Hlavní obsah

Ruský deník: K nelibosti režimu se v zemi začíná rozmáhat takový nešvar

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Úryvek z dětské říkanky „Žadina, govjadina, tureckij baraban…“ u moskevské výstavy moderního umění mladých ruských umělců. V Česku bychom řekli zhruba: „Putin je jelito a my jsme kopyto.“

Reklama

Článek

33. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

„Do pr**le s válkou! Do pr**le s válkou!“ křičí sál i zpěvačka. Na koncertu pop punkové skupiny Kis-Kis v Petrohradu vyfu*kovali Putinovu válku.

Hrubě a bez servítek.

K nelibosti režimu se v zemi začíná rozmáhat takový nešvar. Hudebníci otevřeně kritizují ruskou agresi proti Ukrajině. Pódium využívají jako médium. Mikrofon jako prostředek k šíření svých protiválečných postojů.

„Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ nechal se slyšet minulou středu na koncertu lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk.

Naštval tím spořádané občany a Kreml. „Muzikant na scéně vystoupil s provokativním projevem na politické téma a negativně se vyjádřil o zvláštní vojenské operaci na Ukrajině,“ referovala ruská média. Ševčuk byl úřady obviněn z „diskreditace ruských ozbrojených sil“ a hrozí mu pokuta nebo případně vazba.

Foto: MikroKon, Shutterstock.com

Jurij Ševčuk, frontman rockové skupiny DDT, dává rozhovory novinářům.

Majoritní Rusové hudebníkovi vytýkají, že jejich veliké Rusko přirovnal k chudé babce. Pravda bolí.

Vzájemná „láska“ mezi Putinem a Ševčukem panuje přinejmenším dvanáct let. Rocker v květnu 2010 před kamerami vytkl ruskému lídrovi, že v zemi chybí svoboda. Jejich sporu se věnovaly i prokremelské kanály. Jo, to byly časy…

Před pár dny do pohlavního orgánu hromadně poslala válku skupina Kis-Kis se svými fanoušky.

Nebylo to příliš elegantní, zato nadmíru upřímné. Na ruském internetu z toho byla senzace.

Kinder punkový ansámbl je oblíbený mezi ruskou mládeží. Ve své tvorbě se Kis-Kis dotýká i problémů, kterým mladí Rusové čelí: sexuální obtěžování, LGBT+, alkoholismus či domácí násilí. Přitom nestojí na okraji. Ještě donedávna si je zvaly státní kanály do svých show a hráli na hudebním festivalu, který je pod patronátem ruského ministerstva obrany. Letos rozhněvaná mládež pozvánku asi nedostane.

Nepíšu často o Rusech, kteří veřejně nesouhlasí s ruským vpádem na Ukrajinu. Je jich málo, nejsou příliš slyšet, ale jsou. A to je potěšující. Ne z nějakých bláhových nadějí, že až ruská armáda na Ukrajině prohraje a Putina trefí šlak, tak se v Rusku moci chopí demokratická opozice a povedou ho osvícení lidé. Blbost.

Zdravá naštvanost na režim a na Putinovu válku je důležitá pro samotné Rusko.

Alespoň část Rusů, byť hodně malá, si uvědomuje, že válka s Ukrajinou není normální a země tone v morálním bahně. Až zmizí i tento poslední kousek zdravého rozumu, bude jasné, že s Ruskem je definitivně zle.

O víkendu jsem v Moskvě šel na výstavu moderního umění mladých ruských umělců. Pár kroků od vchodu byla na zdi nalepená nálepka s ruským vůdcem. „Putin je jelito a my jsme kopyto,“ stálo na ní.

Když jsem odcházel, už tam nebyla.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované