Hlavní obsah

Ruský deník: Putin vyvolal u Rusů válečnou schizofrenii

Foto: Andrey Burmakin, Shutterstock.com

I úspěšní a vzdělaní Rusové po sedmi týdnech agrese jejich země a pod vlivem propagandy podléhají konspiracím.

Reklama

Článek

18. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Tak, čepičku z alobalu si nasadíme hezky na hlavu a začneme: Rusko bojuje na Ukrajině s ještěry. Za konfliktem mezi Moskvou a Kyjevem stojí západní bankéři. Je to skrytá třetí světová válka…

Putinova agrese proti Ukrajině trvá sedm týdnů a já začínám pozorovat, že někteří mí známí začínají šílet. Kdyby se někdo z nich rozhodl nahý proběhnout po Rudém náměstí, měl bych pro to asi pochopení. Mí Rusové šílí tím horším způsobem – začínají si ruskou válku proti Ukrajině vysvětlovat konspiračními teoriemi.

Nechlastám. Když si potřebuji odpočinout od ruské všednodennosti, tak relaxuji zdravějším způsobem. Mí známí, na které doléhá tíha agrese jejich státu, vpadají do deprese a hledají vysvětlení. Lépe řečeno ospravedlnění. Zřejmě je niterně trápí, že pasivitou podporují zločiny, k nimž na Ukrajině dochází. Proto věří bizarním teoriím, které se – souběžně s ultrapatriotistickou propagandou – šíří ruským internetem.

„Američani se na válku s Ruskem připravovali od rozpadu Sovětského svazu. Jejich síla klesá. Už nemají nejsilnější ekonomiku na světě. Začátek konce jejich světové dominance začal s pádem brettonwoodského systému. Jejich dolary jsou jen zelené papírky se zednářskou pyramidou,“ vyvalila na mě nedávno Šura.

Šura je vzdělaná holka. Má vysokoškolský diplom ze sociologie. Momentálně pracuje jako analytička prodeje v jedné moskevské soukromé firmě. Když Rusko zaútočilo na Ukrajinu, chtěla jít proti válce protestovat. Jo a jak jinak – samozřejmě podporuje vězněného předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

Posledních pár týdnů ruský vpád na Ukrajinu nazývá preventivní operací. „Kdyby Rusko nevstoupilo na Ukrajinu, tak by ji obsadilo NATO. A raketami by mířilo na Moskvu. Náš zásah má smysl. Budeme v bezpečí,“ vysvětluje mi svou fantazmagorickou teorii.

Šura opakuje hesla, kterými Rusy krmí státní propaganda. Jenže ona se na televizi nedívá. Naopak mi vždycky vyčítala, když jsem se čas od času objevil v ruských propagandistických talkshow. Odkud vzala ty své nesmysly o NATO, nevím. „Vždyť to je každému jasné,“ opáčila mi.

Roman byl před válkou úspěšný podnikatel. Před tou první válkou, kterou Rusko na východě Ukrajiny různými způsoby podporovalo. V roce 2014 jeho byznys s výpočetní technikou skončil. Dodavatelé s proruskými separatisty ovládaným Doněckem přerušili všechny kontakty a Roman začal prodávat fejkovou tureckou módu.

Ještě tehdy, před osmi lety, měl Roman jasno. Politika ho nezajímala, chtěl nějak přežít. Do separatistické armády nevstoupil, do Ruska se nepřestěhoval. Ale považuje se spíš za Rusa než Ukrajince.

„Být pod Ruskem není žádný med, nedělám si žádné iluze. Ale být pod Anglosasy je mnohem horší. To je podle mě volba mezi blbým životem a blbou smrtí,“ napsal mi nedávno Roman.

Roman má svou teorii, proč Rusko a separatistická republika, k níž se nehlásí, bojují proti Ukrajině. Modří už vědí. Může za to USA.

„Válka na Ukrajině je válkou USA o hranice devizové zóny. Je to střet americké devizové zóny a ruské devizové zóny. Až Rusko vyhraje na Ukrajině, vtáhne do své sféry vlivu východní Evropu a následně i část té západní. K Rusku se přidá Írán, Egypt, možná Turecko a Japonsko. Rusko disponující nejsilnějším strategickým arzenálem na světě a zbraněmi, které překonají všechny obranné systémy ostatních zemí, bude lídrem vlastní devizové zóny. Přitom na rozdíl od Západu závislého na dolaru Rusko nemusí přistoupit k demontáži svého systému, protože má dost zdrojů,“ napsal mi doněcký podnikatel.

Řekl jsem si, že s Romanem nemá smysl diskutovat o jeho konspirační teorii. Šuru jsem taky nechal na pokoji. Ať si žijí ve svém světě. Furt lepší, než kdyby mi tvrdili, že na Ukrajině jsou nacisté.

Minulý pátek na Seznam Zprávách vyšel výborný článek Michala Komárka o lidské psychice v krizových situacích. „V mírové době je většina lidí schopna dívat se na svět s jistým kritickým nadhledem, odstupem. Je schopna zvažovat různé možnosti a argumenty, prožívat vnitřní konflikt. Válečná krize může na člověka dopadnout podobně jako psychická nemoc, jako paranoidní schizofrenie,“ popisuje autor teorii amerického psychologa Lawrence LeShana o posunu vnímání reality během válečného konfliktu od racionálního k mytickému.

A pak mi to došlo. Putin vyvolal u Rusů válečnou schízu. K ní není zapotřebí nějaký sofistikovaný systém à la Huxley nebo Orwell. Stačí jen šílená a milosrdná lež: my jsme v tom nevinně, za všechno můžou ilumináti.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované