Hlavní obsah

Ruský deník: Ekonomický génius Putin přivedl Rusy ke šmelení s dolary

Foto: Per Bengtsson, Shutterstock.com

Spojené státy i Evropská unie zakázaly dovážet do Ruska hotovost. A tak mohou ruské banky prodávat jen ty dolary a eura, které jim klienti prodali.

Reklama

Článek

26. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Doláče, vole, nechceš doláče? Stál jsem u nejmenované ruské banky, na kterou samozřejmě byly uvaleny západní sankce, a čekal jsem, že se ke mně někdo s touhle otázkou přitočí. Kolem dveří se motalo dost podivných chlápků, ale nikdo mi valutu nenabídl.

Neuspěla ani Máša. Když mi slíbila, že si uděláme procházku po Moskvě, myslel jsem, že půjdeme na kafe. Místo toho jsme hledali banku, kde by mohla koupit dolary. Všude americkou měnu nakupovali, ale neprodali ani cent. Nejsou. Dolary v hotovosti v Rusku zkrátka nenajdete.

Ruská realita se opět dalece míjí s iluzí vytvářenou státní propagandou, o níž do kamery s vážnou tváří hovoří potentáti nebo různé mluvící hlavy.

Ruský rubl se vrátil k hodnotě před covidem, hlásají s nadšením ruská média. Opravdu, kurz dolaru se poprvé od června 2020 ponořil pod hranici 66 rublů. Jedno euro má stát podle oficiálního kurzu méně než 70 rublů.

Je to zázrak? Ruská ekonomika úspěšně čelí sankčnímu tlaku a tvrdým rublem nepohnula ani hrozba unijního embarga na dovoz ruské ropy? Ten Putin je ale lišák a ekonomický génius. Sovětský svaz hadr.

Nenechte se zmást. Je to příznak krize, v níž se ruská ekonomika nachází. Rusko se dnes cítí jako bezprizorní oligarcha. Prachy nějaké má – hlavně díky exportu energetických surovin –, ale s utracením je potíž. Například dovoz z Německa do Ruska poklesl v březnu v meziměsíčním srovnání o 62,3 procenta. Přitom Berlín je pro Moskvu klíčový ekonomický partner. Optimisticky nevypadá ani obchod s Čínou. Ruská celnice proto začala pohyb zboží přes hranici tajit.

Rubl zároveň podporuje intervenční politika státních orgánů. Proto ta iluze ekonomické stability.

A pak je tu problém, na který narazila má kamarádka Máša. Problém s nákupem zahraniční měny. Spojené státy i Evropská unie zakázaly dovážet do Ruska pytle s hotovostí. A tak podle nařízení ruského bankovního regulátora mohou banky prodávat jen ty dolary a eura, které jim klienti prodali. Kdo by to ale za ten nevýhodný kurz dělal?

Když obnovit Sovětský svaz, tak s plnou parádou. V Rusku se opět začínají objevovat veksláci. Na sociálních sítích nabízí prodej či nákup cizí měny.

„Prodám 670 dolarů za 76, 120 eur za 83. Moskva,“ uvádí inzerát ve skupině na komunikátoru Telegram. „Koupím 25 tisíc dolarů za 73. Rostov na Donu,“ stojí v jiném. „Prodám 8 tisíc eur za 82, Krasnodar,“ zkouší štěstí jiný inzerent.

Kromě americké a evropské měny virtuální veksláci z nějakého důvodu poptávají ukrajinské hřivny. Pochybuji, že jde o altruismus a soucit s ukrajinskými uprchlíky. Něco mi říká, že vykoupené hřivny poputují na Ruskem okupované území Ukrajiny.

Přirozeně, problém s dolary trápí Mášu, ale drtivé většině Rusů je ukradený. Jsou rádi, že mají těch pár rublů. Jenže co jste to za velmoc, kterou ze sebe Rusko dělá, když lidé musí šmelit dolary?

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované