Hlavní obsah

Ruský deník: Rodiče dostali varování. Mluvíte o válce, přijde sociálka

Foto: Maria Sbytova, Shutterstock.com

Pozor na to, co říkáte před dětmi. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Článek

4. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Kolik času je potřeba, aby se národ, nebo lépe řečeno větší část společnosti zdeformovala natolik, že okolnímu světu připadá její chování nepochopitelné?

Je to pár let, co jsem četl Totální rauš od Normana Ohlera. Kniha čtivou formou popisuje, jak sjetí Němci propadli euforii nacismu a chtěli si podmanit celý svět.

Čím je prosycená ruská společnost? Drogy jsou v Rusku zakázané, trestá se i jejich užívání. Rusové přesto poslední tři týdny od začátku vpádu jejich země na Ukrajinu přebývají ve zvláštním opojení. Není to stav vyvolaný vítězstvím – Ukrajina ruské armádě úspěšně vzdoruje. Původ tohoto stavu jako by byl ve ztotalitnění Ruska.

Vidím to ve svém okolí. Atmosféra vytvořená kremelským režimem pohlcuje zemi. Lidé snad ze strachu nebo ze zištných důvodů podporují drakonické zákony, jež by dříve odmítali akceptovat. Ale jak se říká: člověk míní, Putin mění.

„Dostala jsem zprávu ze školy mého syna. Vedení základky vyhrožuje rodičům, kteří budou dětem říkat, že na Ukrajině je válka, a ne zvláštní operace, sociálkou. To je absolutní dno,“ říká mi Kamilja.

Její manžel kroutí nad tím hlavou. „To si nemysli, je to vážné varování. Žijeme teď v časech, kdy můžeš mít problém se státem, kdy ti můžou sebrat dítě, a to jen proto, že události nazýváš pravým jménem,“ dodává Ruslan. „Samozřejmě teď před synem o žádné politice mluvit nebudeme.“

V pondělí se v živém vysílání hlavních zpráv ruského Prvního kanálu objevila žena s protiválečným transparentem. Šlo o novinářku mezinárodní redakce Marinu Ovsjannikovovou, která se odhodlala k odvážnému protestu proti Putinově agresi vůči Ukrajině a válečné propagandě šířené kanálem.

Ovsjannikovová není Palach. Svědomím ruského národa nepohne. Bohužel. V Rusku její čin vnímají spíš jako kuriozitu. Nebo jako sabotáž a zradu.

„Ani náhodou není hrdinkou. Hrdina má své přesvědčení a nepracuje v ruské televizi s pozicí, že Putin otrávil Navalného nebo že vedeme nespravedlivou válku proti Ukrajině. Ona se zachovala jako lživá a podlá krysa, která nemá žádnou čest ani důstojnost. Tato krysa zradila celý kolektiv Prvního kanálu. Lidi, kteří celé dny makají na informační frontě. Lidé si nemohou vážit lživých a podlých krys. Vážit si jich mohou leda jim podobné krysy,“ rozohnil se na Facebooku politolog a častý účastník propagandistických talkshow Gevorg Mirzajan.

A hned navrhl řešení problému. „Je načase deratizovat média,“ napsal bez skrupulí politolog.

Sedmatřicetiletý muž se na televizních obrazovkách objevuje v křiklavě barevných košilích. Plní funkci konzervativního experta. Jeho výroky posledních dní jsou nečekaně extrémní.

Věří ve vítězství ruských zbraní, věří v denacifikaci Ukrajiny, věří, že okolní svět si bude teď Ruska víc vážit.

„Za současných podmínek nelze takové chování strpět. Můžeš nemilovat Putina, stavět se kriticky k vládě, během zvláštní operace musíš být ale na straně svého státu, v našem zákopu. Buď jsi v našem zákopu, nebo jsi dezertér a zrádce,“ hlásá Mirzajan.

Ztotalitnění ruské společnosti takovým lidem jako on vhání endorfiny do mozku. Putin plní jejich sen. Nikoliv pouze dobyvačnou válkou, ale zjednodušením společenského řádu. Je tu silná většina, která může rozdrtit na prach pozůstatky liberální menšiny odmítající veliké Rusko. A oddávat se iluzi, že je to tak správné, neboť po třiceti letech dochází k obnově historické spravedlnosti.

Rusové frčí na endorfinu made in the USSR.

Reklama

Doporučované