: „Projev Zelenského si ve slovenském parlamentu vyslechl také premiér Eduard Heger a členové jeho vlády. Naopak část zástupců opozice už předem ohlásila, že při Zelenského projevu odejde z jednacího sálu sněmovny. Mezi nimi byl i šéf opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico, který v pondělí označil ukrajinského prezidenta za lháře. Bývalý trojnásobný slovenský premiér Fico se po invazi Ruska do sousední země postavil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.“

Lenta.ru vydala zprávu s titulkem: „Ve slovenském parlamentu odmítli vyslechnout Zelenského a obvinili ho ze lži.“ A dále: „Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neustále podvádí a svým jednáním poškozuje národní zájmy Slovenska. Pro deník Pravda to prohlásil opoziční slovenský politik Robert Fico…“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Lenta.ru. (Strojový překlad.)

A ještě tradiční pohled na ostatní texty, které v úterý odpoledne publikovala Lenta na svém webu.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webu Lenta.ru v úterý 10. května kolem 13:30 SEČ. (Strojový překlad.)

Sobota 7. května v noci

Hlavní událostí dne je evakuace civilistů z poslední bašty obránců Mariupolu, oceláren Azovstal. Jak potvrdila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, z komplexu, který byl déle než dva měsíce pod tvrdou ruskou palbou, již byli evakuováni všichni starci, ženy a děti, kteří tam hledali bezpečí, zatímco se jejich město měnilo v prach (více zde).

Populární ruský online deník Lenta, na který se dnes podíváme, ve zprávě publikované odpoledne tvrdí, že pod bílou vlajkou opustila závod i ukrajinská armáda.

Lenta spadá pod koncern vlastněný státní Sberbank a publikuje jen informace v souladu s oficiální doktrínou.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany online deníku Lenta.ru, 7. května kolem 23:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Samotný text o tom, že se ukrajinští obránci Azovstalu vzdali, se opírá o tvrzení Alexandra Chodakovského zveřejněné na síti Telegram. Chodakovskij je velitelem sil doněckých separatistů a od začátku velel útoku na Mariupol. (V půli března mimochodem přiznal, že útok na toto důležité ukrajinské přístavní město nejde podle představ.)

Bojovníci ozbrojených sil Ukrajiny podle něj vyšli s bílou vlajkou na hlavní silnici, šlo o vůbec první osobní kontakt mezi armádou obou stran od začátku blokády Mariupolu. Další podrobnosti už zpráva neuvádí, ruské vojáky jen staví do role mírotvůrců, vyjednavačů.

Žádné důkazy Lenta nepřináší. A podle ukrajinských zdrojů je to další dezinformace.

V komplexu je pravděpodobně ještě několik set obránců, kteří se naopak odmítají vzdát. Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar večer hlásil, že Rusko znovu pokračuje v útocích na Azovstal. Totéž oznámilo v sobotu večer velení ukrajinské armády. „S podporou dělostřelecké a tankové palby (nepřítel) pokračuje v útočných akcích,“ zveřejnilo na svém Facebooku.

Ukrajinská vláda skutečně chce dostat bojovníky z Azovstalu do bezpečí, žádá ovšem, aby u toho asistovaly mezinárodní organizace a zabránilo se popravám, mučení a odvlečení Ukrajinců do Ruska. To se dosud nepodařilo domluvit.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Druhá zpráva, na kterou se podíváme zblízka, pojednává o úspěchu ruské tajné služby FSB. Jak píše Lenta, té se v součinnosti s ministerstvem vnitra podařilo narušit přípravu teroristických útoků v Rusku; odehrát se měly na Den vítězství a pochopitelně pod taktovkou Ukrajiny.

Ve článku stojí, že FSB a vnitro zmařily plány příznivců neonacistické skupiny M.K.U. – Manjaki: kult ubijstva (Maniaci: kult vraždy). „Mladí lidé přijali úkol od vůdce M.K.U., Ukrajince Jegora Krasnova, provést teroristické útoky a masakry na území Ruska 9. května v Den vítězství,“ uvedlo ministerstvo.

Zločinci byli zadrženi při pokusu o upálení bezdomovců zaživa pomocí Molotovových koktejlů. Podle FSB plánovali radikálové žhářské video šířit na internetu, aby zastrašili obyvatelstvo. „Navíc se podařilo odhalit zapojení neonacistů i do ozbrojených útoků na migranty,“ píše se ve zprávě.

FSB prý zadržela ve 23 regionech Ruska celkem na 60 příznivců ukrajinské skupiny M.K.U. Tajná služba tvrdí, že skupinu vytvořil ukrajinský občan Jegor Krasnov za dohledu kyjevských speciálních služeb. „Byla organizována za účelem páchání teroristických činů, vražd a extremistických zločinů na území Ruska,“ uvádí článek.

