Hlavní obsah

Ruský deník: Ukrajinští uprchlíci. Další oběť ruské propagandy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci před úřadem práce ve čtvrtém pražském obvodu. O milionech lidí, kteří kvůli Putinově agresi utekli z Ukrajiny, se v Rusku nepíše.

Reklama

Článek

11. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Před osmi lety jsem v moskevském metru často potkával žebráka v maskáčích. Byl to uprchlík z východní Ukrajiny. Nebo se za něj alespoň vydával. Úspěch u cestujících moc neměl. Šoural se vagónem, lidé od něho odvraceli zrak. Do pletené čepice mu spadly nějaké drobné.

Pak ten umolousaný pán zmizel. Buď ho vykázala konkurence – žebrácká mafie v moskevském metru je mocná organizace – nebo se vrátil na Donbas. Bůh ví.

Uprchlíky z východní Ukrajiny jsem tehdy viděl ještě v Rostovské oblasti na jihu Ruska. V poli stál stanový tábor ruského ministerstva pro mimořádné situace. Mohlo tam žít snad sto lidí. Při mé další návštěvě Rostova na Donu jsem bílé stany neviděl.

Naposledy jsem se s ukrajinským uprchlíkem v Rusku setkal asi před dvěma roky. V čekárně ruského úřadu mě oslovila jedna starší dáma. Poznala mě. Účastním se občas ruských propagandistických show a stává se mi, že mě lidé zaregistrují a chtějí mi vysvětlil, že Evropa je zhýralá, Rusko to všem natře a USA se brzy rozpadnou. Ta paní mi ale nechtěla dát přednášku z konspirační geopolitiky, chtěla ode mě pomoci.

„Mohl byste v televizi říct, že ruská vláda pro uprchlíky z Ukrajiny nic nedělá? Jen slibuje. Už týdny stojím frontu na dočasný pobyt. Úředníci mě honí od jedněch dveří k druhým. Jsem z toho zoufalá,“ stěžovala si mi.

Před víc než měsícem Rusko svůj vpád na Ukrajinu doprovázelo záběry uprchlíků z Donbasu. Ukrajinská armáda prý zesílila ostřelování měst pod kontrolou proruských separatistů a obyvatele bylo nutné evakuovat do Ruska.

Podle posledních údajů se má v Rusku nacházet víc než 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. O několik desítek tisíc méně než v malém, třímilionovém Moldavsku. S Polskem, kde je přinejmenším 2,4 milionů ukrajinských uprchlíků, se Rusko nemůže už vůbec srovnávat.

A ani nechce. Rusko využívá Ukrajince prchající před válkou ke své propagandě. Na ukrajinských uprchlících chce dokázat, že ruská armáda přijela Ukrajinu osvobozovat. A když nikdo na Ukrajině ruské vojáky nevítá chlebem a vodkou – proč asi – chce propaganda alespoň vytvořit dojem, že Ukrajinci hledají v Rusku útočiště před „banderovci.“

„A je to asi typické pro ruského člověka. Rodinu uprchlíků zahlédla Anna Galičová, obyvatelka Matvejev Kurganu, na ulici. Pozvala je k sobě, ačkoliv sama má málo místa a žije se teď nelehko, a podělila se s nimi o první poslední. Místo bylo pro všechny, pro dospělé i děti. Všichni se spřátelili a takřka se z nich stala jedna velká rodina,“ popisuje ruská propaganda příjezd ukrajinských uprchlíků do Ruska.

Ruská média přirozeně mlčí o tom, že na území obsazené ruskou armádou mají Ukrajinci často jen dvě možnosti: zůstat pod dělostřeleckou kanonádou, nebo se nechal odvést do Ruska. To se děje například ve vybombardovaném Mariupolu.

„Na hlavním náměstí Lipska místní ukrajinská diaspora skanduje hesla kolaborantů. Všechno, co je spojené s nacismem – jakákoliv symbolika – je v Německu zakázáno. Ale toto je zřejmě možné. Alespoň do té doby, dokud společnost zaplavuje vlna soustrasti a pohostinnosti, které se během osmi let války nedočkali lidé Donbasu. Jejich utrpění v Německu neviděli a stále nevidí.“ A to je po ilustraci citát z reportáže zpravodajské relace Vesti ruské státní televize Rossija o ukrajinských uprchlících v Evropě.

Jedno však v ruských prokremelských médiích nikdy nezazní. Že Ukrajinci museli opustit své domovy kvůli Putinově agresi.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované