Hlavní obsah
Online

Atentát na Roberta Fica: Premiér není v ohrožení života, říká ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři odvážejí postřeleného premiéra Roberta Fica do nemocnice v Banské Bystrici, foceno 15. května 2024.

aktualizováno •

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Útočníka policisté zadrželi. Dění sledujeme online.

Článek

Den po atentátu také sledujeme v ONLINE reportáži

Co víme o atentátu:

  • Slovenský premiér Robert Fico po střeleckém atentátu v Handlové zůstává v banskobystrické nemocnici. Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková uvedla, že premiér utrpěl mnohočetná zranění a na operačním sále byl pět hodin. Dodala, že zdravotní stav Fica je stabilizovaný, ale stále velmi vážný.
  • Fica podle slovenských médií postřelil 71letý Juraj C. Jde o spisovatele z Levíc. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.
  • Šutaj Eštok chce na čtvrtek svolat bezpečnostní radu státu. Slíbil posílit ochranu ústavních činitelů, opozičních politiků i médií.
  • Denník N: Svědci incidentu popisují, co se na místě odehrálo

    Denník N přibližuje výpovědi několika lidí přímo na místě v době incidentu. „Právě jsem mu šel podat ruku,“ popsal podle slovenského deníku starší muž. „Když se ozvaly výstřely, skoro jsem ohluchla,“ uvedla další žena. Slyšela prý tři nebo čtyři výstřely.

  • Atentát na premiéra potvrdilo i slovenské ministerstvo vnitra

  • Slovenský opoziční lídr Šimečka: „Jsem šokovaný a zhrozený“

  • Evakuace v Handlové

    Prostor před kulturním domem v Handlové, kde se odehrávalo zasedání vlády, je v současné době evakuován, píší Noviny.sk.

    Bezprostředně po incidentu byli evakuováni i ostatní členové vlády, kteří se jednání v Handlové účastnili.

  • Parlament přerušil schůzi

    Atentát na Fica potvrdil místopředseda Národní rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) a přerušil aktuální schůzi.

  • Fico se skácel k zemi

    Podle reportéra Denníku N, který se nacházel poblíž místa, kde Fico přišel k lidem, bylo slyšet několik výstřelů a Fico padl k zemi. Údajného střelce zadrželi na místě policisté.

    Premiéra poté podle svědků členové ochranky zvedli ze země, naložili do auta a odvezli, podle slovenské televize ho převážejí do nemocnice v Banské Bystrici.