Hlavní obsah

Co píší v Rusku: Úder na Kyjev povolen

Foto: Free Wind 2014, Shutterstock.com

Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany: Jestli budou Ukrajinci provokovat, poletí rakety na Kyjev.

Reklama

aktualizováno •

Den po dni sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Článek

V tomto textu najdete:

  • S datem 13. dubna: Jak vypadají moskevské zrcadlové sankce? – Úder na Kyjev povolen.
  • S datem 12. dubna: Co všechno řekl Vladimir Putin na ruském Dálném východě. – Aeroflotu došlo šampaňské a pomerančový džus.
  • S datem 11. dubna: Rozhovor mezi Putinem a Nehammerem byl krátký. – Zvezda pokračuje ve shromažďování důkazů o zločinech ukrajinských nacionalistů. – Nevěřte francouzským vyšetřovatelům.
  • S datem 10. dubna: Rozšíříme náš seznam nežádoucích osob. – Západ se pokouší dovést Rusko k platební neschopnosti. – Evropská unie vydírá Rusko.
  • S datem 9. dubna: Kyjev připravuje provokaci, obviní Rusko z masakru. – YouTube a další nehorázný akt cenzury vůči Rusku. – Zablokováni za nespolehlivé informace o průběhu speciální operace Ruské federace na Ukrajině.
  • S datem 8. dubna: Tohle je pravda, kdo a odkud odpálil raketu na nádraží v Kramatorsku. – Kyjev pokračuje v cynickém ničení vlastního obyvatelstva. – Zelenskyj je narkoman.
  • S datem 7. dubna: Rusko to v UNHCR „zabalilo“ samo. – Pozastavení ruského členství v UHNCR může vést ke zničení celé OSN. – Je to politicky motivovaný útok, říká Medveděv. – Na bojišti jsme utrpěli značné ztráty, přiznal Kreml.

Středa 13. dubna v noci

Zatímco se čeká, až Rusové spustí avizovanou masivní kampaň na Donbase, v Moskvě si vyřizují nesplacené účty se západními politiky.

Ruské ministerstvo zahraničí v noci prostřednictvím státem řízené agentury TASS oznámilo, že Rusko s okamžitou platností zavedlo sankce vůči 398 členům americké Sněmovny reprezentantů a 87 kanadským senátorům. (Washington i Ottawa k tomuto kroku, tedy zařazení více než 300 zákonodárců Státní dumy mezi nežádoucí osoby, přistoupily na konci března.)

Informace prakticky v identickém znění pak oběhla všechna hlavní média.

Podívejme se, jak zprávu zpracovali na webu deníku Gazeta.ru, který patří do portfolia státem vlastněné Sberbank.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany webu Gazeta.ru po 23:00 SEČ. (Strojový překlad.)

„V odpovědi na další vlnu protiruských sankcí zavedených administrativou (amerického prezidenta) Joea Bidena z 24. března na 328 zastupitelů Státní dumy (…) zavádíme zrcadlové sankce na 398 členů americké Sněmovny reprezentantů,“ cituje zpráva prohlášení ruské diplomacie.

A dále: „Tyto osoby, včetně vedení a předsedů výborů dolní komory Kongresu USA, jsou průběžně zařazovány na ruský stoplist. Spolu s dalšími současnými zákonodárci, kterým byl – stejně jako předsedkyni Nancy Pelosiové – dříve odepřen vstup do Ruské federace, byli všichni američtí kongresmani ‚zařazeni na seznam‘ na základě reciprocity.“

Podobně se vysvětlují i sankce vůči 87 kanadským senátorům. „Tito jednotlivci jsou trvale zařazeni na ruský stoplist v reakci na nepřátelské kroky Ottawy, která se v rozporu s národními zájmy snaží být v popředí rusofobního kurzu současné americké administrativy,“ cituje Gazeta z prohlášení ministerstva zahraničí.

Ve zprávě dostalo svůj prostor i Česko.

Gazeta píše: „Dodáváme, že 13. dubna byl – po vyhoštění poradce-vyslance ruského velvyslanectví v Praze (psali jsme zde, pozn. red.) – prohlášen za personu non grata vedoucí diplomat českého velvyslanectví v Moskvě. Český diplomat musí Rusko opustit do 16. dubna, uvádí Novaja Gazeta Europe na svém kanálu Telegram.“ (Detaily k této informaci tu.)

Pokud si někdo chce projít jmenný seznam, výjimečně zařazujeme i link na originální oznámení na stránkách agentury TASS – zde.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

V den, kdy se čeští diplomaté vrátili na ambasádu v Kyjevě (více zde), oznámila Moskva, že má hlavní město Ukrajiny znovu na mapě svých cílů.

