Hlavní obsah

Slovenský exprezident Kiska dostal dvouletou podmínku za daňový podvod

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska v době svého mandátu v Bruselu.

Reklama

aktualizováno •

Exprezident byl souzen pro nadměrné odpočty DPH své rodinné firmy, do jejího účetnictví zahrnul i náklady na svou předvolební kampaň.

Článek

Slovenský soud prvního stupně vyměřil exprezidentovi Andreji Kiskovi za daňový podvod trest dva roky vězení, který odložil na zkušební dobu tří let. Současně mu uložil pokutu 15 tisíc eur (asi 368 tisíc korun) a na šest let zakázal vykonávat funkci statutárního zástupce obchodních společností.

Také druhý obžalovaný Eduard Kučkovský vyvázl s podmínkou v kauze, která se týká nadměrných daňových odpočtů Kiskovy rodinné firmy KTAG v souvislosti s účtováním nákladů na Kiskovu předvolební prezidentskou kampaň.

Oběma obžalovaným, kteří byli jednateli KTAG, hrozilo až 12 let vězení. Rozhodnutí Okresního soudu v Popradu není pravomocné.

Podle obžaloby náklady na Kiskovu předvolební kampaň nesouvisely s podnikáním KTAG a ani se smlouvou, kterou Kiska s touto firmou uzavřel.

Žalobce uvedl, že KTAG tak neoprávněně uplatnila nárok na vrácení DPH v celkové výši přes 155 tisíc eur (asi 3,8 milionu korun).

Nová slovenská vláda

Lídr slovenské strany Směr Robert Fico se dohodl na utvoření koalice se stranou Hlas expremiéra Petera Pellegriniho a Slovenskou národní stranou.

Kiska se během soudního procesu hájil tím, že KTAG na základě zmíněné smlouvy platila náklady a zároveň přijímala výnosy z jeho přednáškové a vydavatelské činnosti. Ty vykonával už před zvolením hlavou státu a pak v ní pokračoval po skončení prezidentského mandátu v roce 2019.

Obhajoba zase tvrdila, že žalovaný skutek není trestným činem a že nenašla žádný jiný verdikt soudů v podobné kauze, jako je Kiskův případ. KTAG spornou výši daně v minulosti i s penále doplatila.

Bývalý slovenský prezident dříve tvrdil, že za jeho stíháním stojí nyní bývalý trojnásobný premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie na konci letošního září opět vyhrála parlamentní volby a dohodla se s dalšími dvěma stranami na vytvoření vládní koalice.

Kiska se během svého prezidentského mandátu vymezoval vůči Ficovi, kterého také porazil v přímé volbě hlavy státu.

Slovenská policie vyšetřování v kauze původně ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Obnovit vyšetřování daňového deliktu nařídila prokuratura.

Reklama

Související témata:

Doporučované