Hlavní obsah

Největší jaderná elektrárna v Evropě padla do rukou Rusů. Co o ní víme?

Foto: Profimedia.cz

Bloky Záporožské jaderné elektrárny na snímku z roku 2019.

Reklama

Rusové se zmocnili největší ukrajinské jaderné elektrárny. Předcházelo tomu její ostřelování. Svět se děsí rizika nové jaderné katastrofy. Co o Záporožské jaderné elektrárně víme?

Článek

Jaký význam má Záporožská elektrárna?

Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.

Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1 000 MW, tedy celkem třikrát víc než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží vyrábí pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačí na proud zhruba pro čtyři miliony domácností.

V době ruského útoku byl v provozu jen čtvrtý blok s výkonem 690 MW. První blok je v odstávce, bloky 2 a 3 byly odpojeny od sítě a probíhá ochlazování jaderných zařízení, bloky 5 a 6 se ochlazují.

V elektrárně jsou instalovány tlakovodní reaktory typu VVER-1000/320.

Podle šéfky českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové by maximální výkon Záporoží stačil na pokrytí velké většiny české poptávky elektřiny.

Když v listopadu 2014 došlo k náhlému odpojení třetího bloku, znamenalo to blackout pro velká města jako Oděsa a Ternopil.

„Jaderné elektrárny už projektově počítají s tím, že musejí odolat poměrně extrémním situacím. Nejbližší současné situaci je to, že jsou projektovány na pád stíhačky,“ řekla pro Seznam Zprávy před několika dny Drábová.

V pátek o situaci psala na Twitteru: „(Rusové) Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží.“ Ve vysílání Radiožurnálu pak Drábová dodala, že Putinův režim porušil ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem. (Více zde.)

Foto: Profimedia.cz

Záběry ruského útoku na jadernou elektrárnu.

Kde se nachází Záporožská elektrárna?

Elektrárna se nachází na jihovýchodě země u padesátitisícového „města atomu“ Energodaru, ve kterém bydlí pracovníci elektrárny a jejich rodiny. Zařízení leží u veletoku Dněpr a disponuje vlastní vodní nádrží.

Přes Dněpr, severozápadě asi 15 kilometrů vzdušnou čarou, leží stotisícové město Nikopol. Zhruba 50 kilometrů severovýchodně se pak nachází Záporoží se 740 tisíci obyvateli, administrativní centrum Záporožské oblasti.

Do Kyjeva je to vzdušnou čarou 450 kilometrů, do Lvova přes 800 kilometrů a do Prahy skoro přesně 1 500 kilometrů.

Celkem má Ukrajina patnáct reaktorů ve čtyřech jaderných elektrárnách postavených v éře SSSR. Jaderné reaktory se kromě Záporoží nacházejí také v Rovenské oblasti (Rovenská JE), na severozápadě země stojí Chmelnycká JE a dále níže Jihoukrajinská JE.

Co se s elektrárnou od začátku války děje?

Rusko usilovalo o ovládnutí jaderné elektrárny už od začátku agrese proti Ukrajině. V pondělí Moskva ohlásila, že zařízení obsadili její vojáci, to však popřel provozovatel elektrárny, ukrajinská společnost Energoatom.

Už minulý týden Rusové obsadili odstavenou jadernou elektrárnu v Černobylu, která má zejména symbolický význam. O oblast se vedly prudké boje. (Psali jsme třeba zde.)

Tažení na Záporožskou elektrárnu se snažili zabránit i místní obyvatelé. Stovky lidí ve středu podle záběrů na sociálních sítích vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem Energodar, aby ruské vojáky nepustili dál. Nakonec se podle ukrajinské agentury Unian místním podařilo přimět ruskou kolonu, aby se otočila a odjela.

Bez komentáře: Obrana Záporoží.Video: AP

Další útok proti Energodaru a elektrárně zahájili Rusové ve středu. Ruské síly podle zdejšího starosty Dmytra Orlova ostřelovaly barikádu a použily zbraně proti civilistům.

V noci ze čtvrtka na pátek pak Rusové elektrárnu ostřelovali a později ráno ji obsadili. O vývoji situace se během noci objevovala řada rozporuplných zpráv. Ty poslední hovoří o tom, že došlo k poškození ochranného krytu na prvním bloku elektrárny, který byl však odstavený. Škody proto nemají vliv na provoz a bezpečnost.

„Všech šest bloků je v pořádku a nedošlo k žádnému úniku radioaktivity,“ oznámil dopoledne ředitel Mezinárodní agentury pro jadernou bezpečnost Rafael Mariano Grossi.

Ukrajinský jaderný úřad upozorňuje, že v případě dalších vojenských aktivit je ohrožený zejména systém chlazení a nádoby na vyhořelé jaderné palivo.

V areálu elektrárny také po ruském útoku hořela tréninková budova. Požár dostali hasiči pod kontrolu po několika hodinách ráno. „Systémy a komponenty důležité pro bezpečnost jaderné elektřiny jsou funkční,“ uváděla ranní depeše z elektrárny.

Ředitel elektrárny v televizi Ukrajina 24 řekl, že radiační bezpečnost je zajištěna. Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová podle Reuters uvedla, že v Záporožské elektrárně nejsou žádné známky zvýšené radiace.

Zaměstnanci elektrárny dál pracují, informační situace je ale nepřehledná. Web elektrárny je mimo provoz.

Jak reagoval ukrajinský prezident?

Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění v noci kolem Záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v objektu dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy“. „Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce. (…) Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal.

Reakce ze světa najdete v tomto textu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované