Hlavní obsah

Únik radiace se neutají, Záporožská elektrárna není Černobyl, říká Drábová

Hostem Ptám se já byla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (Ilustrační foto).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Největší jadernou elektrárnu v Evropě, Záporožskou na Ukrajině, ovládly v noci na čtvrtek ruské jednotky. Obsazení elektrárny předcházelo ostřelování a požár. Jaká je aktuální situaci v okolí elektrárny?

Hostem Ptám se já byla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Osmý den války na Ukrajině vyděsila svět zpráva o ostřelování a následném požáru Záporožské jaderné elektrárny, která je největší jadernou elektrárnou v Evropě. Ukrajinská strana informovala, že nejdřív kolem půlnoci přišel ruský útok a následoval požár, který hasičům nebylo zprvu umožněno uhasit.

V průběhu čtvrtečního dopoledne přišly zprávy o tom, že ruské vojsko jadernou elektrárnu obsadilo. Dle slov ředitele elektrárny nebezpečí radiace nehrozí a její zaměstnanci dál zůstávají na místě a kontrolují stav bloků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem Záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v objektu dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy". Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Drábové ale mají lidé sledovat zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která situaci v elektrárně sleduje.

Jak velké riziko může obsazení elektrárny Rusy přinést? A podařilo se aktuální rizika dostat od kontrolu?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním v videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Nejsem geneticky založená na to, abych se děsila. Když jsem se po třetí hodině probudila, podívala jsem se do mobilu a začala jsem si skládat různé informace, abychom měli co nejdříve jasno, v jakém stavu elektrárna je. Není proč se děsit, elektrárna je momentálně stabilizovaná, sice okupovaná, ale stabilizovaná a k úniku radiace nedošlo.

2:00 - Ukrajinský dozor stále pracuje, i když jsou jejich podmínky velice těžké. Před třemi dny jsem měla videorozhovor s předsedou ukrajinského dozoru, kdy houkaly sirény a volali ho do krytu. Plní i za těchto podmínek vše a je to obdivuhodné.

3:00 - Kdyby došlo k úniku radiace, tak se to neutají. Měřící zařízení na Ukrajině i v ČR by únik zachytila.

4:00 - V areálu jaderné elektrárny nemají vojáci co dělat. Není ale třeba zpochybňovat, že elektrárna nebyla poškozena.

5:00 - Do Prahy je to mezi 1200–1500 km, ta vzdálenost sama o sobě nás chrání. V případě úniku by došlo k rozředění, že území České republiky by nějak významně ohroženo nebylo. Záporožské bloky jsou něco jiného než Černobyl, mají daleko vyspělejší bezpečnostní systémy a masivnější bariéry bránící úniku radiace. Jsou stejná jako naše dva temelínské bloky. Jsou to jedny z nejrobustnějších jaderných bloků, které ve světě jsou.

6:00 - Větší škody by spíše způsobila panika nebo radiace vlastní.

7:00 - Nechci spekulovat, jaká opatření by bylo třeba přijmout. Ani v případě Černobylu nebyla individuální opatření na ochranu osob třeba.

8:00 - Jak zásadní je celá situace? Je to flagrantní, Rusko dalo najevo, že žádné mezinárodní závazky pro něj neplatí. Ale psychologický stres nám opravdu uškodí více.

10:00 - Ostřelování elektrárny mělo asi opravdu za cíl vypudit ostrahu elektrárny a ne poškodit elektrárnu, kdyby ji chtěli poškodit, už by to udělali.

11:00 - Německý ministr, který řeší otázku energetiky, řekl, že žádný energetický scénář nemůže být tabu. Šlo by udržet v provozu dosavadní německé jaderné bloky, které by měly být podle původního plánu odstaveny letos. Šlo by uvést do provozu bloky, které byly odstaveny loni, ale to by bylo náročnější. Ale ty, co byly odstaveny dřív, už odstaveny zůstanou.

12:00 - Je Rosatom v debatách o dostavbách bloků už definitivně ze hry? Je. Zpravodajské služby měly pravdu. Nechtěla jsem, aby ji měly, ale měly ji, mají mou poklonu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované