Hlavní obsah

Satelitní snímky jako důkaz, že Kreml o násilí lže

Foto: Maxar / Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Satelitní snímek pořízený 19. března ukazuje mrtvá těla na jedné z ulic města Buča. Buča byla v držení Rusů až do konce března.

Desítky videí, stovky fotografií, očitá svědectví a zejména satelitní snímky vyvracejí Ruskem živené historky o tom, jak byl masakr v Buči jen show, již zrežírovala sama Ukrajina.

Článek

Masakr, kterého se na stovkách ukrajinských civilistů dopustili v Kyjevské oblasti ruští vojáci, je dobře zdokumentovaný. A přesto se o něm dál šíří dezinformace, které mají svůj původ v Kremlu.

Putinův aparát opakovaně odmítl, že by se Rusko během válečného tažení na Ukrajinu dopustilo jakéhokoli násilí na civilních obyvatelích a veškerá zvěrstva připisuje „ukrajinským nacionalistům a fašistům“. To oni si dělají z lidí živé štíty, to oni je vyhazují do povětří, to oni je postříleli, aby démonizovali Rusko.

Ruské popírání zodpovědnosti je však v přímém rozporu s důkazy, které se podařilo nashromáždit investigativní skupině Bellingcat, novinářům z respektovaných titulů, jakými jsou BBC či The New York Times. Zvlášť cenné jsou satelitní snímky, které poskytla společnost Maxar Technologies a které umožnily srovnávat situaci v daném místě v čase.

Kremelská média tvrdí, že mrtvé, jejichž těla byla roztroušena v Buči v rozmezí několika metrů v jediné ulici, popravili Ukrajinci, když město znovu získali (psali jsme třeba zde).

Rusové Buču okupovali podle Ukrajinců do 31. března. Moskva uvádí, že ruské jednotky opustily Buču už 30. března.

Nicméně snímky od firmy Maxar Technologies pořízené už 11. března dokládají, že na stejné ulici už v té době ležela těla nejméně jedenácti lidí. Stejný obrázek – tedy nehybná těla na ulicích – ukázalo jiné snímání Maxaru 19. března. A ve stejných pozicích pak byla těla objevena ukrajinskými silami, když do města vstoupily.

Foto: Seznam Zprávy/Maxar, Profimedia.cz

Satelitní snímek města Buča pořízený 19. března. Čísla u jednotlivých kroužků odkazují k následující fotodokumentaci.

Foto: Getty Images

Oběti v Buči poblíž kruhového objezdu, jak je zaznamenali novináři po osvobozeni města. Foceno 3. dubna. Na satelitním snímku výše jde o položku číslo 1.

Foto: Getty Images

Dvě oběti u palet, jak je zaznamenali novináři po osvobozeni Buči. Foceno 3. dubna. Na satelitním snímku výše jde o položku číslo 3.

The New York Times porovnal satelitní snímky i s videozáznamem z dané ulice, který rovněž potvrzuje umístění obětí, jak je už o dvacet dní dříve zachytilo satelitní snímkování.

A tedy to, že lidé zemřeli jednoznačně v době ruské okupace:

Původní záběry z Buči. Video: twitter/nexta_tv

Jiných devět satelitních snímků z 18., 19. a 31. března poskytla společnost Maxar také agentuře Reuters. „Snímky Maxaru ve vysokém rozlišení, které byly pořízeny nad Bučou severozápadně od Kyjeva, potvrzují nedávná videa a fotografie ze sociálních sítí zachycující mrtvá těla na ulici,“ sdělila firma Reuters.

Foto: Seznam Zprávy/Maxar, Profimedia.cz

Satelitní snímek jiné části Buči pořízený 19. března. Čísla u jednotlivých kroužků odkazují k následující fotodokumentaci.

Foto: Profimedia.cz

Stejné místo, jaké je na satelitním snímku z 19. března označeno číslem 1, na fotografii z 2. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Na satelitním snímku z 19. března je nalevo za obětí vidět menší bílý objekt; jde nepochybně o ono bílé auto, které je vidět na této fotografii pořízené 2. dubna. (Stejné místo, jiný úhel.)

Moskva tvrdí, že ruské jednotky se z Buči stáhly 30. března a fotografie mrtvých začala „ukrajinská propaganda“ šířit až o čtyři dny později.

Satelitní snímání toto tvrzení zcela vyvrací.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Satelitní snímek města Buči pořízený 19. března.

Kreml označil za (Ukrajinci) zinscenovanou i fotografii mrtvého cyklisty v Buči. Jak napsala Komsomolskaja pravda, tento člověk „zcela jistě nezemřel během jízdy na kole, protože takhle se z kola nepadá“.

Investigativní skupina Bellingcat získala záběry z dronu (zde), které byly pořízeny někdy před 11. březnem. Tedy v době ruské okupace. A zachycují okamžik, kdy byl muž na kole zastřelen.

Přesné datování sice není jasné, událost se však musela odehrát před 11. březnem. Lze to odvodit z toho, že budova sousedící s místem, kde cyklista přišel o život, byla právě 11. března zničena. Na záznamu ještě stojí.

Záběry z dronu, datované před 11. březnem, ukazují, jak ruský obrněnec v Buči střílí na cyklistu.Video: telegram/nexta, twitter/bellingcat

Proruské weby opakovaně tvrdí, že se na záběrech z Buči – zachycujících zavražděné – „hýbou mrtvoly“. Což má znovu být důkaz toho, že jde o „nahrané natáčení“.

V příspěvcích, jejichž součástí jsou videa z Buči schválně ve velmi špatné kvalitě, se tvrdí, že na záběrech se pohybuje ruka jednoho z těl ležících na ulici. „Ve skutečnosti nejde o pohyb, ale o kapku vody na předním skle automobilu,“ vysvětluje slovenská policie.

Zpomalené video ukazuje, že se nejedná o pohybující se ruku, ale kapku vody či špínu na předním skle automobilu. Video: twitter/AuroraIntel

Další „pohyb“ na jiném videu způsobilo zakřivení zrcátka.

Údajný pohyb ve zpětném zrcátku. Efekt pohybu má na svědomí zakřivení zrcátka.Video: twitter/SPITFIREVA

V následujícím tweetu se pak můžete podívat na souhrn práce novinářů z The New York Times. Jde o hlavní zjištění, ke kterým dospěli při porovnávání snímků, videozáznamů a nálezů na ulicích Buči.

Doporučované