Hlavní obsah

Rusové dobyli Černobyl. Nesmí se poškodit sarkofág, zní varování

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Černobylskou jadernou elektrárnu postihla v 80. letech těžká havárie.

Reklama

aktualizováno •

Černobyl leží u hranic s Běloruskem, asi 100 kilometrů od Kyjeva.

Článek

Ruští vojáci, kteří postupují do nitra Ukrajiny, obsadili ve čtvrtek odpoledne odstavenou jadernou elektrárnu v Černobylu. Podle agentury Interfax-Ukrajina to oznámil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Po tvrdém boji jsme ztratili černobylský prostor. Stav objektů bývalé jaderné elektrárny, sarkofágu a úložiště jaderných odpadů není znám. Po naprosto nesmyslném útoku Rusů nelze říci, že černobylská elektrárna je v bezpečí. Je to vážné ohrožení Evropy,“ uvedl poradce.

V černobylské jaderné elektrárně došlo na jaře 1986 k rozsáhlé havárii. Silný únik radiace se tehdy projevil v několika evropských státech. Reaktor, který explodoval, je nyní překrytý ochrannou vrstvou.

Před únikem radiace varoval také poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Pokud dělostřelecká palba zasáhne úložiště nebezpečných radioaktivních odpadů, hrozí podle něj rozptýlení radioaktivního prachu i do zemí EU.

Čeští odborníci obavy z radioaktivity mírní

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové však větší riziko na delší vzdálenost ani při zásahu úložiště radioaktivních odpadů v Černobylu nehrozí. Lokální dopady to ale mít může, řekla večer ČTK. Omezily by se na vzdálenost několika kilometrů od úložiště.

Drábová míní, že na rozsáhlejší vzdálenost riziko nehrozí. Na twitteru také uvedla, že v sarkofágu, který zakrývá havarovaný jaderný blok, už „nejsou radionuklidy, které by mohly způsobit kontaminaci srovnatelnou s rokem 1986 na rozsáhlejším území“. Černobyl leží u hranic s Běloruskem, asi 100 kilometrů od Kyjeva.

„Pokud vím, tak je tam sklad vyhořelého paliva, a tak nevidím bezprostřední nebezpečí,“ sdělil Michal Šnobr, energetický expert a poradce investiční skupiny J&T. Situace by podle něj mohla být mnohem komplikovanější u fungujících 14 jaderných reaktorů, které kryjí významný díl spotřeby Ukrajiny. Nedaleko Doněcké oblasti je jaderná elektrárna Záporoží s šesti reaktory, jež kryje čtvrtinu ukrajinské spotřeby, dodal.

Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl sdělil, že zatím nikdo neví, proč Rusové elektrárnu obsadili a co je jejich cílem. „Nevěřím, že by někdo chtěl provést atak vedoucí k nárůstu radioaktivity v lokalitě či na širším území. Ono by to zasáhlo i toho, kdo to způsobil,“ uvedl. Největším rizikem pro ČR je podle něj „dlouhodobé působení dezinformátorů, šíření fake news a neefektivnost naší obrany“.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované