Hlavní obsah

Ohrožujete celý svět! Video z vnitřku Záporožské elektrárny popírá ruský scénář

Ve videu je slyšet střelba a také volání po ukončení střelby na jadernou elektrárnu. Video: Energoatom, twitter/KyivIndependent

 

Reklama

Autentičnost videa, na kterém se ukrajinští pracovníci Záporožské jaderné elektrárny snaží přesvědčit ruské vojáky, aby na objekt neútočili, se podařilo ověřit novinářům New York Times a CNN.

Článek

„Zastavte střelbu na jadernou elektrárnu,“ je slyšet z nahrávky, která zachycuje útok ruské armády na největší jadernou elektrárnu v Evropě v ukrajinském Záporoží z pohledu personálu.

Boje se přímo u elektrárny rozhořely v noci na pátek, jedna z budov v komplexu vzplála. Rusko, které na Ukrajině rozpoutalo válku a jehož síly jadernou elektrárnu posléze obsadily, se však bránilo, že za incident mohou Ukrajinci. Ruské ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že požár vznikl v důsledku „ohavné provokace“ ze strany ukrajinských diverzantů.

Totéž v neděli zopakoval během telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem i ruský vládce Vladimir Putin. Podle agentury Reuters řekl, že za incident v Záporožské jaderné elektrárně nese odpovědnost druhá strana, že šlo o provokaci Ukrajinců.

Videonahrávka ukazuje něco jiného. Zatímco kamera zabírá řídicí místnost, jsou na ní slyšet hlasy pracovníků eletrárny. „Ohrožujete bezpečnost celého světa,“ opakuje několikrát hlas Ukrajince. V pozadí je slyšet pravidelná střelba. Pravost nahrávky se podařilo ověřit americkým novinářům z The New York Times a stanice CNN.

O ostřelování jaderného zařízení informoval po půlnoci mimo jiné ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který vyzval k okamžitému zastavení palby. Na twitteru napsal, že pokud dojde v elektrárně k výbuchu, můžeme čekat desetkrát horší scénář, než jaký následoval po Černobylu.

Noční záběry od jaderné elektrárny v Záporoží.Video: AP

Zařízení je nyní v rukou Rusů a Moskva údajně na místo vyslala vlastní jaderné inženýry, kteří umí jaderné bloky ovládat.

Hodnoty radiace by v místě měly být v normě. Útok odsoudila řada západních zemí, jako Velká Británie, USA a Francie, nebo organizace jako NATO a Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované