Hlavní obsah

Ruský deník: Rozjel se medsharing, sdílení léků. Mnohé nejsou k dostání

Foto: Bankoo, Shutterstock.com

Medsharing, sdílení léků. Novinka v Rusku. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Článek

8. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Nestihl jsem si koupit paralen. Když jsem se z Česka vracel zpět do Moskvy, tak mi táta vždycky dával krabičku paralenu a lahvičku celaskonu. Holt stará škola. Koncem února jsem do Ruska odjížděl v poněkud hektickém tempu. Uherák a tuzemák jsem si stihl vzít, prášky už ne.

Ne, že bych si na paralenu ujížděl. Jirka drogy nebere. A ani nemám migrénu z ruské propagandy, kterou musím z profesních důvodů sledovat, abych byl v obraze.

Malá vsuvka pro zájemce o svéráz ruské propagandy: ruské ministerstvo obrany obvinilo syna amerického prezidenta Joea Bidena, že se podílel na vývoji biologických zbraní na Ukrajině. Náčelník ruských vojsk protichemické obrany Igor Kirillov neupřesnil, jestli Hunter Biden osobně mazal patogeny na netopýry, kteří měli nakazit výlučně Slovany žijící v Rusku. Konec hlášení.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk webu ruské státní televize RT (dříve Russia Today) ze 24. března. (Strojový překlad.)

Kde ale vzít tabletku, až na mě dolehne tíha ruské sankční všednodennosti a skrovné zásoby dojdou? V Rusku je totiž obtížné sehnat nejen sůl a cukr, ale i některé léky. Mezi nimi i ty proti bolestem hlavy.

„Nurofen? Tak ten nemáme. Zkuste si ho objednat přes internet. Ale pochybuji, že se vám to podaří,“ sdělila mi lékárnice z apotéky na okraji Moskvy. Nepochodil jsem ani u její konkurence.

Ruský deník Vedomosti uvedl, že si ruští lékaři stěžují na nedostatek přinejmenším 80 léků. Mezi nimi je zmíněný nurofen a nurofen pro děti, panadol, ale také ursofalk pro léčbu prvotní jaterní cirhózy, antidepresivum paroxetin či antipsychotikum risperdal.

Do Ruska už neproudí ani botox. Látka slouží nejen k omlazování těch, kteří se odmítají smířit s realitou, ale i k zmírnění chronických bolestí hlavy.

Ruští lékaři upozorňují na problémy s inzulinem a některými dalšími léky pro pacienty trpící cukrovkou.

Ruské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že léky jsou do Ruska dodávány nehledě na západní sankce. Všechny životně důležité léky prý země má. Zásoby jsou. A za nedostatek některých léků může panika mezi obyvateli. Jak to říká Putin? Všechno jde podle plánu.

Poslední dobou se v Rusku objevuje zajímavý trend, který zesílil s ruskou agresí proti Ukrajině. Nazývá se medsharing. Vychází z podobného principu jako carsharing. Místo aut si ale lidé sdílí léky.

Ve specializovaných skupinách na sociálních sítích Rusové nabízí nebo poptávají nepoužité léky. Především ty, kterých je v zemi Vladimira Putina nedostatek. Seznam, co tam lze najít, je široký. Od medikamentů pro zvířata po velmi specifické preparáty.

„Nabízím místo ve frontě v lékárně na karbamazepin,“ stojí v jednom z inzerátu na lék proti záchvatovým nemocem.

„Haloperidol. Jen pro ty, kteří mají recept od lékaře. Mám 16 balení,“ píše se v nabídce na antipsychotikum.

Nepřestává mě překvapovat, jak se Rusko změnilo za poslední měsíc. Nedostatek zboží, šmelina a propaganda už definitivně odtržená od reality. Asi si ten poslední paralen půjdu dát. S tuzemákem.

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované