Hlavní obsah

Video: Zelenskyj v Buči. Slova o genocidě a slzy v očích

Podívejte se, jak Zelenskyj přímo v Buči mluví o genocidě a zve do města západní politiky.Video: president.gov.ua (střih: Jan Marek)

 

Reklama

Prezident v pondělí navštívil město u Kyjeva, které ukrajinští politici označili za novou Srebrenicu. Seznam Zprávy přinášejí Zelenského tiskovou konferenci z místa s českými titulky. A další záběry, které dokládají ruské násilí.

Článek

V pátek se podařilo vojákům na Ukrajině dobýt a osvobodit město Buča, ležící jen pár kilometrů severozápadně od hlavního města. Společně s novináři se v Buči stali svědky zvěrstev, která za jediný měsíc napáchali na místních lidech ruští okupanti.

Záběry civilních obětí ležících na silnicích i s rukama svázanýma za zády se dostaly do celého světa. A přestože Kreml mluví o podvrhu, lídři západních zemí jednání ozbrojených sil Vladimira Putina hromadně odsoudili.

Rétoriku Ruska popírá řada důkazů. Kromě očitých svědectví lidí, kteří okupaci přežili, jde třeba i o satelitní snímky, jež dokládají vznik masového hrobu za kostelem v Buči v době, kdy bylo město ještě pevně v rukou ruských vojáků.

Zelenskyj zvolil tvrdá slova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vypravil přímo do Buči. Vůbec poprvé od začátku ruské invaze opustil hlavní město. V kulisách rozbité obce znovu obvinil Rusko z válečných zločinů a řekl, že Ukrajina viníky zvěrstev v Kyjevské oblasti najde. Jen těžko se bránil slzám.

„Víme, že tisícovky lidí byly mučeny a zabity, byly jim uřezány končetiny, ženy byly znásilněny, děti zavražděny. Myslím, že je to víc než… – je to genocida, ano,“ uvedl v Buči ukrajinský prezident, přičemž počty zřejmě narážel na obdobné chování Rusů i v blízké Irpini a Hostomelu, které také navštívil.

Ruští vojáci podle Zelenského „zacházejí s lidmi hůř než se zvířaty“ a „důkazů o tom jsou miliony“, jak dál uvádí před novináři. Nechce prý čekat na to, až dojde k nějakému pomalému soudu, a proto sdílí tyto zprávy s veřejností.

Do Buči Zelenskyj pozval bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a exprezidenta Francie Nicolase Sarkozyho, které oba viní z toho, že v roce 2008 na summitu NATO členské státy do Aliance nepřijaly Ukrajinu. Proti ukrajinskému a rovněž gruzínskému členství se tehdy v Bukurešti vyjádřil právě přizvaný Vladimir Putin.

„Takže myslím, že by měli přijet a podívat se, do čeho se to flirtování s Ruskou federací přeměňuje,“ dodal na setkání s novináři, které se redakce Seznam Zpráv rozhodla zprostředkovat čtenářům. Záběry ze zničeného města a tiskovou konferenci s českými titulky najdete v úvodním videu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované