Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Donbas asi čekají těžké chvíle. Rusko se nadechuje k útoku

Foto: Profimedia.cz

Následky ostřelování v Kyjevě.

Reklama

Ukrajinci na několika místech postupovali. Rusové si možná chystají jednotky k útoku směrem na Donbas z dalšího směru. Objevuje se čím dál víc náznaků, že východ Ukrajiny čeká zesílení bojů.

Článek

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Ukrajinské síly provedly 31. března několik lokálních protiútoků v okolí Kyjeva, na severovýchodě Ukrajiny a směrem na Cherson, čímž úspěšně zatlačily na ruské síly a snažily se narušit obměnu ruských jednotek na frontě za čerstvé. Ukrajinské síly severozápadně od Kyjeva zatlačily ruské jednotky severně od dálnice E-40 a v nadcházejících dnech pravděpodobně zaútočí na Ruskem držené obce Buča a Hostomel.

Ukrajinské síly využily omezeného ruského stahování východně od Brovar k opětovnému dobytí území v celé Kyjevské a Černihivské oblasti. Ukrajinské síly v uplynulých 24 hodinách pravděpodobně provedly také protiútoky směrem na Sumy, ačkoli tyto zprávy nelze nezávisle potvrdit.

A konečně, ukrajinské síly vedly omezené protiútoky na severu Chersonské oblasti. Ruské síly v posledních 24 hodinách vedly útočné operace pouze v Donbasu a proti Mariupolu a zřejmě nedosáhly žádných významnějších úspěchů.

Stále probíhá přesun poškozených jednotek z kyjevské a sumské osy na východní Ukrajinu. V tuto chvíli je ovšem těžké odhadovat, do jaké míry to umožní ruským silám obnovit postup. Rusko pokračovalo ve stahování prvků 35. a 36. kombinované armády a 76. letecké divize z jejich pozic severozápadně od Kyjeva do Běloruska, aby je doplnilo a pravděpodobně přesunulo na východní Ukrajinu.

Tyto jednotky jsou však pravděpodobně silně poškozeny a demoralizovány. Například analytici think-tanku ISW se domnívají, že zapojení poškozených jednotek Východního vojenského okruhu přímo do operací na východní Ukrajině (které vede Jižní vojenský okruh) se pravděpodobně neukáže jako příliš efektivní, a navíc přinese ruské armádě další problémy s velením a řízením.

Ruské síly se pravděpodobně pokusí udržet své současné frontové linie v okolí Kyjeva a na severovýchodě Ukrajiny a budou se na těchto frontách nadále zakopávat. Pozorovatelé nezaznamenali žádné náznaky toho, že by se ruské síly plně vzdaly dobytého území. Ukrajinské protiútoky však pravděpodobně narušují ruské snahy o přesun a doplnění sil. Vzhledem k situaci na bojišti se dá předpokládat, že tyto útoky budou pokračovat i v následujících dnech.

Ruské odvody

V Rusku zatím probíhá pravidelný odvod branců do ozbrojených sil. Prezident Putin 31. března podepsal dekret, kterým zahájil předem naplánovaný jarní odvod, při němž má být odvedeno 134 500 Rusů. Rusko provádí dva předem naplánované odvody ročně, které obvykle probíhají od 1. dubna do 15. července a od 1. října do 31. prosince. Počty branců se příliš nemění: na podzim 2021 jich bylo 127 tisíc a na jaře 2021 134 tisíc.

Nově odvedení postupují před zařazením do konkrétních jednotek jeden až dva měsíce základního výcviku, po nichž následuje tří až šestiměsíční pokročilý výcvik. Ruské zákony zakazují jejich nasazení do boje, pokud nemají alespoň čtyřměsíční výcvik. Omezení by padlo ve chvíli, kdyby došlo k vyhlášení všeobecné mobilizace, o tom však zatím nejsou žádné zprávy.

Situaci na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Ukrajinská rozvědka před několika dny uvedla, že očekává i mobilizaci ruských „záložáků“, tedy aktivních rezerv ruské armády. Nic nenasvědčuje, že by se to ovšem stalo. Dodejme, že ruské aktivní rezervy podle dostupných informací nejsou příliš veliké, a zřejmě ani ne příliš „aktivní“ – jejich výcvik není příliš intenzivní. Rusko se v posledních letech snažilo stavy rezervistů výrazně navýšit a zlepšit jejich kvalitu, výsledky se zatím ještě zřejmě nedostavily.

V posledních dnech se také množí informace o tom, že na ukrajinské bojiště by skutečně mohly zamířit bojovníci ze Středního východu, především Sýrie. Jejich přesné počty nejsou zatím známy (a to možná ani ruskému velení) a neví se ani, kdy by se případně mohli na bojišti ve větším počtu objevit.

Ukrajinský generální štáb v této souvislosti 31. března bez bližších podrobností oznámil, že 29. března dorazilo na vojenské letiště Gomel v Bělorusku 200 „žoldáků z Blízkého východu“, pravděpodobně syrských vojáků.

Okolo Kyjeva a jinde na severu

V severní části bojiště dále pokračovalo přeskupování části ruských sil. Podle tvrzení ukrajinského generálního štábu se jednotky z ruské 35. a 36. vševojskové armády a 76. letecké divize z pozic severozápadně od Kyjeva stahují do Běloruska. Na běloruských sociálních médiích se navíc 30. března objevily záběry velké kolony ruské námořní pěchoty (vozidla označená písmenem "V"), která se pohybovala přes běloruský Gomel směrem k ruským hranicím.

Nemůžeme vědět, co je přesně cílem přesunu, všeobecně se předpokládá, že nejde o deeskalaci. Cílem bude nejspíše jednotky nechat odpočinout, doplnit stavy a přesunout je jinam, nejspíše na východní část fronty. Kdy mohou být případně znovu nasazeny a v jakém stavu, to je otevřená otázka.

V oblasti kolem Kyjeva pokračovaly ukrajinské protiútoky. Západně od města údajně od 29. března Ukrajinci zatlačily ruské síly severně od kritické dálnice E-40, nejjižnějšího bodu ruského postupu v okolí Kyjeva. Místní média a uživatelé sociálních sítí uvádí, že ukrajinské síly od 29. března dobyly několik obcí v oblasti (Lisovo, Kapitanivku, Dmytrivku, Kopiliv a Buzovu). V uplynulých 24 hodinách pokračovaly boje na celém území Makarivu, Hostomelu a Buče.

Vzhledem k současné situaci se jeví jako pravděpodobné, že ukrajinské protiútoky budou v nadcházejících dnech pokračovat. Obránci se budou snažit využít zmiňované snahy o výměnu ruských jednotek na bojové linii. Cílem Ukrajinců je nejspíše vytlačit ruské síly do vzdálenosti, ze které by Kyjev nemohlo ostřelovat polní dělostřelectvo (dostřel obvykle cca 30 kilometrů). Otázkou je, zda na to ukrajinská armáda má dost sil.

Ukrajinské síly využívají stahování poškozených ruských jednotek v okolí Brovar k úspěšným protiútokům. Ukrajinský generální štáb 31. března oznámil, že Rusko pokračuje ve stahování prvků svých sil v okolí Brovar k přesunu jinam.

Správa Kyjevské oblasti uvedla, že 31. března zaznamenala stahování ruských sil na několika místech v oblasti. Na sociálních sítích se také objevily zprávy, že ukrajinské síly 30. března znovu dobyly několik menších obcí východně od Brovar.

Prohlédněte si fotografie následků ruské agrese v okolí Kyjeva.

+8

Jiný ukrajinský protiútok dále na sever údajně 30. března osvobodil vesnici Sloboda jižně od Černihivu. Ruské síly v okolí Černihivu se podle ukrajinského generálního štábu soustředily na posílení obranných pozic. Ukrajinské velení očekává, že ruské síly v nadcházejících dnech zintenzivní ostřelování, aby kryly svůj přesun z fronty.

Ukrajinské síly pravděpodobně vedou úspěšné protiútoky v Sumské oblasti. Například analytici z ISW se ovšem domnívají, že úspěchy, které oznámily místní úřady, pravděpodobně neodpovídají skutečnosti. Šéf Sumské oblastní správy 31. března prohlásil, že téměř celá Sumská oblast byla osvobozena od ruských sil. Tvrzení ovšem nebylo jinak potvrzeno, uvidíme během nadcházejících dní.

Východ a jih

V okolí Charkova ruské síly pokračovaly v ostřelování, ale žádný pozemní útok neuskutečnily. Není hlášen ani žádný ukrajinský pokus o protiútok.

Podle ukrajinského generálního štábu v posledních dvou dnech Rusko shromažďovalo jižně od Charkova několika „úderných skupin“ z jednotek přesunutých z jiných částí bojiště. Pokud tomu tak je, jejich cílem by mohl být postup směrem k separatistickým územím Donbasu, tedy směrem k rozdělenému městu Izjum, dále na Slovjansk, a pak k Donbasu.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že právě v oblasti Izjumu použilo „sebevražedné drony“ k útokům na ukrajinská velitelská stanoviště a protiletadlový systém S-300. Pokud tomu tak je, byl by to jeden z překvapivě malého počtu známých případů, kdy Rusko úspěšné nasadilo své bezpilotní letouny. Do této oblasti v posledních letech poměrně silně investovalo.

V oblasti Donbasu údajně ukrajinské síly odrazily několik pokusů o protiútok, zejména kolem Popasna a Rubižně. Poslední březnový den ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské síly za uplynulých 24 hodin odrazily pět nepřátelských útoků, a prohlásil, že zničily 10 tanků, 18 obrněných a 13 neobrněných vozidel a 15 dělostřeleckých systémů.

Ukrajinské velení také tvrdí, že ruské letectvo v uplynulých dnech zintenzivnilo nasazení v oblasti Donbasu. To vše by nasvědčovalo, že důraz na východní frontu skutečně poroste.

Ruský generální štáb naopak ohlásil úspěchy ve stejné oblasti. Podle jeho prohlášení proruské jednotky obsadily 31. března dvě sídla v této oblasti (Žytlivku severozápadně od Severodoněcku a Zolotu Nyvu jihozápadně od Doněcku).

V Mariupolu pokračovaly další boje, ovšem bližší podrobnosti o nich nejsou známy. Zástupci obou separatistických republik na východu země uvedli, že útoku se účastní i síly „Doněcké lidové republiky“.

Na jihozápadním okraji oblasti bojů, v okolí města Cherson, provedly údajně ukrajinské síly 31. března na několika místech úspěšné protiútoky a dobyly několik obsazených sídel. Ukrajinské výsadkové jednotky také 31. března údajně znovu obsadily několik obcí v Záporožské oblasti. Podle ukrajinského generálního štábu ruské síly v oblasti soustředily své úsilí na udržení stávajících pozic.

Co bude dál?

Analytici z ISW znovu vydali seznam několika předpovědí pro vývoj následujících dní. Proti předchozí zprávě se jejich odhad nezměnil:

  • Ruské síly pravděpodobně během několika dní dobudou Mariupol nebo donutí město ke kapitulaci.
  • Přesun ruských sil by mohl umožnit obnovení ruské ofenzivy přes Slovjansk ve snaze vytvořit koridor pro spojení se silami v Donbasu.
  • O odklonu ruských sil od Kyjeva a Černihivu bude možné hovořit až ve chvíli, kdy se ruské jednotky začnou stahovat z frontových pozic v okolí měst. Zatím k ničemu takovému nedošlo.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované