Hlavní obsah

Oběti ruských válečných zvěrstev získávají jména. Toto jsou jejich příběhy

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské orgány pokračují v Buči v exhumacích obětí ruské invaze z masových hrobů.

Reklama

aktualizováno •

V osvobozené ukrajinské Buči našli už více než 400 těl, oznámil starosta. Americký deník The New York Times zveřejnil mapu některých zločinů, kterých se Rusové ve městě u Kyjeva dopustili.

Článek

Jablunská, tedy Jabloňová ulice. Nádražní ulice. Dva zdánlivě obyčejné názvy, za kterými se teď v ukrajinské Buči skrývá pohroma nevídaných rozměrů. Právě na křížení zmíněné Jablunské a Nádražní ulice ruské bojové vozidlo BMD-4 zabilo cyklistu, což ukázaly záběry z dronu.

403 obětí ruské okupace

Dosud se v Buči, městě nedaleko Kyjeva, mluvilo o nálezu 360 mrtvých, z toho 250 zemřelo kvůli zásahu kulkou nebo šrapnelem a spadá do vyšetřování válečných zločinů. O víkendu o tom informoval místní prokurátor Ruslan Kravčenko. Starosta města Anatolij Fedoruk ale v úterý řekl, že ruští vojáci pravděpodobně zabili hned 403 lidí.

NYT: mapa ruského řádění

Některé z obětí i konkrétní místa ruských válečných zvěrstev už mají jména. V obsáhlém materiálu o nich informuje list The New York Times.

Novináři velké americké redakce na místě zdokumentovali na tři desítky případů vražd civilistů, mluvili s mnoha svědky a doprovázeli ukrajinské vyšetřovatele ruských zvěrstev. Byli také svědky exhumace více než stovky těl z hromadného hrobu a místa tragédií ve městě umístili na mapu.

Foto: New York Times, Seznam Zprávy

Mapa některých zvěrstev, kterých se Rusové dopustili v Buči. Zdroj: NYT

První civilisté přišli o život hned s příchodem ruských jednotek do Buči. Vojáci měli postupovat dál na hlavní město Kyjev, ale narazili na tuhý odpor obránců hlavního města.

Až tehdy začala v Buči skutečná řež páchaná demoralizovanými ruskými jednotkami. Znásilněné a popravené dívky a ženy, lidé zastřelení na dvorcích, spoutané mučené oběti, muž zastřelený při jízdě na kole a mnohé další hrůzy.

Nasbírané důkazy podle NYT svědčí o krutosti a sadistickém počínání ruských vojáků, které bylo zřejmě i formou pomsty za vojenský ústup.

Foto: Profimedia.cz

Hromadný hrob u kostela sv. Ondřeje v Buči.

Sestry zabité doma

Bod na mapě mají například Ludmila a její mladší sestra Nina. Pedagožku v penzi Ludmilu zastřelili Rusové mezi dveřmi do domu. Uvnitř pak o samotě na podlaze v kuchyni zemřela její mladší handicapovaná sestra – zřejmě se o ni neměl kdo postarat. Obě těla ležela na místě týdny.

Muž, který šel pro chleba

Když Ukrajinci zničili v Buči kolonu ruských vojenských vozidel, ruští vojáci se dali na útek do lesa. Vrátili se ale s posilami a s chutí po odplatě.

O život kvůli tomu přišel padesátiletý Volodymyr Feoktistov. Byl pátek 4. března odpoledne, když se vydal k sousedům pro upečený chleba. Jeho matka s bratrem mu to vymlouvali, on ale trval na tom, že jídlo sežene. Dva výstřely z druhého konce ulice ho nakonec stály život.

Rodina tělo svépomocí dostala do márnice na trakaři až několik dní poté.

Mrtví zůstávali na ulicích kvůli ruskému nákazu zákazu vycházení. Vojáci totiž podnikali vchod od vchodu razie, zabavili lidem mobily a počítače, donutili obyvatele odejít a jejich domy vyrabovali. Nechali po sobě odpadky, fekálie i další oběti.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová s mezinárodním týmem vyšetřovatelů válečných zločinů v Buči.

Znásilněná oběť ve sklepě

Jednu oběť objevil ve sklípku na zahradě penzista Volodymyr Špetko, když se do svého domu vrátil po osvobození Buči. Šlo o schoulenou nahou ženu v kožešině střelenou do hlavy. V patře domu byly roztrhané obaly od kondomů a jeden použitý prezervativ.

Šest mrtvých v domově pro seniory

Ve městě bez vody, plynu i elektřiny zůstaly uvězněné tisíce lidí. Mezi nimi i obyvatelé domova důchodců, ve kterém nakonec hlady zemřelo šest lidí.

Na mapě z dílny NYT je ale konkrétních příběhů daleko víc.

Putin: Fake news

Ruské síly ovládaly Buču ležící severozápadně od ukrajinského hlavního města asi měsíc, stáhly se z ní koncem března. Ukrajinská strana tvrdí, že ruští vojáci v Buči zabíjeli, znásilňovali a mučili civilisty, o čemž vyšetřovatelé sbírají důkazy na místě.

Pomáhají také důkazy od složek na místě, občanů, humanitárních organizací i novinářů. Jde o tisíce videí a fotografií, které dotyční nahrávají na vládní web warcrimes.gov.ua.

Podle starosty Buči Anatolije Fedoruka je ještě příliš brzy na to, aby se lidé do města vraceli bydlet. Gubernátor Kyjevské oblasti, v níž leží i Buča, řekl, že návrat do dříve okupovaných míst bude více či méně reálný na konci května.

Ukrajinské úřady již dříve varovaly před nastraženými minami, v osvobozené oblasti ale také plně nefungují dodávky elektřiny či plynu.

Moskva zprávy o zvěrstvech dál popírá a označuje za provokaci. Ruský prezident Vladimir Putin ve středu o těchto informacích řekl, že jde o falešné zprávy. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko dokonce bez podrobností uvedl, že masakr zinscenovali Britové, jak jsme psali zde.

Reklama

Doporučované