Hlavní obsah

V Německu zavírají ruské konzuláty. Dopadá to i na Rusy žijící v Česku

Foto: Velvyslanectví Ruské federace v Praze/Facebook, Seznam Zprávy

Vchod do konzulárního oddělení ruského velvyslanectví v Praze.

Reklama

V Česku už rok a půl funguje jenom konzulární úsek při ruském velvyslanectví v Praze. Konzuláty v Brně a Karlových Varech musely zavřít.

Článek

Od začátku září přestaly normálně fungovat konzuláty Ruské federace v Mnichově a Lipsku. Služby jako zařizování nových pasů ruským občanům, zadávání nových údajů do registrů, vydávání potvrzení nebo udělování víz cizincům postupně utlumují také ruské konzuláty v Mnichově a Frankfurtu nad Mohanem.

Jediný, který po Novém roce zůstane v provozu vedle ruského velvyslanectví v Berlíně, bude generální konzulát v Bonnu.

O odvolání souhlasu s provozem čtyř z celkových pěti ruských konzulátů v Německu rozhodla spolková vláda v květnu. Zdůvodnila to předchozím rozhodnutím Moskvy o snížení německého diplomatického personálu v Rusku.

S odstupem měsíců začínají omezování konzulárních služeb pociťovat ruští občané. Podle ruského velvyslance Sergeje Něčajeva jich v Německu žijí stovky tisíc.

Na osekávání diplomatických postů však doplácejí i Rusové žijící v Česku, kteří konzuláty ve Spolkové republice také využívali. Především konzulát v Lipsku, oblíbený díky možnosti osobního vyřízení žádosti bez předchozí on-line registrace, která u jiných úřadů mnohdy neukazovala žádné volné termíny. To platilo i o konzulárním oddělení na ruském velvyslanectví v Praze, což je po loňském uzavření konzulátů v Brně a Karlových Varech jediné místo pro tuto agendu v Česku.

Ve hře je nový velvyslanec v Moskvě

Po aféře Vrbětice a po ruské invazi na Ukrajinu jsou české vztahy s Ruskem na bodu mrazu. Dlouholetý velvyslanec Vítězslav Pivoňka byl stažený domů bez oficiálního odvolání. Úřad v Moskvě nyní řídí jeho oficiální zástupce, chargé d’affaires Jiří Čistecký. Nyní se ale v Praze rýsuje nový přístup.

„Objednat se v Praze je velmi těžké. Prostředníci nabízejí službu objednání za úplatu. Na telegramu je skupina, kde se nabízí bot, který sleduje rezervační systém, a za 100 dolarů lze koupit termín návštěvy,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden z Rusů, který dlouhodobě žije v Česku, ale nepřál si být jmenován. Po uzavření konzulátu v Lipsku podle něj představuje další variantu, kam se dá objednávat, ještě Bratislava.

Premiér Petr Fiala ohlásil uzavření ruských konzulátů v Brně a Karlových Varech už v první den ruské invaze na Ukrajinu loni 22. února. Oba úřady zastavily provoz následující měsíc. Zároveň Praha zavřela české konzuláty v Jekatěrinburgu a Petrohradě a stáhla českého velvyslance z Moskvy ke „konzultacím“.

V poslední době se Rusům zkomplikovala dostupnost ke konzulárním službám i v jiných evropských zemích, například v Dánsku, kde se minulý týden uzavřel konzulární úsek tamního ruského velvyslanectví.

Služby pro ruské občany se omezují také ve státech, které s Ruskem přímo sousedí. Od začátku října přestane úřadovat ruský konzulát ve finském Turku. Pouze jediné místo pro vyřízení dokladů zůstalo v důsledku války na Ukrajině v Litvě, Lotyšsku nebo Estonsku.

Reklama

Doporučované