Hlavní obsah

Ruský deník: Na Ukrajinu padají ruské bomby, protože se nechtěla dělit o boršč

Foto: Profimedia.cz

Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Ukrajina se nechěla dělit o boršč,“ tvrdila na tiskové konferenci 6. dubna 2022.

Reklama

Článek

14. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Chybí mi roztomilé šílenství ruské propagandy. Hledal jsem ve svém archivu fotku Coca-Coly doněckých separatistů – Real Coly (spoiler: na trhu se udržela ani ne rok, proruští rebelové dál lokají americkou colu) a narazil jsem na screen článku z webu oficiálního televizního kanálu ruského ministerstva obrany Zvezda.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Real Cola doněckých separatistů.

„Byla zveřejněna tajná zpráva CIA, podle níž v roce 1993 mimozemšťané nechali zkamenět 23 ruských vojáků. Obsah dokumentu odhalil deník Express,“ lákal pouták na text, který se před pěti lety dostal do kategorie Výběr redakce a Populární.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Tihleti mimozemšťané! Zpráva na stránkách Zvezdy.

Před Putinovou válkou proti Ukrajině si některé ruské propagandistické kanály ujížděly na fantasmagorických konspiračních teoriích. Byly součástí snahy dehumanizovat v očích spotřebitelů především Ukrajinu a samozřejmě i prohnilý Západ. Tehdy to vyznívalo jako blábol, kterému nikdo nemůže věřit.

„Nacistické zombie s prapory a runami se vrátily z temnoty, z nicoty, vykroutily se z norimberské oprátky, vylezly ze sklepů Říšského kancléřství a banderovských skrýší na Ukrajině. A to se neodehrává v kině, to není hororový film. To se děje právě teď,“ rozvášnil se v roce 2017 na kanálu Zvezda moderátor Nikita Petrov v pořadu Zadělo. Tenkrát byl na východě Ukrajiny relativně klid, k aktivním bojům mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty nedocházelo.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Nacistické zombie!

A ještě jeden citát pro ilustraci. „Po Praze, Berlínu, po slavné německé hoře Brocken kráčí průvody desítek tisíc lidí převlečených do masek čarodějnic, kouzelníků, zombie. A o těchto DEMONstracích nového globálního náboženství informují největší média západního světa, podporují je vlády… Takže nynější útoky na křesťanství, současné oslavy dávných satanistů, jsou úzce spjaty s rusofobií, podobající se tomu, jak to bylo i u nacistů.“ A to už je kanál Ren TV, který pravidelně bombarduje ruské diváky konspiračními příběhy a zkazkami o síle ruských zbraní.

Před ruskou válkou proti Ukrajině jsem tyto bizáry sbíral. Zdálo se mi, že to bude hezká ilustrace dočasného zatemnění ruské mysli.

Šeredně jsem se mýlil. Roztomilé šílenství vytěsnila realita.

Tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová se tento týden rozohnila, že na Ukrajině po vzoru nacistického Německa docházelo k pálení nevhodných knih. A pak se nechala plně unést fantazií.

„Všechno, co bylo spojeno s etnokulturou. Dokonce knihy o vaření. Ty byly také zakázány. Proč? Protože se nesměli dělit o boršč. Nesměli. Mohl patřit jen jedněm. Jen jednomu národu. A aby patřil všem? A aby v každém regionu, aby ho v každém městě mohla hospodyňka uvařit podle svého? Ne. Nechtějí přistoupit na kompromis. To je to, o čem my hovoříme: xenofobie, nacismus, extremismus ve všech svých projevech,“ vyřkla během skoro tříhodinové tiskové konference Zacharovová.

Podle nařízení ruského cenzora smí ruská média referovat o válce na Ukrajině pouze na základě informací oficiálních státních orgánů. Paní Zacharovová je oficiální orgán. Závěr je jasný: na Ukrajinu padají ruské bomby, protože se s Moskvou nechtěla rozdělit o recept na polívku z řepy.

Mimozemšťané blednou závistí.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované