Hlavní obsah

Ruský deník: Homofobie tryská z televize, reality show odhaluje ve vile gaye

Foto: Repro: SZ

Ukázka ze znělky reality show Já nejsem gay, o níž bude v následujících řádcích řeč.

Reklama

aktualizováno •
Článek

22. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Občas mi připadá, že mě Rusko nedokáže ničím překvapit. Koneckonců žiju tu 15 let. Něco už mám zažito. Vstřebal jsem i to, že někteří Rusové zahání opici po vodkové smršti koňským mlékem zvaným kumys.

A pak přijde něco, co člověka posadí na zadek a zase začne přemýšlet, jak hluboký je příkop mezi Putinovým carstvím a vším, co leží na západ od něho.

Rusko je silně homofobní. Asi to bude tím, že budoucí obránce vlasti vychovaný v tmářství bude ochotněji bojovat v nějaké další nesmyslné válce rozpoutané Kremlem.

Osobně se mě ruská homofobie netýká, ale stejně mi vadí.

Kvůli zákonu o takzvané propagaci homosexuality mladistvým jsou z filmů či seriálů vystříhávány scény, které popisují nebo ukazují stejnopohlavní lásku. Anebo jsou vůbec preventivně zakazovány.

Když spolu loni v létě „král ruského popu“ Filipp Kirkorov a bloger Dava přišli na předávání hudebních cen kanálu Mjuz-TV v doprovodu polonahých chlapů a chovali se jako zamilovaný pár, televize dostala pokutu milion rublů.

Foto: Profimedia.cz

Vystoupení s milionovým následkem. Na snímku bloger Dava (vlevo) a zpěvák Filipp Kirkorov na slavnostním předávání hudebních cen Mjuz-TV 2021.

V úterý moskevský soud vyměřil TikToku pokutu 2 miliony rublů za propagaci homosexuality, přičemž od konce února populární sociální síť pozastavila svou činnost na území Ruska.

Nejde ani tak o to, že v Rusku nejsou povoleny pochody hrdosti. To je ten nejmenší problém, který trápí ruské gaye, lesby a příslušníky dalších sexuálních menšin.

Předloni porota moskevského soudu nejprve osvobodila, ale nakonec poslala za mříže na 9 let homofoba, který záměrně zaútočil na pár gayů. Jeden muž na místě zemřel, druhý utrpěl zranění. Vrah svou vinu částečně přiznal, nicméně prohlásil, že – a teď cituji: „oběť sama spadla na nůž“. Porota se také usnesla, že si útočník zaslouží shovívavost.

A co že mě tak šokovalo? Nová ruská zábava: najdi homosexuála.

V pondělí na youtubovém kanálu populárního ruského blogera Amirana Sardarova odstartovala nová reality show. Nazývá se Já nejsem gay.

Jak to vypadá? Ve vile je zavřeno osm chlapů. Jejich úkolem je vypátrat, kdo z nich má homosexuální orientaci. Vítěz si odnese dva miliony rublů. Pokud gay nebude do finále odhalen, shrábne výhru sám.

Spolumoderátorem show je kontroverzní poslanec Státní dumy známý svými homofobními postoji Vitalij Milonov. Jen abyste měli představu, o koho jde: Loni třeba požadoval uzákonit povinnou sterilizaci gayů a jejich izolaci ve zvláštních útulcích jako zvířata.

Foto: Repro: SZ

Účastníci reality show Já nejsem gay na place…

Nechoďte na mě s Polskem. Takové výroky, taková show by ihned vyvolaly u části společnosti nevoli. V Rusku nikoliv. Rusové nepovažují nenávist vůči gayům za něco špatného. Je to podle většiny z nich „zdravý postoj“.

Podle loňského průzkumu nezávislé ruské sociologické agentury Levada Center u 38 % Rusů vyvolávají homosexuálové vyloženě strach a znechucení. Pouze tři procenta k nim zastávají, podle svých slov, příznivý postoj.

Rusové rádi tvrdí, že kvůli takzvané zvláštní operaci proti Ukrajině se k nim Západ chová jako nacisté k Židům za druhé světové války.

Škoda, že svou současnou toxicitu nechtějí přirovnat k homosexuálům v Rusku. Třeba by si uvědomili, že je v jejich zemi něco hodně špatně.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované