Hlavní obsah

Ruský deník: Chystá se masírka i pro nejmenší, lekce historické osvěty

Foto: Denis Kornilov, Shutterstock.com

Dítě si hraje na vojenské technice během oslav Dne vítězství poblíž památníku „Osvoboditelům Donbasu“ v parku Lenina Komsomolce v Doněcku. Snímek 9. května 2014.

Reklama

Článek

20. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Ve škole jsem měl hrozně rád dějepis. Byl to můj nejoblíbenější předmět. Asi to mám po dědovi, který psal kroniku našeho městečka několik desetiletí a byl jedním z nejdéle píšících kronikářů v Česku za posledních 100 let.

Když ministr osvěty Sergej Kravcov oznámil, že by v Rusku děti mohly mít dějepis hned od první třídy, tak mě to zaujalo. A vlastně, proč by ne? Pokud by špuntům ve škole začali vyprávět o Kopčemovi a Veverčákovi, do konce prvního stupně by se prokousali méně záživnou látkou a víc času by zůstalo pro dějiny 20. století.

Jenže Rusko je Rusko, že jo? „Nikdy nepřipustíme, aby se v našem dějepisu nějak špatně hovořilo o jiných národech – o bratrskému lidu Ukrajiny a Běloruska. My uděláme všechno pro to, abychom zachovali historickou paměť… Samozřejmě doplníme učebnice dějepisu, učební program o ty události, které teď probíhají, včetně těch událostí spojených se zvláštní operací,“ nechal se slyšet Kravcov.

Přičemž také v maturitním testu by se mohly objevit otázky o takzvané zvláštní vojenské operaci na Ukrajině.

Ruský ministr osvěty dodal, že prvňáci nebudou mít klasický dějepis, ale „lekce historické osvěty“. Čili politické nalejvárny už od mala.

O čem budou ruským dětem vyprávět, se ještě neví. Ale odhadnout to nebude složité: velmocenský patos o ruských carech, o dobytí Paříže, o velkém vítězství Sovětského svazu nad nacismem, o připojení Krymu.

I bez toho mají ruští prvňáčci v hlavách maglajz. Alespoň soudě podle ankety bezplatně rozdávaného deníku Metro.

List položil malým Rusům tři otázky: o Leninovi, Sovětském svazu a pionýrském šátku. Pokud Metru odpovídaly skutečné děti, a nikoliv ruské reinkarnace Věry Pohlové, tak je to hodně smutný obrázek o budoucí generaci Ruska.

Tak třeba podle sedmileté Alisy z Moskvy „Lenin byl ten, kdo vytvořil revoluci. A ještě má dům na Rudém náměstí“. „Sovětský svaz byla velká země, ale protože to neměl někdo v hlavě v pořádku, tak způsobil, že se Rusko změnilo,“ dí dívenka.

Její vrstevník Alexandr ví, že Lenin založil Sovětský svaz. A SSSR je „naše velká země, která byla, když moji rodiče chodili do školy, ale rozpadla se“. A jedním dechem dodává: „Pionýr jde všem příkladem. On nosil rudý šátek. Pionýrem mohli být jen ti nejlepší.“

Ze všech dětských respondentů má nejupřímnější odpovědi malý Moskvan Matvej: „Vím, že Lenin postavil metro. Proto mu všude stojí pomníky. Sovětský svaz je velmi daleko, babička odtud přijela,“ říká osmiletý chlapec. Proč děti před 30 lety nosily rudé šátky, neví.

Foto: Jiří Just, Seznam Zprávy

Předmět doličný.

Osobně mě mrazí z toho, že ruské děti vědí, kdo je Lenin a jak príma byl Sovětský svaz. Tyto bludy o sovětské minulosti a pionýrském šátku jim přitom vypráví jejich rodiče.

Vypovídá to o tom, že už od samého dětství Rusové žijí historickými iluzemi a odmala jsou krmeni porcemi imperiálního revanšismu.

Není proto divu, že posledních sedm týdnů na Ukrajině umírají dvacetiletí ruští kluci a jejich rodiče ani nepípnou, nebo je naopak oslavují jako obránce vlasti. Jdou na smrt, jak je doma učili.

A co vy? Vyprávíte svým dětem o Vítězném únoru?

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované