Hlavní obsah

Ruský deník: Malí ruští práskači donáší na učitele

Foto: Profimedia.cz

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Putinovská válečná mánie zachvátila Rusko. Snímek z mítinku v Moskvě z 18. března 2022.

Reklama

Článek

15. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Zkusme si malou soutěž ve znalosti ruských reálií. Co to v Rusku znamená, když se řekne amorální chování?

Zaprvé: Když vysoce postavený politik před televizními kamerami vyzve své pohůnky „drsně znásilnit“ těhotnou novinářku ruské státní agentury? Zadruhé: Když se prezident dušuje, že na sousední zemi neútočí, aby o pár dní později tu stejnou zemi bombardoval a jeho vojáci masakrovali civilní obyvatelstvo? Zatřetí: Když učitel pustí dětem písničku o míru mezi národy a soukromě sdělí svůj názor na válku?

Správně.

Učitelka angličtiny Marina Dubrovová v jihosachalinském městečku Korsakov, které má zeměpisně blíž k Japonsku než k pevninskému Rusku, dostala vyhazov. O přestávce žákům řekla, co si myslí o Putinově agresi vůči Ukrajině. Ve válkou nasáklém Rusku to znamená něco nemorálního.

Učitelka se rozhodla tři minuty před koncem hodiny ukázat žákům 8. a 11. třídy videoklip, v němž děti různých národností zpívají rusky a ukrajinsky písničku o míru.

„Řekla jsme jim, že nebudeme nic komentovat, jen se na to podíváme, budeme jen poslouchat srdcem. Když klip skončil, děti odešly. Několik holek z 8. třídy zůstalo a začaly se mě vyptávat, jestli podporuji Ukrajinu. Pohovořily jsme o tom. Jak se ukázalo, ony tento rozhovor, který samy začaly, nahrávaly. Den poté mě k sobě pozvala ředitelka a řekla mi, že si na mě stěžovali rodiče,“ popsala celou událost pro web Sachalin.info Dubrovová.

Oblastní resort školství s vyhazovem učitelky souhlasí. „Projevila negativní vztah k zvláštní operaci prováděné ruskou stranou na Ukrajině. Ministerstvo školství Sachalinské oblasti předpokládá, že toto jednání odporuje principům morálky a etiky pedagoga, který je povinen děti pravdivě informovat v rámci vzdělávacího programu a přísně dodržovat zákony Ruské federace.“

Fascinující na tomto případě, ale i na řadě dalších – k perzekucím učitelů nesouhlasících s válkou na Ukrajině došlo třeba v jihoruské Astrachani, povolžské Penze či severoruském Archangelsku – je to, že donáší děti.

Malí ruští práskači vypadají jako reinkarnace Pavlíka Morozova. Sovětský bonzáček udal svého otce úřadům jako kulaka. Dnes stačí jen odpor proti násilné kolektivizaci vyměnit za protiválečné postoje – a soudobí Pavlíci jsou na světě.

Těžko říct, kde se to v malých Rusech bere.

Možná je to vliv dvaadvacetileté vlády Vladimira Putina. Možná se ruské děti zorientovaly v situaci a našly si nový způsob, jak šikanovat kantory. Možná je to součást sovětizované historické paměti.

Ruský spisovatel Sergej Dovlatov kdysi napsal: „Neustále proklínáme soudruha Stalina a samozřejmě oprávněně. Ale přesto se chci zeptat: kdo napsal čtyři miliony udání? Dzeržinskij? Ježov? Abakumov s Jagodou? Ani náhodou. Napsali je obyčejní sovětští lidé. Znamená to, že Rusové jsou národem donašečů a práskačů? Ani náhodou. Jen se projevily tendence dějinného momentu.“

Ruský deník Jiřího Justa

27. díl: Co prozradily Putinovy oči (9. května)

5. díl: Samohana ruskou propagandou (18. března)

Reklama

Doporučované