Hlavní obsah

Ruský deník: Tábor za železnou oponou, Putin připravil Rusy o kvalitní oblečení

Foto: LovelyColorPhoto, Shutterstock.com

Čeká ruskou módu návrat ke kořenům? (Ilustrační snímek.)

Reklama

Článek

3. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Přemýšlím o spodním prádle. O trenýrkách. Až si příště budu v Rusku kupovat trencle, budou z Běloruska. Západní módní značky z Ruska odchází a já, jako většina Rusů, budu odkázaný na bratrskou pomoc běloruské textilky.

Zařezávají se běloruské trenýrky tak, jako Lukašenko řeže svůj národ? Nebo gumička prdne při prvním náznaku svobody? Politologické úvahy o kvalitě prádla ze země ovládané kníratým autokratem mě znepokojují.

Anebo mi máma ty trenýrky pošle z Česka. Už mi psala, že má pro mě připravený potravinový balíček. Prý už jen zbývá vymyslet, jak ho do Ruska dopravit. Připadám si jako na táboře. Na táboře za železnou oponou.

Ruským státem ovládaný televizní První kanál dočasně pozastavil natáčení populární show Modnyj prigovor (Modní verdikt). Oznámil to jeho hlavní moderátor Alexandr Vasiljev. Na televizní módní poradnu dolehly západní sankce.

„Jedním z hlavních důvodů je, že na území Ruska jsou zavřeny všechny módní obchody, které nám přivážely zboží ze Západu. Nemáme možnost převléknout naše hrdinky. Nemáme vhodné rozměry oblečení, barvy a samozřejmě i střih,“ uvedl Vasiljev.

A proto moderátor a známý historik módy raději zůstal ve Francii.

Ta kouzelná proměna ruské hospodyňky v dámu – což je smysl show – nefunguje, když má účastnice na výběr: nasoukat se do ruského pytle na řepu nebo běloruského pytle na brambory. Zkrátka módní Sophiina volba.

Dlužno říct, že takovou tetu Natašu „denacifikace“ šatníků nepřinutí protestovat proti Putinově válce na Ukrajině. Až bude potřebovat nový svršek, zajde si na tržnici nebo do obchůdku s lakonickým názvem Oděv a vybere si Versaceho dle své libosti.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Obchůdek s módou a doplňky ve stanici metra na okraji Moskvy. Tady pořídíte Versaceho dle své libosti.

Odchod západních značek z Ruska mnohem víc prožívá střední třída a obyvatelé ruských velkoměst. Dobře placení Rusové si zvykli nosit lepší značky. Abibas a fejkový Burberry není jejich styl. Americká vyhledávací platforma Lyst uvádí, že v Rusku fashion hitparádě vévodí značky Gucci, Off-White a Balenciaga. S tím je teď konec.

„Velké množství módních značek odejde z ruského trhu kvůli snížení poptávky a pádu rublu,“ varuje své sledující populární ruská módní blogerka Taťjana Timofejevová. I to je nepřímý dopad západních sankcí.

„Buďme realisty, domácí výrobci nemohli ani před krizí vyjít vstříc poptávce ruských spotřebitelů. Bohužel, módu v naší zemi bude zajišťovat Čína,“ se smutkem konstatuje nóbl Ruska.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Německá obuv, obchod v OC na okraji Moskvy. „Já ti dám německou obuv. To je Evropská unie. Naši nepřátelé.“

„Podívej, podívej, německá obuv,“ ukazuje hošík prstem na vývěsku v obchodním centru na okraji Moskvy.

„Já ti dám německou obuv. To je Evropská unie. Naši nepřátelé. Budeme chodit v naší,“ oboří se na něho sestra. Může jí být okolo dvaceti.

Závidím jí její odhodlání.

Reklama

Doporučované