Skupina není ničím „novým“. Už během loňského roku Rusko opakovaně oznamovalo, že pozatýkalo „ukrajinské extremisty“ z M.K.U. Jak loni v dubnu upozornil ukrajinský server Strana.ua, ani mezi zatčenými, ani mezi obviněnými nefiguroval jediný Ukrajinec. Ve skutečnosti jde o ruské neonacisty, kteří útočí hlavně na přistěhovalce a bezdomovce.

„Články ruských médií o zločinném působení ukrajinských radikálů v ruských regionech nechala na Facebooku zablokovat ukrajinská organizace StopFake, což Moskva pokládá za cenzuru,“ informovaly loni Lidové noviny (externí odkaz zde). Samu organizaci M.K.U. skutečně založil obyvatel ukrajinského města Dnipro (dříve Dněpropetrovsk) Jehor Krasnov (21), zvaný Jehor Maniak, a přívržence, útočící na migranty z Kavkazu a Blízkého východu, si našel i na Ukrajině."

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Pochopitelně jsme nemohli pominout text, který pokládá provokativní otázku: Jak ovlivnila speciální operace na Ukrajině intimní život Rusů?

„Události na Ukrajině, napjatá situace ve světě, sankce, ekonomická nejistota – o tom všem Rusové diskutují na úřadech, v dopravních prostředcích, s přáteli. Úzkost si našla cestu i do ložnice, a to se nevyhnutelně podepisuje na kvalitě intimního života,“ píše se v úvodu článku.

Lenta.ru následně hovoří o odbornících, kteří radí, jak se vypořádat s intimními důsledky krize. Mapuje také, jak západní sankce zasáhly trh intimního zboží v Rusku.

Odborníci radí vnímat svého partnera, vnést do vztahu víc harmonie a s intimitou neotálet: „Čím delší je pauza, tím obtížnější je pak před sebou svléct pyžamo.“

Pokles zájmu o sex může být podle citovaného psychologa Olega Dolgitského známkou deprese. „Doporučení zní snížit intenzitu pracovní a životní zátěže, rozhodně upravit životosprávu, systematicky využívat aktivní formy rekreace a relaxační techniky praktikovat také po pracovním dni.“

Majitelé sexshopů v článku přiznávají, že sankcemi utrpěla jak logistika, tak poptávka.

Sergej Ivanov, majitel řetězce obchodů pro dospělé v rozhovoru pro Lenta.ru, poznamenal, že v březnu začal výrazný pokles tržeb jak v maloobchodě, tak ve velkoobchodě, dodávky byly přerušeny. Intimní zboží, které putovalo z USA a Evropy do Ruska, bude podle něj nyní přicházet se zpožděním, které bude v následujících měsících ještě horší.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Pátek 6. května v noci

Na stránkách ruského tisku už „ukrajinské nacionalisty“, proti kterým Kreml vyrazil na „speciální vojenskou operaci“, v titulcích definitivně nahradili „nacisté“. Nacismus, boj s nacismem a nekalé plány Západu, který se všemožně snaží Rusku škodit, to je obsah mnoha textů, jimiž státem řízená média (a jiná už v zemi prakticky nefungují) bombardují své čtenáře.

Stačí pohled na večerní podobu Kremlem plně vlastněné tiskové agentury RIA Novosti. Nenechte se zmást strojovým překladem stránky, v originálu skutečně v titulku stojí slovo „нацисты“, tedy nacisté.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany agentury RIA Novosti 6. května 2022 po 23:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Hlavní text je postaven na tvrzení, které v pátek pronesl Michail Mizincev, šéf Národního centra pro řízení obrany (NCUO) a mimochodem muž, který si v Británii vysloužil přezdívku „mariupolský řezník“.

Ukrajinští nacionalisté (tentokrát skutečně националисты) si podle něj na pokyn Spojených států a Velké Británie zřizují pozice v areálech chemických podniků v samozvané Luhanské lidové republice. A to proto, že chtějí během svého ústupu zdiskreditovat postupující ruské ozbrojené síly.

„Střílejí z těchto pozic, aby vyprovokovali opětovanou palbu ruských jednotek. V případě zasažení skladů chemikálií chtějí následně obvinit Rusko z chemických útoků,“ prohlásil Mizincev. „Páchání podobných nelidských provokací ze strany ozbrojenců nacionalistických praporů se – v souladu se svědectvím od zajatých ukrajinských vojáků – plánuje i v dalších zařízeních.“

Podle Mizinceva má jít o podniky v hranicích takzvaného trojúhelníku chemického průmyslu (Severodoněck, Lisičansk a Rubižne), kde se nachází více než 30 závodů chemického průmyslu.

Ukrajinští neonacisté pak podle něj už zaminovali kontejnery s chemickými látkami včetně čpavku v podniku Azot v Severodoněcku. Nálože prý odpálí, pokud budou nuceni pozice opustit, což by vedlo ke kontaminaci řeky Severní Doněc. „Kromě toho jsou na území závodu umístěny těžké zbraně a ve sklepeních je drženo více než tisíc pracovníků a místních obyvatel jako lidské štíty,“ prohlásil Mizincev.

Použití chemických zbraní, ukrajinská provokace, lidské štíty: ve všech třech případech jde o stále dokola opakovaná, ničím nedoložená tvrzení, která v různých variantách cirkulují v ruských médií už od začátku války.

V praxi to vypadá tak, že Kyjev zveřejní informace o útocích na civilní obyvatelstvo v některém z ukrajinských měst. Rusko reaguje popřením; na civilisty nikdy neútočilo a neútočí. A pokud skutečně někde jsou oběti, buď jde o podvrh nafilmovaný pro západní média, nebo důsledek toho, že si za zády prostých lidí zřídili své hnízdo nacisté či nacionalisté a své spoluobčany použili jako živé štíty.

Chemický útok: Jak jsme popsali v tomto textu, podezření, že protivník něco takového chystá, Moskva v minulosti rozdmýchávala vždy v době, kdy sama čelila obviněním z použití zakázaných látek.

Provokace: Stejnou rétoriku Kreml použil i po útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu, která je považována za největší v Evropě. Ruské síly ji obsadily několik dní po zahájení invaze. Objekt ostřelovaly, začalo hořet, reaktory naštěstí nebyly poškozeny (více zde).

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Cherson a okolní oblast, která na jihu sousedí s už dříve anektovaným Krymem, dobyla ruská vojska už začátkem března. A nikdo by neměl pochybovat o tom, že Rusové v Chersonu zůstanou už navždycky.

V pátek to prohlásil během návštěvy okupovaného města tajemník ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. „Chci říci ještě jednou: Rusko je zde navždy. O tom nesmí být nejmenších pochyb. Žádný návrat do minulosti nebude. Budeme žít společně, rozvíjet tento bohatý region, bohatý na historické dědictví, bohatý na své lidi, kteří zde žijí,“ řekl.

Turčak také uvedl, že v předvečer 9. května, který Rusko slaví jako den vítězství sovětské armády nad nacistickým Německem, dostanou všichni váleční veteráni v Chersonské oblasti dárky a také peněžité prémie od ruského prezidenta.

Šéf správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo nazval region „nedílnou součástí velké rodiny - Ruské federace“.

Ruská propaganda vnímala ruskojazyčný Cherson jako proruské město, ale jeho obyvatelé k údivu ruských vojáků pravidelně proti okupaci demonstrovali. Ukrajinští představitelé nyní tvrdí, že ruští okupanti se snaží vyvíjet vliv na místní obyvatele podle scénáře vyzkoušeného při anexi Krymu, tedy včetně únosů, věznění a mučení přívrženců Ukrajiny.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Mezi hlavní události večera se pak „probojovala“ i informace z Prahy, podle níž chce primátor Zdeněk Hřib odebrat čestné občanství sovětskému maršálu Ivanu Koněvovi.

Koněv byl ruský vojevůdce, na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl však také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi.

Čestným občanem hlavního města se stal 6. června 1945. „Akt udělení čestného občanství je nutné vnímat v dobovém kontextu i s ohledem na další historický vývoj Československa, který z ideologického hlediska připouštěl jediný výklad událostí a některá fakta byla potlačena, zamlčena,“ cituje RIA Novosti z odůvodnění návrhu.

RIA informaci dál nekomentuje. Jen připomíná, že před dvěma lety se Praha 6 zbavila pomníku maršála Koněva. A že Praha 3 nyní uvažuje o přejmenování ulice Koněvova.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Projekt: Co píší ruská média

Tento text si nedělá ambice být komplexním monitoringem ruských médií. Předkládáme výseč toho, jak ruský aparát prostřednictvím agentur, novin či webů, jež ovládá, informuje veřejnost o válce na Ukrajině, kterou Kreml rozpoutal.

Přiložené otisky deníků, webů či agentur jsou vždy opatřeny pouze strojovým překladem, který není zcela přesný.

Výběr médií je čistě nahodilý.

Válka, která začala 24. února, je i válkou informační. Mnohdy je situace špatně čitelná, zprávy, které přicházejí z Kyjeva, jsou zcela odlišné od těch, které hlásí Moskva. A ruské vidění konfliktu je na míle daleko tomu, jak situaci „čte“ Západ. Takže proto tento pohled vznikl. Abyste měli představu, jaký je ruský pohled.

Přehled od 16. do 23. května

Přehled od 28. dubna do 4. května:

Přehled od 7. do 13. dubna:

Přehled od 16. do 22. března:

Přehled od 9. do 15. března:

Přehled od 2. do 8. března:

Reklama

Doporučované