Hlavní obsah

Ruský deník: Masakry civilistů nejsou pro Rusko novinka. Jen svědomí chybí

Foto: Profimedia.cz

Truchlící rodina u masového hrobu v Buči.

Reklama

Článek

12. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

„Celý den jsem psala text. Poslouchala jsem výpovědi svědků, prohlížela jsem si videa a fotky. Všechno, co jsem mohla napsat, jsem napsala,“ říká nejmenovaná novinářka nejmenovaného ruského listu. Na jménu žurnalistky ani novin nezáleží. Mnohem důležitější je ta poslední věta.

O masakru v ukrajinské Buče napsala jen to, co v podmínkách válečné cenzury v Rusku lze, aby nemusela čelit trestnímu stíhání s maximálním trestem 15 let vězení a jejím novinám nehrozila likvidace. A to znamená držet se striktně oficiální pozice ruského režimu.

V jejím textu jsou jen náznaky, že za masovými vraždami ukrajinských civilistů na předměstí Kyjeva může stát ruská armáda. Převládají argumenty, jimiž Rusko masakr vysvětluje. Ve zkratce: vraždy civilistů v Buče jsou zinscenované, je to další provokace a „za celou dobu, co obec kontrolovaly ruské ozbrojené síly, žádný místní obyvatel neutrpěl žádnou újmu od násilného jednání“.

Cenzurou vysterilizovaný článek o masakru v Buče v pondělním výtisku novin nevyšel. Pro nejmenovanou novinářku je to vlastně dobře. Na webové stránce novin se objevil v neděli pozdě večer. Přečetlo si ho míň lidí a i vševidoucí oko státního cenzora se blahosklonně přivřelo. Režim problémy dělat nebude. Snad.

Před dvaadvaceti lety došlo k obdobnému masakru. Jednomu z mnoha. Opět u toho byly ruské síly. Opět šlo o zvláštní operaci. Opět se loupilo a střílelo do civilistů.

Začátkem února 2000 ruská armáda obklíčila a postupně dobývala hlavní město Čečenska Groznyj. Na předměstí čečenské metropole v obci Novyje Aldy proběhla operace petrohradské a rjazaňské policejní jednotky zvláštního určení OMON.

Během zásahu bylo zavražděno 56 civilistů, včetně 6 žen. „Malika Labazanovová byla ve dvoře vlastního domu svědkyní vraždy tří svých příbuzných spáchané příslušníky federálních sil: šedesátileté ženy, sedmdesátiletého starce a sedmačtyřicetiletého invalidy. Byli popraveni za to, že nemohli svým vrahům dát výkupné, které požadovali,“ popsala novinářka listu Novaja gazeta Anna Politkovská.

Politkovská označila masakr v obci Novyje Aldy za nejstrašnější tragédii pro civilisty během druhé čečenské války.

Ruská vláda nepopírala, že v den masakru petrohradská jednotka OMON prováděla „zvláštní operaci“. Odmítla však, že by policisté měli něco společného s vraždami.

V říjnu 2006 rozhodl Evropský soud pro lidská práva, že Ruská federace je zodpovědná za vraždu civilistů na předměstí čečenské metropole.

Co se změnilo za dvaadvacet let? Vraždění pokračuje, svědomí je němé a naděje na potrestání viníků je ještě menší. V Rusku už Novaja gazeta nevychází a v zemi platí válečná cenzura. Moskva vypověděla Evropskou úmluvu o lidských právech a ukončila členství v Evropském soudu pro lidská práva.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované