Hlavní obsah

Na internetu se objevil snímek hořícího křižníku Moskva před potopením

Foto: Twitter.com/EuromaidanPress

Snímek hořícího křižníku se objevil v pondělí ráno. Jeho pravost nebylo možné ověřit. Podle předběžných analýz jde o autentickou fotografii.

Reklama

Fotografie zveřejněné v noci z neděle na pondělí ukazují, jak křižník Moskva hoří. Podle analytiků se shodují s předchozími snímky vlajkové lodi ruské Černomořské flotily.

Článek

V neděli večer se na sociálních sítích objevily první snímky poškozeného křižníku Moskva. Pravost fotografie nebylo možné jednoznačně ověřit, analytici z webu Maritime Executive však naznačují, že jde o autentické fotografie.

Fotografie se podle nich shodují s předchozími snímky vlajkové lodi ruské Černomořské flotily a detaily scény odpovídají jednomu ze dvou široce šířených popisů zániku plavidla.

Analytici uvedli, že fotografii někdo pořídil z nedalekého plavidla, které se mohlo podílet na pokusu o záchranu posádky. Snímek zobrazuje, jak se ruská válečná loď naklání na levobok a z velitelské věže vychází oblak černého dýmu.

Expert John Konrad na Twitteru napsal, že v době pořízení fotografie potopení křižníku pravděpodobně bezprostředně nehrozilo. Zároveň ale uvedl, že snímek musel být pořízen poměrně brzy poté, co se požár rozrostl do takových rozměrů.

„Můžeme to předpokládat s určitou jistotou, protože většina nátěru je neporušená. Ještě hodinu v těchto podmínkách a barva se pravděpodobně oloupe a pokryje sazemi,“ analyzuje Konrad.

Ruské námořnictvo zveřejnilo jen velmi málo informací o okolnostech potopení křižníku Moskva. Podle oficiálních zpráv, které přinesla ruská státní média, byla Moskva těžce poškozena v důsledku náhodného požáru a později na lodi explodovala munice. Moskva podle ruského tvrzení poté šla ke dnu i kvůli nepříznivému počasí.

Na rozdíl od oficiálních ruských zpráv se ze zveřejněné fotografie zdá, že počasí v oblasti není tak kritické a podmínky na hladině jsou mírné. Rovněž na snímku nejsou vidět záchranné čluny, což naznačuje, že v době pořízení snímku již byla provedena evakuace posádky.

Ukrajinská vláda prohlásila, že zasáhla loď Moskva dvěma protilodními raketami typu Neptun. Americké ministerstvo obrany ukrajinskou verzi potvrdilo.

Fotografie hořící válečné lodi se poprvé objevila krátce po půlnoci na kanálu aplikace Telegram, který se označuje za zdroj z ukrajinské zpravodajské služby. Rychle ji sdílely i další účty na Telegramu a na dalších sociálních sítích.

„Vypadá to jako legitimní fotografie lodi Moskva poté, co byla zasažena ukrajinskými protilodními střelami Neptun,“ uvedl na Twitteru vojenský analytik Rob Lee.

Rozsah obětí na palubě Moskvy není veřejně znám a ruská vláda dosud nezveřejnila žádné údaje. Z neoficiálních informací však vyplývá, že ztráty nebyly zanedbatelné.

Ruské ministerstvo obrany nicméně zveřejnilo i krátké video, na kterém vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov stojí společně se dvěma dalšími důstojníky venku asi před stovkou námořníků. Je na něm také vidět, že admirál s jedním z nastoupených mužů hovoří.

Ukrajina tvrdí, že se většina posádky potopeného ruského raketového křižníku Moskva utopila. Podle ruského námořnictva jsou ale námořníci naživu. Agentura TASS napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dál pracovat v řadách námořnictva.

Analytici ale upozorňují, že posádka lodi měla čítat až 510 osob. Na setkání, které se konalo po potopení plavidla, byla zřejmě přítomna mnohem menší skupina, přičemž odhady se pohybují v rozmezí 100–250 osob. Video zveřejnila ruská státní média a jeho pravost rovněž nebylo možné ověřit.

Ruský deník Novaja Gazeta navíc přinesl rozhovor s matkou člena posádky, jenž útok přežil. Ta vyprávěla o těžkých škodách a ztrátách na životech. Podle ní mohlo odhadem zemřít až 40 členů posádky.

Ukrajinská redakce Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE/RL) již dříve sdělila, že při útoku na loď zemřel nejméně jeden člen posádky. Zprávu o smrti jednačtyřicetiletého námořního praporčíka Ivana Vachruševa zveřejnila podle RFE/RL jeho manželka na ruské sociální síti Odnoklassniki (Spolužáci).

Reklama

Doporučované