Hlavní obsah

Rusko mluví o biologických zbraních. Kryje vlastní plány, varují USA

Foto: Tereshchenko Dmitry, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Podezření, že Západ podporuje vývoj biologických zbraní, Moskva v minulosti rozdmýchávala právě v době, kdy sama čelila obviněním z použití zakázaných látek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už několik let se v ruských médiích a na sociálních sítích objevují spekulace o tom, že se v laboratořích na Ukrajině vyvíjejí biologické zbraně pod taktovkou Spojených států. Poslední vlna zpráv s tímto sdělením se vzedmula před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.

Tento týden se Rusko snaží téma údajného vojenského biologického programu dostat více do popředí. Hovoří o důkazech a veřejně vyzývá Spojené státy, aby vysvětlily svoji úlohu v celé záležitosti.

Zkušenosti z dřívějška ovšem dokládají, že Moskva toto téma zneužívá ve chvílích, kdy sama čelí podezření ze zneužívání biologických či chemických látek. Spojené státy už vyjádřily obavy, zda Rusko současnou kampaní nechce ospravedlnit vlastní použití zakázaných nekonvenčních zbraní.

Zprávy o novém odhalení, které se má týkat ukrajinských laboratoří, se množí od neděle, kdy ruská média zveřejnila prohlášení tamního ministerstva obrany.

„V průběhu speciální vojenské operace byly odhaleny důkazy o ukvapených opatřeních kyjevského režimu k zakrytí jakýchkoli stop o financování vojenského biologického programu ministerstvem obrany USA na Ukrajině,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Podle něj vydalo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví po zahájení ruského útoku 24. února pokyn, aby se urychleně zlikvidovaly choroboplodné zárodky moru, anthraxu neboli sněti slezinné, cholery a dalších smrtelných látek, se kterými se v laboratořích údajně experimentovalo. O zničení těchto patogenů podle Moskvy požádaly Spojené státy. Ruské ministerstvo obrany také zveřejnilo kopii údajného nařízení ukrajinského ministerstva obrany.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk článku publikovaného státem vlastněnou agenturou RIA Novosti 7. března 2022. (Strojový překlad.)

Následovalo ostré prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovové. „Už nyní můžeme konstatovat, že v ukrajinských biologických laboratořích, v bezprostřední blízkosti naší země, probíhal vývoj částí biologických zbraní,“ řekla.

Ve čtvrtek přišla Moskva s dalšími „odhaleními“. Americké laboratoře na Ukrajině podle ní vyvíjely biologické zbraně schopné infikovat určité etnické skupiny nebo hmyz, který může šířit nebezpečné nemoci. Údajně spolupracovaly s obdobným výzkumným zařízením v Gruzii.

„Analýza obdržených materiálů potvrzuje skutečnost, že z biologické laboratoře v Charkově bylo do zahraničí převezeno více než 140 kontejnerů s netopýřími ektoparazity – blechami a klíšťaty,“ řekl Igor Kirillov, velitel sil radiační, chemické a biologické obrany Ruské federace. Hovořil také o údajném projektu, který měl být zaměřen na infekce přenosné ptactvem.

Ruská obvinění podpořila také Čína. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na úterní tiskové konferenci citoval spekulace z ruských médií.

Ukrajina i Spojené státy tvrzení o „vojenském biologickém programu“ odmítly. „Tato absurdní ruská dezinformace je zjevně nepravdivá,“ uvedl Pentagon.

Laboratoře na biologický výzkum podporované USA na Ukrajině skutečně fungují, a to řadu let v rámci speciálního programu. Podle tiskové agentury AFP, která se odvolává na bývalé americké vládní úředníky a odborníky, je jejich účel opačný, než tvrdí Rusové – pracují na odhalení a prevenci šíření biologických zbraní a pomáhají v boji proti infekčním nemocem.

„Program snižování biologických hrozeb Ministerstva obrany USA spolupracuje s ukrajinskou vládou na konsolidaci a zabezpečení patogenů a toxinů v zájmu bezpečnosti ukrajinských vládních zařízení a zároveň umožňuje mírový výzkum a vývoj vakcín,“ stojí v prohlášení amerického velvyslanectví v Kyjevě z dubna 2020, které už tehdy reagovalo na „ruské dezinformace“.

Podle smlouvy, kterou Washington uzavřel s ukrajinskou vládou v roce 2005, měly mít laboratoře podobné poslání jako americká střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které hrály důležitou roli v boji proti šíření nemoci covid-19.

Spojené státy se zřekly používání biologických zbraní už v roce 1969 a později se připojily k celosvětové úmluvě o biologických zbraních, která vstoupila v platnost v roce 1975. Úmluvu ratifikoval i Sovětský svaz, podle některých odborníků ale pokračoval v rozšiřování svého biologického arzenálu.

„Sovětský svaz měl největší program biologických zbraní, jaký byl kdy vytvořen,“ zdůraznila Vickie Suttonová, ředitelka Centra pro biologickou obranu, právo a veřejnou politiku na Texaské technické univerzitě.

Po rozpadu komunistického bloku začal Washington spolupracovat s bývalými sovětskými republikami na omezení biologických zbraní a ve výzkumu zaměřenému proti šíření smrtelných nemocí.

Mluvčí amerického prezidenta Jen Psakiová ve středu označila poslední ruská tvrzení za „zjevný trik“, který má posloužit jako oprávnění k ruským útokům.

„Všichni bychom se měli mít na pozoru, aby Rusko na Ukrajině případně nepoužilo chemické nebo biologické zbraně,“ uvedla Psakiová.

Podle některých západních politiků by Rusko mohlo přijít s tvrzením, že jakékoli rozptýlení nekonvenčních zbraní pocházelo z ukrajinských zařízení nebo jednotek, nebo že je použila jako první Ukrajina. Tyto dezinformace by mohly Moskvě posloužit jako důvod k použití nekonvenčních zbraní.

Obdobnou kampaň Rusové nasadili během občanské války v Sýrii, při níž Moskva podporovala prezidenta Bašára al-Asada. Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) byly chemické zbraně v Sýrii použity nejméně v sedmnácti případech.

Rusko bylo v minulých letech také vícekrát obviněno z použití nervových látek proti politickým odpůrcům – bývalému rozvědčíkovi Sergeji Skripalovi v Salisbury v roce 2018 a opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému v Rusku v roce 2020.

Podobné obvinění jako nyní se před čtyřmi lety rozšířilo o Středisku pro výzkum veřejného zdraví Richarda Lugara, které vzniklo po dohodě americké a gruzínské vlády v Tbilisi. Podle šířených zpráv se centrum mělo zabývat vývojem biologických zbraní a provádělo nebezpečné pokusy na lidech. Jak už dříve upozornila expertka na biologickou bezpečnost Filippa Lentzosová z londýnské King’s College, šlo o dezinformační kampaň, která měla odvést pozornost od Moskvy jako původce otrávení Sergeje Skripala.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Aktualizace 16:00: Doplněny informace ze čtvrteční tiskové konference ruského ministerstva obrany.

Reklama

Doporučované