Hlavní obsah

Putin sní o rublu pevném jako skála. Chce ho svázat s cenou zlata

Foto: Shutterstock.com

Bude rubl opět vázán na zlato? Ilustrační obrázek.

Reklama

Ruský prezident Putin si podle Kremlu pohrává s myšlenkou navázat rubl na zlato a další komodity, což by poprvé po více než sto letech znamenalo návratu ke zlatému standardu.

Článek

Vlivný ruský bezpečnostní tajemník a bývalý šéf tajné služby FSB Nikolaj Patrušev minulý týden prohlásil, že propojení rublu se zlatem by mohlo Rusku poskytnout větší suverenitu ruského finančního systému, který je od 24. února, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, vystaven sankcím Západu.

„Připravují se návrhy na navázání hodnoty rublu na zlato a další komodity,“ uvedl v rozhovoru pro ruské vládní noviny Rossijskaja gazeta. „Nejdůležitější podmínkou pro zajištění ekonomické bezpečnosti Ruska je spoléhání se na vnitřní potenciál země,“ řekl Patrušev.

Na otázku, zda nejsou tyto myšlenky v rozporu s ekonomickou teorií, odpověděl, že „nejsou v rozporu se závěry ekonomické vědy, ale se závěry západních ekonomických učebnic“.

Rubl byl nepřímo napojen na zlato v rámci tzv. brettonwoodského systému po druhé světové válce, kdy země vázaly své měny na americký dolar, který byl zase vázán na zlato. Zlatým standardem prakticky znamenalo slíbení vlády, že bude udržovat stabilní kurz měny vůči určité hmotnosti zlata. Pokud je tento slib dodržován, zlatý standard může dlouhodobě přispět ke snížení inflace.

To je jeho hlavní výhoda, ovšem nevýhod má hned několik. Sliby je možné porušit, a to se v historii několikrát stalo, zejména během válečných období. Zlatý standard navíc není přirozeným měnovým systémem, který by spontánně vyplýval z tržního řádu. V rámci zlatého standardu je objem peněz v ekonomice dán víceméně náhodnými objevy zlatých nalezišť, což je mezi některými ekonomy rovněž považováno za velkou nevýhodu.

(Ne)návrat ke zlatému standardu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v konferenčním hovoru potvrdil, že „možnost napojení rublu na zlato se nyní s Putinem projednává.“ Nicméně, guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová tvrdí opak.

„V žádném případě se o takovém kroku nediskutuje,“ řekla guvernérka na páteční tiskové konferenci poté, co centrální banka snížila klíčovou úrokovou sazbu o tři procentní body na 14 procent. „Rubl musí mít i nadále plovoucí kurz, i když volatilita měny bude vyšší v souvislosti s kapitálovými kontrolami,“ řekla Nabiullinová.

Ukončení zlatého standardu

Americký dolar opustil svoji vazbu na zlato 15. srpna 1971. Dolar byl historicky za zlato vždy směnitelný a podle v článku zmíněné Brettonwoodské dohody byl hlavní mezinárodní zúčtovací měnou a následně se stal i platební měnou pro obchod s ropou.

Prezident Nixon ovšem zejména díky nákladům na válku ve Vietnamu nedokázal tento dohodnutý stav udržet a vazbu dolaru na zlato zrušil. V té době stála jedna unce zlata 35 dolarů. Následovalo výrazné znehodnocení dolaru vůči zlatu. Na dnešních dolarových bankovkách už žádná zmínka o krytí není.

Bezprecedentní sankce uvalené na ruskou centrální banku v souvislosti s invazí na Ukrajinu připravily centrální banku o přístup k přibližně polovině jejích rezerv a zůstalo jí pouze zlato a čínské jüany. Již před válkou Putin opakovaně tvrdil, že Rusko musí snížit závislost na dolaru jako světové rezervní měně.

Sankce proti Rusku mohou být předzvěstí dalekosáhlého posunu, který by mohl posílit zlato. Analytik Zoltan Pozsar z Credit Suisse předpovídá, že zablokování devizových rezerv centrální banky povede k novému měnovému paradigmatu, v němž bude hrát větší roli právě zlato.

Méně dolarů

Ruská centrální banka pokračuje v několikaletém úsilí o snížení expozice vůči americké měně a k 1. lednu snížila podíl dolarů v rezervách z 21,2 procenta před rokem na aktuálních 10,9 procenta. Až do invaze na Ukrajinu, která přiměla guvernérku Nabiullinovou k zavedení kapitálových kontrol, se mohl rubl od roku 2014 volně obchodovat a jeho hodnotu určoval trh.

V Rusku se ročně vytěží přibližně deset procent světové těžby zlata. Ruská centrální banka v březnu původně oznámila, že do 30. června bude nakupovat zlato za fixní cenu pět tisíc rublů za gram, což někteří považovali za pokus o navázání rublu na zlato. O dva týdny později, poté co rubl prudce posílil, však centrální banka od svého záměru ustoupila.

Mnoho měn bylo v minulosti navázáno na zlato nebo stříbro. Rusko přijalo zlatý standard v roce 1897, ale stejně jako mnoho jiných zemí od něj upustilo během první světové války, kdy vlády tiskly peníze na financování konfliktu.

Rusko se vyhnulo bankrotu

Podle amerického ministerstva financí Rusko v pátek odvrátilo platební neschopnost a na poslední chvíli provedlo platbu úroků ze svých dluhopisů. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích.

Rusko mělo možnost použít pouze příjmy z prodeje ropy či plynu nebo stávající devizové rezervy.
ministerstvo financí USA

Původně byly úroky splatné do 4. dubna. Ty chtělo Rusko nejprve zaplatit v rublech, což by ale vedlo k porušení smluvních podmínek. Kreml tak měl 30 dní na nápravu, a pokud by do čtvrtka 5. května nezaplatil 649 milionů dolarů (zhruba 14,6 miliardy Kč), tak mu hrozilo vyhlášení platební neschopnosti.

„Vzhledem k tomu, že USA na počátku konfliktu uvalily sankce na ruskou centrální banku, mělo Rusko možnost použít pouze příjmy z prodeje ropy či plynu nebo stávající devizové rezervy nacházející se mimo zemi,“ uvedlo ministerstvo. USA se snaží donutit Rusko, aby využilo své devizové rezervy nebo veškeré příjmy z prodeje ropy a zemního plynu, a vyčerpalo tak své finanční zdroje.

Pokud by Rusko nezaplatilo svůj zahraniční dluh, stalo by se tak poprvé od začátku bolševické revoluce v roce 1917, kdy rozpad ruského impéria vedl ke vzniku Sovětského svazu.

Reklama

Doporučované