Hlavní obsah

Ukrajina zadržela proruského politika podezřelého z vlastizrady

Foto: FB Volodymyr Zelenskyj, Seznam Zprávy

Zajatý Viktor Medvedčuk.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinská tajná služba oznámila, že zadržela Viktora Medvedčuka, ukrajinského politika s úzkými vazbami na Kreml. Medvedčuk utekl v únoru letošního roku z domácího vězení, kde čekal na soud kvůli podezření z vlastizrady.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografii prominentního proruského politika Viktora Medvedčuka s pouty na rukou po zvláštní akci ukrajinské tajné služby SBU. Letos v únoru, krátce po začátku ruské invaze, ukrajinské úřady informovaly o tom, že lídr Opoziční platformy utekl z domácího vězení. Zelenskyj později dnes v projevu navrhl Medvedčuka vyměnit za ženy a muže, kteří jsou v zajetí ruských sil, píše agentura Reuters.

„Dobrá práce,“ ohodnotil Zelenskyj příslušníky SBU na Facebooku a dodal, že detaily zveřejní později. SBU oznámila, že Medvedčuka zadržela „při nebezpečné operaci“. Ten je na snímku oblečen do ukrajinského uniformy, kterou měl použít jako převlek.

V pozdějším projevu ukrajinský prezident navrhl Medvedčuka vyměnit za ukrajinské válečné zajatce a zajatkyně, které zadržují ruští vojáci, píše Reuters. Je „důležité, aby naše bezpečnostní a vojenské síly takovou možnost zvážily,“ řekl.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že snímek, na němž je údajně Medvedčuk, viděl, nemůže ale říct, zda je opravdový.

Ukrajina loni zahájila vyšetřování Medvedčuka kvůli vlastizradě a drancování přírodních zdrojů na Krymu. Medvedčuk je ukrajinský oligarcha a blízký osobní přítel ruského prezidenta Vladimira Putina, který je kmotrem Medvedčukovy nejmladší dcery Daryny.

Medvedčukova strana Ukrajinská volba mívala oporu mezi voliči na převážně ruskojazyčném východě a jihu země. Ukrajinské úřady loni uvalily sankce také na televizní stanice spojované s Medvedčukem.

Reklama

Související témata:

Doporučované