Hlavní obsah

Fico šíří ruskou propagandu, řekl Kyjev. Zařadil ho na černou listinu

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý slovenský premiér Robert Fico ze strany Směr na snímku z konce června 2022.

Reklama

Slovenský expremiér se ocitl na ukrajinském seznamu veřejných osob šířících ruskou propagandu. Fico reagoval slovy, že není na straně USA, Ukrajiny ani Ruska, ale pouze na straně Slovenska.

Článek

Někdejší předseda slovenské vlády Robert Fico figuruje na seznamu, který nedávno zveřejnilo ukrajinské Centrum pro boj proti dezinformacím. To spadá pod tamní radu národní bezpečnosti. Upozornil na to server Euractiv.sk.

Předseda slovenské opoziční strany Směr je mezi 75 politiky, vědci, novináři nebo armádním personálem, kteří podle centra „propagují narativy v souladu s ruskou propagandou“.

Fico podle ukrajinského centra tvrdí, že Ukrajina na rozdíl od Ruska neplnila tzv. Minské dohody a že se nedá prokázat ruská odpovědnost za konflikt na Ukrajině. Politikovi přičítá i to, že vyzývá ke zrušení západních sankcí namířených proti Rusku.

Je to válka mezi USA a Ruskem, říká Fico

„Na Ukrajině je válka mezi USA a Ruskem a Ukrajina je pod absolutní kontrolou USA. O této válce Ukrajina, USA, Rusko, Evropská unie a zejména slovenská média a vládní politici řekli tolik nepravdivých informací, že z ní z pohledu objektivity udělali jednu z nejméně důvěryhodných světových událostí,“ reagoval na sociálních sítích Fico.

Politik, který z funkce premiéra odstoupil v roce 2018 po masových protivládních demonstracích po vraždě novináře Jána Kuciaka, dál píše, že není „ani na straně USA, ani na straně Ukrajiny nebo Ruska“, ale že je „na straně Slovenska, zdravého rozumu a pravdy“.

Letos v dubnu označil Robert Fico slovenskou prezidentku a premiéra za „válečné štváče“.

Ještě dva dny před začátkem ruské invaze Fico prohlašoval, že „nikdo nevyráží nikoho napadnout, žádná válka nebude. To napětí tu samozřejmě je, anebo je vyvolávané velmi výrazně, ale poslouchejme i ty Rusy, vždyť ti Rusové mají v mnohém pravdu,“ tvrdil v únoru.

Pozici a komunikaci Ficovy strany Směr na konci března veřejně zkritizoval ukrajinský velvyslanec na Slovensku Jurij Muška.

Diplomat přirovnal postoj Směru k appeasementu, tedy k ustupování velmocí nacistickému Německu před druhou světovou válkou. Naznačil také, že strana, která odmítá dodávat zbraně na Ukrajinu, kolaboruje s ruským režimem.

Expremiér prozradil přesun systému S-300

Fico na to reagoval slovy, že podporuje humanitární pomoc pro Ukrajinu, ale odmítá posílání zbraní na ukrajinskou obranu. Takový krok považoval za nástroj eskalace napětí.

Předseda Směru také na sociálních sítích prozradil, že Slovensko posílá na Ukrajinu svůj protiletadlový systém S-300. Politik zveřejnil záběry z přesunů systému po železnici na slovensko-ukrajinských hranicích.

„Žádám okamžitě (premiéra) E. Hegera, aby potvrdil, anebo popřel přípravu na odevzdání systému protivzdušné obrany S-300 Ukrajině!“ psal Fico u videa na sociálních sítích. Dar Ukrajině označil za „čisté šílenství“ a zapojení se do války „ve jménu amerických zájmů“.

Premiér Eduard Heger pak o Ficovi řekl, že „jde svými prohlášeními proti zájmům Slovenska, nadbíhá Rusku a chová se jako ruský agent“.

V polovině května se Fico ani neúčastnil schůze parlamentu, na níž k poslancům přes telemost pronesl projev ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nebudu poslouchat člověka, který lže na denní bázi a poškozuje zájmy Slovenska,“ avizoval dopředu expremiér.

Právě této Ficově kritice Zelenského se pak ve velkém věnovala ruská média.

Na seznamu s Le Penovou

Na ukrajinském seznamu je kromě Fica například i neúspěšná francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová, několik europoslanců a americký senátor Rand Paul či brazilský exprezident Lula da Silva. Žádný Čech na seznamu není.

Autoři seznamu rozdělili desítky jmen do tří skupin. Většina jmenovaných podle Ukrajinců „ospravedlňuje činy Ruska, ačkoli tvrdí, že sympatizují s Ukrajinci“. Další skupina má otevřeně podporovat myšlenky Putinova režimu a poslední pak sice odsuzuje ruskou agresi, ale staví se proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované