Hlavní obsah

Co píší v Rusku: Masky strženy, Západ odhalil svou nacistickou povahu

Foto: Profimedia.cz

Pomník rudoarmějce v polských Siedlcích jde k zemi. Tamní Institut národní paměti to označil za další fázi dekomunizace. Snímek z 20. dubna 2022.

Reklama

aktualizováno •

Pravidelně sledujeme, čemu a jak se věnují ruská média. Smyslem je přinést vhled do toho, na jaké informace narazí ruský čtenář, když otevře domácí zdroje. Ukázku, jak pracuje ruská propaganda.

Článek

V tomto textu najdete:

  • S datem 4. května: Chrabrý voják se 12 dní plazil. – Ukrajinci praktikují černou magii. – Masky strženy, Západ odhalil svou nacistickou povahu.
  • S datem 2. května: Lidské štíty z psychiatrické léčebny. – Finsko odmítlo postavit třetí jadernou elektrárnu s Ruskem. – Rusům bylo řečeno, jak si zpestřit své volno.
  • S datem 29. dubna: Kdo odhalil tajný plán Varšavy? – Rýsuje se první krok polského vpádu na Ukrajinu. – Situace na Donbasu eskaluje v době příjezdu „vážených hostů“ do Kyjeva.
  • S datem 28. dubna: Kreml nevidí téma pro jednání o situaci v Azovstalu. – Tajný plán Polska odhalen, chce si urvat kus Ukrajiny. – Japonský oportunismus.

Středa 4. května v noci

Procházet Kremlem řízená média v Rusku vyžaduje čím dál větší ochotu číst naprosté fantazmagorie. Dnes se podíváme na nacistickou Evropu, příběh novodobého Meresjeva a hnízdo černé magie. A to všechno na stránkách státem plně vlastněné tiskové agentury RIA Novosti.

Agentura se dlouhodobě soustředí na líčení ukrajinských protivníků v co nejhorších barvách. Jak můžete vidět na otisku titulní strany, hlavní večerní materiál pojednává o údajném ukrajinském útoku na civilní automobily, v nichž se měli lidé přesouvat do Charkova.

Vzhledem k tomu, že ruské jednotky Charkov soustavně ostřelují a není tak jasné, proč by tam zrovna teď civilisté mířili, a vzhledem k tomu, že v minulosti mnohé útoky, které spáchali sami Rusové, připisovali „ukrajinským nacionalistům“ (pamatujete Kramatorsk?), nebudeme se zprávě dále věnovat; informace předložené v článku nelze nijak ověřit.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany agentury RIA Novosti 4. května 2022 po 22:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Co nás zaujalo, je příběh novodobého Meresjeva; oslava chrabrosti ruských vojáků. Opravář Alexej Lichanov byl při „speciální operaci“ na Ukrajině zraněn a 12 dní se plazil zpět k ruským pozicím. Příběh zveřejnil guvernér Transbajkalského území Alexander Osipov, který navštívil krajany v nemocnici v Petrohradě.

„Jeden z nich, Alexej Lichanov z vesnice Undino-Poselle, je v našich jednotkách skutečná legenda. Po zranění si dal první pomoc a pak se 12 dní plazil se dvěma granáty v rukou na místo, kde se nachází naše armáda. Je naživu, nyní nabírá na síle,“ napsal Osipov na své stránce na sociální síti VKontakte.

Ve zprávě se dále připomíná, proč vojáci na Ukrajině bojují („ochrana lidí, kteří byli osm let vystaveni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu“).

Následuje tvrzení v přímém rozporu s potvrzenými informaci o zničených městech a zabitých a znásilněných civilistech: „Ruské ozbrojené síly podle ministerstva obrany útočí pouze na vojenskou infrastrukturu a ukrajinské jednotky. Armáda již splnila hlavní úkol první etapy – výrazně snížila bojový potenciál Ukrajiny,“ píše RIA Novosti.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku, 4. 5. (Strojový překlad.)

Na jedné straně hrdinské výkony, na straně druhé černá magie.

Známky praktikování černé magie zaznamenal korespondent RIA Novosti v Luhanské oblasti u obce Trechizbenka, kde se dříve nacházelo velitelství ukrajinských minometníků, prý konkrétně jednotky A4472. Ta se údajně pokoušela při rituálech černé magie posílit své zbraně. „Na jedné zdi byla nalezena satanská pečeť, která evokuje asociace s hollywoodskými filmy o zlých duších,“ píše státem placená agentura.

Oslovená kulturoložka Jekatarina Deisová byla schopná vyčíst z magického znaku i symbol nacistických jednotek SS. „Tento symbol je magickou pečetí temných sil kombinující myšlenky anarchie, zbraní a fašistických symbolů,“ je si jistá.

V samotném velitelství našli složku, v níž se píše o ztrátách ukrajinských sil na Donbasu. „Jsou na ní cáry krve, přestože na jiných místech podobné stopy nejsou.“

Baba jaga!

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Pokud se obáváte, co by mohl Vladimir Putin provést 9. května při oslavách Dne vítězství, snad ani nečtěte dál.

Připomínáme, že éterem koluje zpráva opřená o výrok britského ministra obrany Bena Wallace, že šéf Kremlu může na přehlídce oznámit masovou mobilizaci svých vojsk a vyhlásí válku „světovým nacistům“. Čili třetí světovou, o které poslední týdny vypráví Rusům ruská propaganda (psali jsme zde).

Podívali jsme se na stránkách státní agentury po posledním textu řešícím „světový nacismus“. Nemuseli jsme listovat daleko. Do zevrubného rozboru se před čtyřmi dny pustila autorka Natalia Osipová, svůj článek nazvala „Masky strženy: Západ odhalil svou nacistickou povahu“.

Osipová v úvodu upozorňuje na bourání ruských válečných pomníků v západních zemích. Snaží se tam podle ní dlouhodobě a důsledně vymazat památku na hrdiny a ochránce světa před nacismem.

„Ale teprve teď, toto chladné jaro 2022, se Západu ulevilo: teď se za to nemusí stydět. Z ničení pomníků všeho sovětského (a sovětského v Evropě je především vojenská sláva a udatnost) během nedůstojných akcí schválených ultrapravicí, nacionalisty, potomky nacistů, akcí, které byly údajně provedeny pod tlakem nějakého druhu veřejnosti, se stala oficiální politická linie,“ domnívá se.

Popisuje pak konkrétní svržení jednoho z pomníků Rudé armádě v Polsku a cituje starostu obce, kde sousoší stálo; měl uvést, že v Evropě už není pro rudé hvězdy místo.

„V Polsku a pobaltských státech byly po mnoho let testovány ty neonacistické praktiky a významy, které se nyní stávají běžnou evropskou normou ve vztahu k výkonu sovětského vojáka, výsledkům druhé světové války, hodnocení role Hitlera, německého nacismu, ukrajinského etnonacismu. To, co se ještě před 30 lety zdálo jako neslýchané rouhání, se zde stalo kulturou všedního dne a pak klidně pochodovalo celou Evropu,“ píše plamenně Osipová.

„A nyní vidíme něco nového, další polskou inovaci: už to není jen vandalismus, na který jsme zvyklí, ať to zní jakkoli strašlivě. Na jedné straně je to institucionální přístup, státní volba, na druhé straně vandalismus, rozkoš, tanec na kostech, triumf na troskách. Zde se snoubí škodolibost a rozkoš s železnou rukou legitimního systémového násilí. A tady chápeme, s čím máme co do činění. Když se nadšení a radost z páchání násilných činů spojí s vůlí státu, vzniká nacismus. Přesně to se stalo v Německu ve 30. letech.“ (Násilím, vandalismem atp. je myšleno stržení pomníků, pozn. red.)

Tento postoj se podle autorky šíří jako lavina. Připomíná například, že mnohde už byly zakázány svatojiřské stuhy. (Svatojiřská stuha se poprvé objevila jako součást vyznamenání Řádu svatého Jiří, který v 18. století zavedla ruská carevna Kateřina Veliká. Nového významu nabyla poté, co ji proruští separatisté na východě Ukrajiny v roce 2014 přijali jako symbol své podpory Rusku.)

Nebudeme překládat celý text, ale kousek ještě ano. Ten, který se vztahuje k titulku.

„Konečně západní politický establishment odhodil masky, které byl nucen nosit od roku 1945, pevně připoután rozhodnutími norimberského procesu z roku 1946,“ píše Osipová. „Zdálo se, že je potřebují jen nacisté, kteří byli pouhou výjimkou z evropské normy. Zdálo se, že se Evropa stydí za to, co se stalo ve 30. a 40. letech 20. století, kdy ztratila svou lidskou tvář a scvrkla se na plynové komory a matrace vycpané lidskými vlasy. (…) Nyní se ale ukazuje, že tomu tak nebylo. Byli jsme podvedeni.“

Západ odhaluje svou nacistickou povahu, přičemž proces revanšismu podle autorky začal přesně tam, kde začali bourat pomníky. „Tam se neonacisté vrátili na politické pole a k moci. Začalo to v Pobaltí, kde se veteráni SS stali národními hrdiny a bronzoví vojáci byli uráženi a ponižováni; dnes jim vyčítají ‚miliony znásilněných německých žen‘ a ‚sovětskou okupaci.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Pondělí 2. května v noci

Nejdůležitější ruský útok se přes víkend zastavil na místě, vyplývá z poznatků zahraničních zpravodajců i ukrajinských zdrojů (detailně zde). Při pohledu na ruská média ovšem běží „speciální vojenská operace“ jako na drátkách. Na webech se stále opakují informace o úspěších ruských sil a zákeřnosti ukrajinských „nacionalistů“; to aby čtenář ani na chvíli nepochyboval, že ruský zákrok u sousedů je namístě.

Takhle to v pondělí pozdě večer vypadalo třeba na stránkách deníku Gazeta.ru, který patří do portfolia státem vlastněné Sberbank.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany webu Gazeta.ru v pondělí 2. května kolem 22:00 SEČ. (Strojový překlad.)

Pokud si otevřeme konkrétní článek pojednávající o aktuální situaci na bojišti, znovu nás přesvědčuje o tom, že za padlé civilisty na Ukrajině mohou Ukrajinci sami. Je tu opět už mnohokrát popsané tvrzení, jak ukrajinské síly využívají běžné občany coby živé štíty.

Tentokrát za výrokem stojí generál Michail Mizincev, šéf Národního centra pro řízení obrany (NCUO); mimochodem muž, který si v Británii vysloužil přezdívku „mariupolský řezník“.

Mizincev podle Gazety uvedl, že si ukrajinská armáda zřídila v řadě měst pozice ve školách, a dokonce i v psychiatrické léčebně. „V Barvenkovu v Charkovské oblasti v budově Oblastní psychiatrické léčebny č. 2 si nacionalisté zařídili pevné stanoviště a civilisté jsou tam násilně drženi v suterénu,“ řekl bez toho, aby předložil jakýkoli důkaz.

Palebná postavení, kolem kterých rozmístili Ukrajinci obrněná vozidla, raketové systémy apod., jsou podle něj ve školách v Dnipru, Nikolajevu, Kramatorsku a Slavjansku.

Pikantní je, že podle již potvrzených informací si ruské síly dokonce ve škole zřídily velitelství, konkrétně jde o školu v ukrajinském Izjumu (zde přesná pozice). Měl se tam vyskytovat i náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Druhý text, na který se podíváme zevrubně, informuje o tom, že státní korporace Rosatom přišla o mnohamiliardový kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny ve Finsku.

„Práce na tomto projektu probíhají již řadu let, i přes protesty ekologů jej schválila finská vláda. Ruská speciální operace na Ukrajině však přiměla finské úřady změnit názor,“ píše Gazeta. Rosatom uvedl, že je pro něj naprosto nepochopitelné, jaké důvody mohly přimět finskou společnost Fennovoima Oy k ukončení smlouvy.

Fennovoima měla postavit jadernou elektrárnu Hanhikivi. Jedná se o konsorcium, které ze dvou třetin vlastní finské podniky, zbývající třetinu firma RAOS Voima, jež je divizí Rosatomu.

„Rozhodnutí vedení Fennovoima Oy nám způsobuje upřímné zklamání. Důvody pro takové rozhodnutí jsou naprosto nepochopitelné,“ cituje web z prohlášení Rosatomu.

V něm se dále píše o tom, že práce na projektu nové jaderné elektrárny ve Finsku zdárně pokročily, „byla navázána týmová práce mezi zákazníkem a dodavatelem“ a dceřiná společnost plnila své závazky „v dobré víře“.

Rosatom teď hodlá své zájmy bránit právní cestou; napadnout druhou stranu kvůli porušení smluvních závazků.

Článek obsahuje i vysvětlení finských kroků. Připomíná, že po zahájení „speciální operace na Ukrajině“ finský ministr hospodářství Mika Lintilä prohlásil, že je „zcela nemožné“, aby za této situace vláda poskytla konsorciu konečné povolení k výstavbě jaderné elektrárny.