Gazeta.ru tomu věnovala článek s titulkem: „Ministerstvo obrany Ruské federace povolilo údery na Kyjev.“

Zpráva vychází z pravidelného brífinku vrchního propagandisty ruské armády Igora Konašenkova. Oznámil, že pokud budou Ukrajinci nadále provokovat, odpoví Rusové útokem na „rozhodovací centra, včetně Kyjeva“.

„Vidíme pokusy o sabotáže a údery ukrajinských jednotek na objekty na území Ruské federace. Pokud budou takové incidenty pokračovat, ozbrojené síly Ruské federace zaútočí na rozhodovací centra, včetně Kyjeva, čehož se ruská armáda zatím zdržuje,“ řekl Konašenkov.

Důležité je správné rámování, takže článek pochopitelně připomíná, že jde o „speciální vojenskou operaci“ na ochranu lidí, kteří „byli osm let vystaveni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu“.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku Gazeta.ru. (Strojový překlad.)

Úterý 12. dubna v noci

Vladimir Putin se v úterý vydal na ruský Dálný východ na schůzku s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem (a také na návštěvu kosmodromu Vostočnyj). Toho, co si šéf Kremlu myslí, byly po celý den plné noviny.

Když to vezmeme stručně, myslí si, že:

  • střet s „protiruskými silami“ na Ukrajině byl nevyhnutelný;
  • ruské ozbrojené síly si během „speciální vojenské operace“ počínají statečně, chytře a efektivně a dosahují výsledků při uplatnění nejmodernějších zbraní;
  • „tak obrovskou zemi, jako je Rusko, nelze izolovat“;
  • jednání s Ukrajinou jsou na mrtvém bodě a může za to Kyjev;
  • záběry mrtvých civilistů a zprávy o válečných zločinech v Buči jsou falešné.

Výrokům jsme se věnovali v tomto textu a opakovat jejich ruské podání by bylo zbytečné.

Místo toho jsme se podívali, co se děje ve světě byznysu, a zabrousili na stránky online deníku RBC. Původně nezávislé ekonomické zpravodajství, které si trouflo rozplétat kauzy špiček režimu a které během let získalo tištěnou, webovou i televizní podobu, ovládl v roce 2017 byznysmen s úzkými vazbami na Kreml Grigorij Běrežkin. Vedle médií má své zájmy i v ropném a energetickém sektoru a je dlouholetým členem předsednictva rady Ruského svazu průmyslníků.

Foto: Seznam Zprávy

Pohled na web RBC.ru po 21:30 SEČ. (Strojový překlad.)

Hlavní zprávou je poměrně čerstvá informace, že Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zadržela prominentního proruského politika Viktora Medvedčuka. Muže, který utekl z domácího vězení a jehož dcerce je Vladimir Putin kmotrem. (Více zde.)

Nás zaujala informace, že ruská národní letecká společnost Aeroflot má potíže se zásobováním a musela kvůli tomu poupravit své služby.

RBC píše, že od konce března se v business třídě místo pravého francouzského šampaňského Piper-Heidsieck nalévá domácí Abrau-Durso Victor Dravigny a místo skotské whisky Chivas Regal je k mání levnější Dewar’s White.

V ekonomické třídě už nedostanete pomerančový džus, jablečný a rajčatový zůstává. Místo čerstvě mleté kávy se začala podávat instantní. A na některých spojích, které operuje Airbus A320, se již nepromítají filmy.

Zástupce Aeroflotu redaktory RBC ujistil, že společnost dělá všechno pro to, aby udržela objem a kvalitu poskytovaného zboží i služeb. Poznamenal také, že „společnost dostává pozitivní zpětnou vazbu o ruských produktech a hodlá zohlednit preference cestujících“.

Tohle trochu zavání borščem.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku RBC.ru. (Strojový překlad.)

Pondělí 11. dubna večer

V pondělí se v obci Novo-Ogarjovo v Moskevské oblasti v rezidenci Vladimira Putina odehrála vůbec první schůzka vysokého představitele členské země Evropské unie se šéfem Kremlu. První od zahájení ruské války na Ukrajině.

Dorazil rakouský kancléř Karl Nehammer, který později řekl, že není důvod k optimismu. Putin dál chystá rozsáhlou ofenzivu (popsali jsme zde) a na argumenty neslyší, řekl Nehammer rakouské tiskové agentuře APA. Sám označil jednání za „velmi přímé, otevřené a tvrdé“.

Co o schůzce řekl Putin, na to jsme se podívali na stránky oficiální armádní televize Zvezda, kde je celkem jistota, že najdete pouze informace schválené režimem.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webu armádní televize Zvezda 11. 4. kolem 21:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Ano, vidíte správně, Kreml o schůzce neřekl téměř nic. V kraťoučké zprávě postavené na výroku mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova stojí, že šlo o uzavřené jednání. A že rozhovor „byl krátký“.

Proklikali jsme i odkazy v textu a ty vedou do dvouřádkových textů ve smyslu „Nehammer přijde“, „schůzka skončila.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Zvezdě. (Strojový překlad.)

Pojďme se podívat na texty, které obsahují krapet víc literatury.

Zaujal nás článek o tom, jak reportéři Zvezdy pracují na shromažďování důkazů o „zločinech ukrajinských nacionalistů“.

Uvnitř článku je přiložené video, ve kterém čtyři lidé, představení jako obyvatelé Mariupolu, popisují, jaké krutosti na nich páchali ozbrojenci ukrajinských ozbrojených sil, než město osvobodili Rusové. Jejich výpovědi jsou pak rozpuštěny v přiloženém textu.

Jedná se o stejná tvrzení, která jsme opakovaně popsali v tomto deníku ruských médií a která stále dokola opakuje ruská propaganda. Shrnout se dají zhruba takto: Nacionalisté si z lidí v Mariupolu udělali živé štíty, stříleli a zabíjeli nevinné, poté šli a vykradli jejich domovy. Hrůza života ve městě, které už přes 40 dní ostřelují Rusové, jde pouze a jedině na vrub militantů z neonacistického praporu Azov…

„Azovští militanti si palebné body organizovali v obytných budovách, protože si uvědomovali, že tam bude mířit zpětná palba,“ píší redaktoři Zvezdy. V rámci svého vyšetřování už dříve mluvili s ozbrojencem praporu, který složil zbraně. „Řekl, jak takové prapory vznikají. Podle něj jsou vybíráni bojovníci bez morálních hodnot, schopní zabíjet – kohokoli včetně civilistů.“

Pro pořádek dodáváme, že identitu „občanů Mariupolu“ nelze nijak ověřit, a stejně tak nelze zjistit, nakolik říkají to, co si myslí, anebo to, co jim bylo nařízeno okupanty, kteří už Mariupol z většiny ovládli.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu Zvezda. (Strojový překlad.)

Druhý text, na který se podíváme v detailu, souvisí s dnešní aktualitou. Do západoukrajinského Lvova v pondělí dorazil tým francouzských odborníků na identifikaci těl. Příslušníci četnictva budou pomáhat ukrajinským kolegům s „vyšetřováním válečných zločinů v okolí Kyjeva“, uvedl francouzský velvyslanec na Ukrajině Etienne de Poncins.

„Technický tým ministerstva vnitra má ukrajinským orgánům poskytnout odborné znalosti v oblasti identifikace a shromažďování důkazů,“ uvedla francouzská ministerstva vnitra, spravedlnosti a zahraničí ve společném prohlášení.

V Rusku už mají jasno, že cokoli Francouzi v Buči a na podobných místech zjistí, budou lži a manipulace.

„S ohledem na zaujatost těchto ‚specialistů‘ nelze počítat s nestranným vyšetřováním,“ cituje Zvezda generálplukovníka Michaila Mizinceva, šéfa Národního střediska pro kontrolu obrany Ruské federace. „Hlavními oblastmi jejich činnosti bude podle všeho utajování četných válečných zločinů proti obyvatelstvu Ukrajiny, Doněcké a Luhanské lidové republiky spáchaných ukrajinskými úřady v posledních osmi letech, a také vymýšlení obvinění proti ruským ozbrojeným silám,“ řekl Mizincev na brífinku.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Zvezdě. (Strojový překlad.)

Neděle 10. dubna v noci

Jsou to dva dny, kdy se evropská sankční listina, kterou EU zavedla po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014, rozrostla o dalších 235 položek. V pátek v noci na soupisku přibylo 18 subjektů a 217 ruských činitelů a oligarchů, což v součtu znamená, že k datu 8. 4. 2022 obsahuje sankční listina 1 091 lidí a 80 firem či institucí.

Jak jsme už popsali (zde), nově jsou na seznam lidí, kteří mají zablokovaný majetek v Unii a zakázaný vstup na její území, zapsány Putinovy dcery Marija Voroncovová (36) a Jekatěrina Tichonovová (35). A třeba také oligarchové Oleg Děripaska a Boris Rotenberg či šéf největší ruské banky Sberbank German Gref.

A právě na stránky online deníku, který vlastní Sberbank, se dnes podíváme. Jde o online deník Lenta, jenž se v mnoha textech věnuje francouzským prezidentským volbám. V nich do druhého kola postoupila vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová, dlouhodobá evropská spojenkyně ruského prezidenta Vladimira Putina. Byl to právě Putin, který dlouhá léta Le Penovou financoval, opakovaně se s ní setkával a oba politici neskrývali vzájemné sympatie (detailněji zde).

Foto: Seznam Zprávy

Titulní strana online deníku Lenta.ru kolem 22:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Ale vraťme se k tomu, co se na stránkách Lenty píše o dění v Rusku. Zaujala nás zpráva, že ruské ministerstvo zahraničí zvažuje rozšíření vlastního sankčního seznamu.

Samotná zpráva je krátká a vychází z výroku náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Veršinina, který pronesl ve vysílání oficiálního televizního kanálu ruského ministerstva obrany Zvezda.

Veršinin uvedl, že Rusko má svůj vlastní seznam nežádoucích osob, který lze v případě potřeby rozšířit. „Samozřejmě víte, že také máme svůj vlastní seznam těch, které považujeme za nežádoucí osoby, které se provinily vůči Rusku. Tento seznam existuje jak směrem k USA, tak směrem k Evropské unii. Pravidelně v něm listujeme, zvažujeme jej, v případě potřeby jej rozšiřujeme,“ řekl.

Žádná konkrétní jména „nežádoucích osob“ nesdělil a ani dál ve zprávě se o nich nemluví. Zmíněn je pouze nezávislý britský think-tank Chatham House s tím, že ruská generální prokuratura označila již dříve jeho činnost za nežádoucí. „Generální prokuratura objasnila, že aktivity britské nevládní organizace (NGO) představují hrozbu pro ústavní pořádek a bezpečnost Ruské federace,“ píše Lenta.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu Lenta.ru. (Strojový překlad.)

Agentura Bloomberg v sobotu napsala, že konec ruské schopnosti splácet dluhy se nyní jeví jako nevyhnutelný.

Naznačuje to i článek, jenž vychází z výroků ruského ministra financí Antona Siluanova. Rusko podle něj i přes blokaci devizových účtů a rezerv udělalo vše pro splacení svých závazků v cizí měně. „Čemu čelíme? Jsou zmrazeny devizové účty ministerstva financí, zmrazeny zlaté a devizové rezervy centrální banky. Přesto jsme do poslední chvíle i za těchto podmínek prováděli vypořádání našich závazků v dolarech a získávali takzvané licence, povolení k použití našich devizových prostředků,“ cituje jej Lenta.

Západu jde podle něj především o to, poškodit pověst Ruska. „Vidíme, jaké kroky jsou proti Rusku podnikány. Pokud se naskytne jakákoli příležitost omezit nějak činnost našich podnikatelů, poškodit naše lidi, poškodit image země, Západ se to pokusí realizovat. Případné selhání bude ranou pro pověst země coby spolehlivého dlužníka,“ řekl Siluanov.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na Lenta.ru. (Strojový překlad.)

A ještě jednou sankce. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí (a další osoba ze sankčního seznamu EU) Marija Zacharovová se veřejně ohradila proti výroku svého italského protějšku.

Šéf italské diplomacie Luigi Di Maio mluvil o tom, jak se jeho země snaží zbavit závislosti na ruském plynu. Do dvou měsíců se chce Řím dostat na polovinu toho, co z Ruska nakupuje dnes. Pomoci tomu mají nové kontrakty na nákup zemního plynu, které už má země domluvené v Angole, Kongu a nově také v Alžírsku. „Důležitá dohoda o plynu z Alžírska nám umožní reagovat na možné ruské vydírání,“ řekl Di Maio.

Mluvčí se ohradila na síti Telegram, píše Lenta. S tím, že to není Rusko, kdo by prostřednictvím plynu vydíral Evropskou unii. „Je to Evropská unie, která vydírá Rusko sankcemi a hrozbami nových omezení, buduje ozbrojené síly svých zemí podél obvodu ruských hranic a dodává na Ukrajinu zbraně všeho druhu. Zapomněla jsem dodat ‚mnoho let,“ shrnula Zacharovová.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na webu Lenta.ru. (Strojový překlad.)

Sobota 9. dubna v noci

Zatímco Kremlem ovládaná média dál vrší argumenty, proč ruské síly rozhodně nestály za páteční krvavou lázní na ukrajinském nádraží v Kramatorsku (detailně u zápisků z 8. dubna níže), souběžně už se chystají na další inscenaci, kterou Kyjev podle ruské armády chystá.

Detaily nové „provokace“ zveřejnil mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov a píší o ní prakticky všechny ruské weby, které jsme v sobotu večer prohlédli.

Podíváme se, jak zprávu zpracovala ruská státní agentura RIA Novosti, na jejíchž stránkách se článek s titulkem „Kyjev připravuje provokaci, obviní Rusko z masakru“ zařadil mezi oblíbené.

Foto: Seznam Zprávy

Pohled na titulní stranu agentury RIA Novosti, sobota 9. dubna kolem 22:00 SEČ. (Strojový překlad.)

„Ministerstvo obrany se dozvědělo o chystané provokaci Kyjeva, který chce Rusko obvinit ze zabíjení v Irpini,“ píše se v úvodu zprávy.

Irpiň leží nedaleko Kyjeva a během ruského pokusu převzít kontrolu nad hlavním městem byla silně ostřelovaná. Rusové stříleli i po civilistech, kteří se snažili z města utéct; fotky seniorů či maminek s dětmi v náručích, které Ukrajinci přenášeli po zbytcích mostu přes řeku Irpiň do bezpečí, nelze zapomenout.

„Pracovníci SBU (Služba bezpečnosti Ukrajiny, tedy ukrajinská civilní kontrarozvědka, pozn. red.) plánují převézt z márnice městské nemocnice do suterénu jedné z budov na východním okraji Irpině těla místních obyvatel, kteří zemřeli při ostřelování ukrajinským dělostřelectvem,“ odhalil Igor Konašenkov, vrchní propagandista ruské armády. Kyjev pak podle něj oznámí, že jde o mrtvé, které přijela do Irpině popravit zvláštní ruská zpravodajská skupina, jejímž úkolem bylo „zabíjet svědky ruských válečných zločinů“.

Jako „nezpochybnitelný důkaz“ prý budou ukázána těla členů této skupiny, podle armádního mluvčí však půjde o řadové ruské vojáky, které ukrajinští nacionalisté zajali a pozabíjeli. Rusové v Irpini už týden nejsou, zdůraznil (a Moskva rozhodně nikoho umlčet svědky neposlala).

„Tato cynická zinscenovaná akce byla zorganizována za účelem následné distribuce videomateriálů prostřednictvím západních médií,“ dodal generálmajor.

Neblaze to tedy připomíná práci amerických a britských tajných služeb, které zkraje února vypouštěly do médií informace, kdy Rusko rozpoutá válku na Ukrajině. Pamatujete si třeba zprávu, že Rusové zaútočí 16. února? V této analýze jsme tehdy popisovali, k čemu podobné „úniky“ slouží. Šlo především o to, připravit Moskvu o moment překvapení, narušit Putinovy plány a získat více času pro diplomacii. Případně o to, přimět Kreml, aby své plány přehodnotil. Což se, jak víme, nepovedlo a ruská vojska napadla svého souseda 24. února.

Analogicky teď Moskva nejspíš ví, co může být v Irpini nalezeno. A dopředu vypustila svou verzi příběhu. Bude se hodit i později jako alibi ve smyslu: „My vám říkali, co si na nás zase vymyslí, tak tomu nevěřte.“

Nám nezbývá než věřit, že válečné zločiny páchané na Ukrajině budou jednoho dne řádně vyšetřeny.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku na RIA Novosti. (Strojový překlad.)

Hodně zlé krve v sobotu způsobilo rozhodnutí platformy pro sdílení videí YouTube ze stáje Google zakázat kanál dolní komory ruského parlamentu – Duma TV.

Ruská Státní duma o zákazu vysílání na YouTube informovala na síti Telegram, kde uvedla, že její kanál měl 145 tisíc odběratelů.

Google svůj krok vysvětlil jen obecně; tedy že dodržuje „veškeré aplikovatelné sankce a zákony“; pravděpodobně se obával dál šířit propagandu ruských zákonodárců, aby se sám nevystavil postihu.

„Jde o další nehorázný akt cenzury vůči naší zemi,“ komentoval to v článku na RIA Novosti Vasilij Piskarev, předseda komise Státní dumy, jež vyšetřuje případy vměšování cizích států do vnitřních záležitostí Ruska. „Zablokování televize Duma na YouTube nám dává všechny důvody k uplatnění těch nejpřísnějších opatření, jak to stanoví naše legislativa. Nejsme to my, kdo vyhlásil informační válku.“

Jinými slovy: po Facebooku a Instagramu přijdou ruští uživatelé i o YouTube. Jak se dočteme v jiném textu, mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová už vyzvala ruské uživatele serveru, aby si zálohovali obsah, který chtějí uchovat, „a to rychle“.

V článku, jehož otisk najdete níže, se pak píše, že Google je vlastně loutková firma řízená americkou vládou, které jde o to, zablokovat lidem příležitost získávat spolehlivé informace z Ruska. A to podle Piskareva „bez ohledu na všechny principy demokracie a svobody slova“.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku, 9. 4. (Strojový překlad.)

Když už mají ruští politici tolik vzletných myšlenek o svobodě slova, nemůžeme dnešní příspěvek zakončit jinak než oznámením, že ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v sobotu zablokoval další dva ruské nezávislé weby.

Jedná se o internetové noviny Diskurs a Kholod. Redaktoři Diskursu uvedli pro Rádio Svobodná Evropa, že dopředu nebyli varováni a vlastně nevědí, proč přesně byl jejich web zablokován.

Redakce Kholodu zveřejnila vyjádření, podle něhož dostala v uplynulých dvou týdnech od Roskomnadzoru dvě výzvy požadující, aby smazala své zprávy o probíhající válce na Ukrajině. „Nebudeme poslouchat cenzuru a zejména ne vojenskou cenzuru v zemi, která ani nepřipouští, že začala válku,“ uvedla redakce.

Ale to si na RIA Novosti nepřečtete. Tam se zkrátka píše, že cenzurní úřad na žádost prokuratury „omezil přístup“. V článku o zablokování Kholodu stojí, že „uvedený zdroj obsahoval řadu článků obsahujících nespolehlivé informace o průběhu speciální operace Ruské federace na Ukrajině“.

A dále: „Agentura připomíná, že ruská legislativa stanoví trestní odpovědnost za veřejné šíření vědomě nepravdivých informací o použití ozbrojených sil Ruské federace (článek 207.3 trestního zákoníku).“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku, 9. 4., RIA Novosti. (Strojový překlad.)

Pátek 8. dubna v noci

Každý další den ruské agrese na Ukrajině přináší další příběhy čirého utrpení, které prožívají obyvatelé napadené země. O novou a nesmírně krutou kapitolu se v pátek postaraly ruské či proruské síly na východě Ukrajiny, které poslaly rakety na vlakové nádraží v Kramatorsku. Zcela zalidněné nádraží, protože místní se v očekávání velké ofenzivy na východě, již Kreml slibuje, začali stěhovat dál do vnitrozemí. Podle starosty Kramatorsku Oleksandra Hončarenka byly v době zásahu na nádraží zhruba 4 tisíce lidí – hlavně senioři, ženy a děti. Večerní „statistika“ hovořila o 50 mrtvých a nejméně stovce zraněných (více třeba zde); bilance zcela jistě není konečná.

Ukrajina z útoku obvinila Rusko. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruské síly nádraží zasáhly raketou typu Točka-U.

O původcích útoku nemají pochyb ani americké zpravodajské síly. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného představitele Pentagonu uvedla, že Rusové při útoku použili balistickou raketu krátkého doletu typu SS-21, neboli OTR-21 Točka. (Ukrajinou zmiňovaná Točka-U je starší model z této řady.)

Ale Kreml jakoukoli vinu odmítá. Tvrdí, že ruské ozbrojené síly v pátek žádné útoky v Kramatorsku nepodnikly.

Na stránkách státem ovládaných médií, (jiná už v zemi prakticky nefungují), najdete pouze a výhradně informace, že se zase jedná o ukrajinskou provokaci.

Ukážeme si to na webových stránkách deníku Rossijskaja Gazeta. Gazeta má zvláštní postavení coby oficiální noviny ruské vlády, články jsou bez výjimky poplatné Kremlu. RG je dobře financovaná a ve srovnání s jinými listy podobného formátu levná a dostupná po celé zemi. Ve středu vychází s týdenním televizním programem v nákladu přes tři miliony kusů, web novin má podle projektu EuroTopics 30 až 40 milionů návštěv.

Foto: Seznam Zprávy

Rossijskaja gazeta, otisk z 8. 4. 2022 po 21:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Nejprve si otevřeme článek, který říká, kdo tedy a odkud raketu na Kramatorsk odpálil.

Zpráva vychází z tvrzení vrchního propagandisty ruské armády Igora Konašenkova, který prohlásil, že zmiňované taktické rakety Točka-U, jejichž úlomky byly poblíž nádraží nalezeny, používá pouze ukrajinská armáda.

I z těchto úlomků dokázal Konašenkov vydedukovat, že Točka-U byla vypálena z pozic, kde se podle ruských informací nacházely ukrajinské síly. A že i když se Rusům podařilo značnou část těchto raketových systémů a raket Ukrajinců zničit, „hrozba provokací a raketových útoků, které může kyjevský režim provést v obcích s civilisty, zůstává vysoká“.

Moskva skutečně v roce 2019 oznámila vyřazení těchto systémů z provozu, během invaze na Ukrajinu je však už – zřejmě kvůli nedostatku modernějších raket Iskander – několikrát použila, což opakovaně popisovala ukrajinská agentura Unian.

Druhá věc: Na východě Ukrajiny vojensky působí také jednotky neuznaných separatistických republik, z pohledu Moskvy nezávislých států s vlastní armádou. A ty „Točky“ nepochybně mají.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku listu Rossijskaja gazeta, 8. 4. (Strojový překlad.)

Další důkaz dohledal politický zpravodaj deníku Bild Julian Röpcke, který pořídil otisk již smazaného příspěvku, v němž novinář ruské státní televize hrdě informoval, že se ruským silám podařilo zasáhnout v Kramatorsku muniční vlak, který tam měl o den dříve dorazit.

„Poté, co se objevily civilní oběti, začali obviňovat Ukrajinu. Je to stejný příběh jako s letem MH17 v roce 2014,“ poznamenal Röpcke. „Všimněte si, že s původním tvrzením (o zásahu muničního vlaku, pozn. red.) také ukázali raketu Točka-U. A to jen několik minut před tím, než začali tvrdit, že ruské síly tyto rakety nepoužívají.“

Takové „maličkosti“ ovšem divákům a čtenářům v Rusku na oči nepřijdou.

Místo toho si mohou přečíst navazující článek, podle kterého Kyjev pokračuje v chladnokrevném a cynickém ničení vlastního obyvatelstva. Přičemž odpovědnost se ukrajinské úřady snaží přesunout na ruskou stranu.

„Hlášeny jsou desítky mrtvých a více než sto zraněných. Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodinám a přátelům obětí. Stejný barbarský akt agrese spáchaly ozbrojené síly Ukrajiny 14. března, kdy bylo zabito 17 lidí a dalších 36 lidí bylo zraněno. V obou případech nebyl objekt ostřelování vybrán náhodně – kyjevský režim usiluje o maximální ztráty mezi civilisty,“ cituje Rossijskaja Gazeta z prohlášení ruské diplomacie.

A dále: „Ruské ministerstvo zahraničí upozorňuje, že tyto nelidské činy kyjevského režimu potvrzují platnost úkolů speciální vojenské operace k demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku listu Rossijskaja Gazeta, 8. 4. (Strojový překlad.)

Vlastně se není co divit tomu, jaké věci Ukrajinci provádějí, když je řídí narkoman Zelenskyj. No ano, k článku s tímto sdělením nás dovedl výběr doporučovaných zpráv odjinud, který vedl na web deníku Izvestija.

Izvestija je v držení společnosti National Media Group „Putinova dvorního bankéře“ Jurije Kovalčuka a přinesla pár dní zpátky analýzu chování ukrajinského prezidenta, kterou provedl psychiatr Vasilij Šurov. Šurov má být narkolog, tedy lékař zaměřený na diagnostiku, léčbu a prevenci závislostí na tabáku, alkoholu a (dalších) drogách.

Šurov si pustil video Zelenského při jeho emotivní návštěvě dějiště masakru v Buči (video zde). A vydedukoval, že prezident byl během rozhovoru s novináři „pravděpodobně ve stavu drogové intoxikace“. Svědčí o tom to, že navzdory tragickému kontextu mluvil monotónním hlasem, měl špatnou mimiku a utekla mu myšlenka. „Když se narkomani dostanou do stresové situace, začnou drogy užívat nepřetržitě, protože je to pro ně jediný způsob relaxace; jediný způsob, jak stres vydržet,“ shrnul Šurov.

A to by pro dnešek stačilo.

Foto: Seznam Zprávy

Článek o Zelenského intoxikaci, deník Izvestija, 8. dubna kolem 22:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Čtvrtek 7. dubna v noci

Zprávou večera je nepochybně rozhodnutí Valného shromáždění OSN, které silou hlasů 93 států rozhodlo o pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). O tento krok se zasadily Spojené státy, které po doloženém (detailně zde) ruském masakru civilistů v ukrajinském městě Buča označily účast Ruska v UNHRC za frašku. Co rozhodnutí v praxi znamená, jsme popsali v této analýze.

Foto: twitter.com/UN_News_Centre

Výsledky hlasování Valného shromáždění OSN: Kdo byl a nebyl pro pozastavení členství Ruska v UNHRC.

Jak na diplomatický „flákanec“ reaguje Kreml prostřednictvím médií, která ovládá? Podíváme se na hlavní věstník, státní agenturní zpravodajství TASS.

Foto: Seznam Zprávy

Titulní strana agentury TASS, 7. dubna po 21:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Hlavní zprávou je i na stránkách TASS dění v OSN, ovšem podání vyznívá tak, že si Rusko nenechalo nic diktovat a rozhodlo se samo. Jde o to, že zatímco Valné shromáždění Rusku členství pozastavilo, Kreml se v reakci na to rozhodl členství ukončit. A to s platností od dnešního data.

Dozvíme se to ve střevech článku ze slov zástupce stálého představitele Ruska u OSN Gennadije Kuzmina. S vědomím toho, co se na Ukrajině děje, zní obzvláště cynicky Kuzminův výrok, podle kterého „rozhodnutí o předčasném ukončení členství v Radě OSN pro lidská práva, které jsme učinili, není odklonem od mezinárodních závazků Ruska v oblasti lidských práv. Ruská federace hodlá i nadále významně přispívat k posilování konstruktivního dialogu o lidských právech…“

Rozhodnutí o pozastavení ruského členství pak Kuzmin označil za protiprávní a politicky motivované. „Cílem je demonstrativně potrestat svrchovaný členský stát OSN, který uskutečňuje nezávislou domácí a zahraniční politiku,“ dodal Kuzmin. My dodáváme, že svrchovaný členský stát napadl jiný svrchovaný členský stát, který by si možná také rád dělal nezávislou domácí a zahraniční politiku..

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku agentury TASS, 7. dubna. (Strojový překlad.)

Jiný text, který se tématu věnuje, přináší pohled hlavního Putinova poradce přes lidská práva, novináře a politika patřícího ke špičkám vládní strany Jednotné Rusko Valerije Fadějeva.

Fadějev má za to, že by protiruský krok, který se na půdě Valného shromáždění odhlasoval, mohl vést ke zničení celé OSN.

„Mám k tomu dvě poznámky. První z nich je, že UNHCR stejně není institucí, která by měla skutečné pravomoci. Je to spíše poradní orgán, který jen vydává nějaká doporučení. Ale na druhou stranu: je to velmi nebezpečný krok, protože právě takové kroky mohou docela jednoduše vést ke zničení Organizace spojených národů,“ cituje jej TASS.

V článku dále argumentuje, jak podle něj OSN porušila svá vlastní pravidla a předpisy, což je destruktivní. Přičemž podle Fadějeva „zničit v dnešní velmi složité světové situaci OSN je extrémně krátkozraké a nebezpečné“.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku agentury TASS, 7. dubna. (Strojový překlad.)

Abychom nečerpali ze stránek jediné agentury, podívali jsme se po poslední zprávě k tomuto tématu na web populárního online deníku Lenta.ru, který patří pod křídla státní Sberbank.

Lenta si vybrala výroky někdejšího ruského premiéra a prezidenta a současného místopředsedy ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medveděva, které sám zveřejnil na komunikační platformě Telegram.

Také Medveděv píše o „politicky motivovaném demonstrativním potrestání suverénního členského státu OSN“. A také on má velké pochybnosti o životaschopnosti – nikoli ovšem celé OSN, jen Rady OSN pro lidská práva. „Jak dlouho po tomto kroku ještě bude žít UNHCR?“ ptá se.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk článku na webu Lenta.ru 7. dubna kolem 22:00 SEČ. (Strojový překlad.)

A ještě krátce na bojiště. Kreml překvapivě přiznal, že během velmi úspěšné a podle plánu běžící operace na denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny utrpěly ruské jednotky významné ztráty.

Dozvíme se to i na stránkách agentury TASS v článku s titulkem „Peskov řekl, že Rusko utrpělo na Ukrajině značné ztráty“.

Zpráva je to kraťoučká a nové informace vlastně nepřináší. Uvádí se v ní, že „během měsíce speciální operace bylo zabito 1351 ruských vojáků a 3825 bylo zraněno“, což je ovšem údaj publikovaný už na konci března.

Nový je jen výrok, který pronesl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Utrpěli jsme značné ztráty vojáků. Je to pro nás obrovská tragédie,“ řekl v angličtině při rozhovoru pro Sky News, píše agentura.

Pozoruhodné je, že ukrajinská armáda ve stejný den oznámila, že podle jejich dat přišlo Rusko od začátku invaze už o 18 900 vojáků.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku agentury TASS 7. dubna. (Strojový překlad.)

Projekt: Co píší ruská média

Tento text si nedělá ambice být komplexním monitoringem ruských médií. Předkládáme výseč toho, jak ruský aparát prostřednictvím agentur, novin či webů, jež ovládá, informuje veřejnost o válce na Ukrajině, kterou Kreml rozpoutal.

Přiložené otisky deníků, webů či agentur jsou vždy opatřeny pouze strojovým překladem, který není zcela přesný.

Výběr médií je čistě nahodilý.

Válka, která začala 24. února, je i válkou informační. Mnohdy je situace špatně čitelná, zprávy, které přicházejí z Kyjeva, jsou zcela odlišné od těch, které hlásí Moskva. A ruské vidění konfliktu je na míle daleko tomu, jak situaci „čte“ Západ. Takže proto tento pohled vznikl. Abyste měli představu, jaký je ruský pohled.

Přehled od 16. do 23. května

Přehled od 28. dubna do 4. května:

Přehled od 7. do 13. dubna:

Přehled od 16. do 22. března:

Přehled od 9. do 15. března:

Přehled od 2. do 8. března:

Reklama

Doporučované