Lintilä přitom zmínil situaci v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně, které se ruské síly zmocnily a tamní zaměstnance přišli střídat pracovníci Rosatomu: „Rosatom porušil všechna mezinárodní pravidla týkající se jaderné energie, vynutil si přítomnost cizí mocnosti v jaderném zařízení“.

Historická odbočka: Je to jen málo přes rok, co česká vláda vyřadila Rosatom z účasti v tendru na nový blok v jaderné elektrárně Dukovany (více zde).

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Třetí text, na který jsme byli zvědaví, se týká doporučení Rusům, co mají dělat během květnových svátků. Na zahraniční prodloužený víkend je tedy zrovna neposílají; jde o souhrn tipů, jak si zpestřit volné dny při pobytu za městem, na dače.

„Organizujte týmové hry na ulici. Honba za míčem s dětmi nebo shromáždění skupiny k volejbalu pomůže přidat ke ‚grilovacímu víkendu‘ fyzickou aktivitu. Pokud vyrážíte s velkou skupinou lidí, uspořádejte paintball. Pronajměte si vybavení a uspořádejte vzrušující válku v nejbližším lese nebo v odlehlé části dvora,“ radí specialista Igor Čepenko.

I Čepenko ale uznává, že aktivní trávení volného času není pro každého, takže schvaluje si v tichosti číst. „Pro komfortní odpočinek hledejte měkké a příjemné polštáře, teplou deku a venkovské houpačky, které vám pomohou relaxovat.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Pátek 29. dubna v noci

O den dříve (viz zápisky níže) jsme si popsali šokující odhalení ruské civilní rozvědky (SVR), že Polsko a USA v tajnosti chystají plán, jehož cílem je polská okupace západní části Ukrajiny.

„Washington a Varšava pracují na plánech na zavedení těsné vojensko-politické kontroly Polska nad ‚jeho historickým majetkem‘ na Ukrajině,“ prohlásil mimo jiné ředitel služby Sergej Naryškin.

Zajímalo nás, jestli tato informace žije dál. Pokud má Kremlem šířená dezinformace zakořenit, je potřeba ji živit, rozšiřovat, podsouvat ji opakovaně lidem do hlav.

Zůstali jsme stejně jako včera na stránkách státní agentury TASS. A nezklameme vás, k tématu dnes vydala hned dvě nové zprávy.

První z nich je poměrně stručná a má dodat váhu tvrzením ředitele SVR. Říká, z jakého zdroje jeho prohlášení vycházelo.

„Prohlášení ředitele ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina o plánech Spojených států a Polska rozmístit ‚mírové síly‘ na západní Ukrajině je založeno na údajích tajných služeb. TASS to v pátek oznámilo tiskové středisko zahraniční zpravodajské služby.“

A dále, že zpravodajci informaci získali od „několika spolehlivých zdrojů“.

Foto: Seznam Zprávy

Článek agentury TASS z 29. 4. (Strojový překlad.)

Druhá zpráva dodává tvrzení „politickou“ váhu. Opírá se o názor, který v rozhovoru s TASS vyslovil poslanec Putinovy strany Jednotné Rusko Artěm Turov.

„Domnívám se, že údaje poskytnuté zahraniční zpravodajskou službou o tom, že Poláci pod rouškou mírových aktivit mohou vstoupit na území řady regionů Ukrajiny a v budoucnu se je pokusit začlenit do své zóny zájmů s následnou integrací, představují velmi reálný scénář,“ uvedl Turov.

Podle něj podobné plány dlouhodobě rezonují v nejvyšších patrech polské vlády.

První tah této partie se přitom rozehraje možná už brzy. Poslanec „nevyloučil, že Varšavou oznámená vojenská cvičení (začínají 1. května) by mohla být prvním krokem k vyslání vojsk na území Ukrajiny.“

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku agentury TASS, 29. 4. (Strojový překlad.)

A ještě jedno ohlédnutí za včerejším děním. Jak jsme popsali (zde), v Kyjevě se ve čtvrtek nacházel generální tajemník OSN António Guterres, když na město dopadly ruské rakety.

Moskva se v pátek k útoku přihlásila. „Vysoce přesné zbraně ruského letectva s dlouhým doletem zničily výrobní budovy raketového a kosmického podniku Artem ve městě Kyjev,“ citovala agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Ponechme stranou, že závod Artem je už dva měsíce vyklizený. Zajímavé je zdůvodnění, proč ruské síly ostřelovaly Kyjev zrovna ve chvíli, kdy tam Guterres jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o evakuaci civilistů z Mariupolu.

Jak v pátek řekl lídr samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin, Ukrajinci si o to řekli a v podstatě si to přáli. Šlo jim o to vytvořit o sobě vhodný obrázek, který půjde do světa.

„Tradičně se za posledních osm let stává, že když se v Kyjevě objeví někteří vážení hosté, snaží se ukrajinský režim demonstrovat situaci, která je poněkud odlišná (od pravdy, pozn. red.). V těchto obdobích se situace u nás vyostřuje,“ odpověděl Pušilin televiznímu kanálu Rossija-24 na otázku, zda spolu souvisí vyhrocení situace na bojišti na východě Ukrajiny s Guterresovou návštěvou.

Zelenskyj a jeho tým podle něj potřebují záběry, které budou s jejich interpretací odvysílány na Západě. „Je to cynické, odporné, odporné. Ale taková je v této době podstata současných kyjevských úřadů,“ zdůraznil Pušilin.

Ano, v záplavě podobných zpráv by čtenář téměř zapomněl, kdo tuhle válku rozpoutal a vede.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Čtvrtek 28. dubna v noci

Ukrajinské přístavní město Mariupol se stalo symbolem lidského utrpení a totální zkázy, jíž jsou schopna ruská okupační vojska. Symbolem ukrajinského odporu. A také symbolem toho, jak naprosto odlišný výklad dění může o jedné informaci kolovat po světě.

Jak známo, poslední velkou baštou ukrajinských obránců v Mariupolu jsou rozlehlé železárny a ocelárny Azovstal (více zde), kde se ukrývají stovky ukrajinských vojáků i civilistů. Podle Pavla Kyrylenka, gubernátora Doněcké oblasti, Rusko soustavně blokuje snahy o vytvoření humanitárních koridorů a záchranu civilistů. A už vůbec podle něj ruští okupanti nemají zájem o evakuaci zraněných ukrajinských vojáků; Moskva je chce zajmout.

Náměstek starosty města Petro Andrjuščenko a velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty tvrdí, že ruské síly pokračují v útocích na areál. Neznamená to, že by útočníci pronikali přímo do tunelů pod komplexem, spíše se soustředí na obsazení a vyčištění všech objektů na hranici areálu a možná i přímo v něm. Kromě dělostřeleckého ostřelování bylo nasazeno letectvo, údajně včetně bombardérů Tu-22M3.

Rusko tvrdí něco zcela jiného. Na ocelárnu se podle nich už dávno neútočí a za utrpení mohou jen a pouze ukrajinští nacionalisté, kteří si z obyčejných lidí, co se tam přišli schovat, udělali lidské štíty.

Patová situace. Poslední dva dny se z ní snažil vykročit generální tajemník OSN António Guterres. Nejprve jednal v Moskvě s prezidentem Vladimirem Putinem, ve čtvrtek v Kyjevě s Volodymyrem Zelenským. Na závěr řekl, že celá OSN dělá vše pro záchranu lidí v Azovstalu (rozumějte: aby nepomřeli hlady, žízní či v důsledku zranění). A že už raději nebude dávat žádný komentář, aby možnost na záchranu neohrozil.

Co si o tom můžeme přečíst v Rusku poté, co se Kremlu podařilo vytlačit a zakázat prakticky všechna nezávislá média, se podíváme skrze stránky státní tiskové agentury TASS, která je zcela ve vlastnictví federální vlády.

Foto: Seznam Zprávy

Otisk titulní strany agentury TASS dne 28. dubna kolem 22:30 SEČ. (Strojový překlad.)

V hlavním textu se dočteme, že Kreml nevidí téma pro jednání o situaci v Azovstalu. Agentura TASS cituje mluvčího prezidenta Dmitrije Peskova, podle něhož Vladimir Putin jasně řekl, že civilisté mohou odejít, armáda složit zbraně a nikomu se nic nestane.

Šlo o reakci na výrok Zelenského, který ve čtvrtek prohlásil, že Ukrajina je připravena s Ruskem bezodkladně jednat o zajištění bezpečí pro lidi v Mariupolu.

„Prezident (Putin) řekl zcela jasně: civilisté mohou vyjít a odebrat se jakýmkoli směrem. Armáda musí složit zbraně, pak také může vyjít. Životy vojáků budou ušetřeny. Všem raněným a nemocným bude poskytnuta lékařská péče,“ řekl Peskov. „Co by v tomto případě mohlo být předmětem jednání?“

Přinejmenším zapojení OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Kyjev už Moskvě dávno nevěří a také lidé uvnitř Azovstalu se bojí poprav či odvozu do ruských filtračních táborů (o těch zde). Sám Peskov ovšem ve středu řekl, že konkrétní dohody o účasti těchto mezinárodních organizací na evakuacích nejsou.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

Druhá zpráva, na kterou se podíváme podrobněji, se týká odhalených tajných plánů, jež spolu spřádají Washington a Varšava.

Jak píše agentura TASS, ruská civilní rozvědka SVR informovala o plánech Spojených států a Polska získat pro Varšavu kontrolu nad částí Ukrajiny.

„První etapou ‚znovusjednocení‘ by měl být vstup polských jednotek do západních oblastí Ukrajiny pod heslem ‚ochrany před ruskou agresí,“ uvádí TASS.

„Podle informací, které obdržela rozvědka, Washington a Varšava pracují na plánech na zavedení těsné vojensko-politické kontroly Polska nad ‚jeho historickým majetkem‘ na Ukrajině,“ uvedl ředitel služby Sergej Naryškin.

Konkrétní podobu mise řeší Varšava s administrativou amerického prezidenta Joea Bidena. „Podle předběžných dohod se bude konat bez mandátu NATO, ale za účasti ‚ochotných států.“

Ve zprávě se dál tvrdí, že tento „mírový kontingent“ nemá zájem o nasazení v těch částech Ukrajiny, kde by se mohl střetnout s ruskými silami. Půjde spíš o obsazení strategických bodů na západě ukrajinského území a verbování Polsku nakloněných zástupců ukrajinské elity. Ti mají podle SVR „vytvořit provaršavsky orientovanou ‚demokratickou‘ protiváhu k nacionalistům“.

TASS s odvoláním na zprávu rozvědky píše: „Podle propočtů polské administrativy povede preventivní konsolidace na západě Ukrajiny s vysokou mírou pravděpodobnosti k rozdělení země.“ A Varšava si tak znovu sáhne na území, které historicky držela po první světové válce; v textu se píše o vynucené polonizaci.

Ano. Rusko, které sní o návratu k velkému Sovětskému svazu, obviňuje Polsko z budování „Velkého Polska“.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku. (Strojový překlad.)

A do třetice TASS: Japonsko pomáhá Ukrajině čistě z oportunistických důvodů.

Dočteme se to ze zprávy, která stojí na výrocích mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Marija Zacharovová prohlásila, že administrativa japonského premiéra Fumia Kišidy se svým humanitárním úsilím na Ukrajině pouze snaží zlepšit svou politickou pověst v očích západních partnerů. „Věříme, že jde o oportunistické akce, a máme pro svá slova důkazy. Potvrzuje je to, že japonská strana slepě ignorovala lidské tragédie v Doněcké a Luhanské lidové republice během posledních osmi let,“ řekla.

Tokio podle ní ve skutečnosti podněcuje další krveprolití, když Ukrajině dodává bezpilotní letouny. A ani o uprchlíky se japonské úřady nestarají řádně. Přidělují jim prý „opuštěné, nerenovované studentské koleje a skromné ​​denní příspěvky bez jakékoli povinnosti zajistit lidem práci“.

Japonsko nařkla z destabilizace situace v regionu.

Foto: Seznam Zprávy

Detail článku agentury TASS. (Strojový překlad.)

Projekt: Co píší ruská média

Tento text si nedělá ambice být komplexním monitoringem ruských médií. Předkládáme výseč toho, jak ruský aparát prostřednictvím agentur, novin či webů, jež ovládá, informuje veřejnost o válce na Ukrajině, kterou Kreml rozpoutal.

Přiložené otisky deníků, webů či agentur jsou vždy opatřeny pouze strojovým překladem, který není zcela přesný.

Výběr médií je čistě nahodilý.

Válka, která začala 24. února, je i válkou informační. Mnohdy je situace špatně čitelná, zprávy, které přicházejí z Kyjeva, jsou zcela odlišné od těch, které hlásí Moskva. A ruské vidění konfliktu je na míle daleko tomu, jak situaci „čte“ Západ. Takže proto tento pohled vznikl. Abyste měli představu, jaký je ruský pohled.

Přehled od 16. do 23. května

Přehled od 28. dubna do 4. května:

Přehled od 7. do 13. dubna:

Přehled od 16. do 22. března:

Přehled od 9. do 15. března:

Přehled od 2. do 8. března:

Reklama

Související témata:

Doporučované