Hlavní obsah

Vláda má kandidáta na velvyslance v Rusku. Pavel by ale musel napsat Putinovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Koštoval byl v minulosti prvním náměstkem ministra obrany.

Reklama

Je to jedna z nejtěžších misí, kterou může český diplomat či diplomatka momentálně vykonávat. Na českého vyslance v Rusku nečekají ani snadná jednání, ani pohodlný život.

Článek

Kandidátem na post českého velvyslance v Moskvě je podle informací Seznam Zpráv diplomat a bývalý náměstek Ministerstva obrany Daniel Koštoval. V současné době působí v Centru transatlantických vztahů při vysoké škole CEVRO Institut, která je personálně propojená s ODS.

Vzhledem k ruské agresi na Ukrajině je úroveň zastoupení Česka v zemi Vladimira Putina politicky citlivou otázkou, která rozděluje i vládní koalici. Premiér Petr Fiala minulý týden Seznam Zprávám řekl, že Česko má postupovat obdobně jako jiné západní země. Ty nejčastěji do Moskvy své velvyslance posílají, naposledy Němci a Britové. Proti se ale staví například politici z TOP 09.

Kvůli jmenování případného velvyslance v Rusku se vláda může znovu střetnout s prezidentem Petrem Pavlem. Je to totiž hlava státu, kdo by formálně dle diplomatických zvyklostí musel napsat přímo Putinovi, aby nového českého ambasadora přijal. Na Hradě se nyní řeší, jak se k věci a k vystavení pověřovacích listin pro případného nového českého velvyslance postavit. „Prezident Pavel se bude záležitostí zabývat v blízké budoucnosti. Do té doby nebudeme věc komentovat,“ uvedl pouze odbor komunikace Hradu na dotaz Seznam Zpráv.

Kandidát s logikou

Jméno Koštovala coby kandidáta na post velvyslance v Moskvě Seznam Zprávám potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z diplomacie. Sám Koštoval na SMS zprávu nereagoval. Jednání o možnosti, že by se této pozice ujal, tak nepotvrdil ani nevyvrátil.

Vývoj diplomatických vztahů s Ruskem

Silné evropské země posílají i přes ruskou agresi na Ukrajině do Moskvy nové velvyslance. Premiér Fiala pro Seznam Zprávy uvedl, že Česko má postupovat obdobně.

Koštovalova nominace by měla diplomatickou i politickou logiku. Je předním českým odborníkem na bezpečnost. Má diplomatické zkušenosti - v minulosti působil na českých ambasádách v Moskvě a ve Washingtonu. Na Ministerstvu zahraničních věcí také vedl odbor bezpečnostní politiky. Později působil na Ministerstvu obrany, kde byl v letech 2013 až 2018 na vysoké pozici náměstka.

Svým působením v CEVRO Institutu má zjevné vazby na politiky ODS. Šéfem Centra transatlantických vztahů je europoslanec a vlivný politik ODS Alexandr Vondra, na CEVRO působil jako prorektor pro zahraniční vztahy také Tomáš Pojar, který v současné době výrazně promlouvá do české zahraniční politiky coby poradce pro národní bezpečnost a diplomatická pravá ruka premiéra Petra Fialy.

Koštoval ale také v minulosti pracoval jako zástupce velvyslance v USA Petra Koláře, který je vlivným poradcem prezidenta Petra Pavla.

„Teroristický režim“

Ministerstvo zahraničí k personálním šachům na ruské ambasádě mlčí. „Platí, že podrobnosti ohledně jmenování velvyslanců nekomentujeme s ohledem na režim, ve kterém probíhá,“ vzkázal jen Daniel Drake, mluvčí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Více o napjatých vztazích s Ruskem

Nová bezpečnostní strategie poukáže na Rusko a Čínu jako hrozby pro Česko a euroatlantickou bezpečnost.

Česko má po aféře Vrbětice a po ruské invazi na Ukrajinu vztahy s Ruskem v podstatě v komatu. Dlouholetý velvyslanec Vítězslav Pivoňka byl stažený domů bez oficiálního odvolání. Úřad v Moskvě nyní řídí jeho oficiální zástupce, chargé d’affaires Jiří Čistecký.

Ve vzduchu nyní visí Pivoňkovo odvolání. Na postu má zároveň v příštím roce skončit také Čistecký. Podle informací Seznam Zpráv by k vyslání nového šéfa české ambasády v Moskvě mělo dojít do konce roku.

Nejde ale jen o diplomatickou záležitost. Nastavení diplomatických vztahů s Ruskem je zejména vzhledem k probíhající válce na Ukrajině a české podpoře země, která čelí ruské agresi, výsostně politická záležitost. Téma minulý týden otevřely Seznam Zprávy, když premiér připustil poprvé možnost vyslat do Moskvy zástupce v „hodnosti“ ambasador.

„Chceme mít v Rusku zastoupení, které nejlépe odpovídá českým zájmům, tedy obdobně, jak ho mají nastavené naši spojenci, se kterými postup koordinujeme,“ sdělil Seznam Zprávám premiér.

„Nevidím důvod, proč bychom teď měli mít velvyslance v Moskvě. Nesmírně si vážím osob, o kterých se uvažuje, ale zločinnému režimu nemůžeme dávat signál, že je partnerem. Navíc u režimu, který označujeme za teroristický,“ napsal pak ve středu na sítí X (dříve Twitter) předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09). Dodal, že v této věci podporuje přístup pobaltských zemí či Islandu. Ty vztahy na úrovni velvyslanců po ruské invazi na Ukrajině nemají.

S Běloruskem Česká republika ponížila vztahy

Bělorusko je klíčovým spojencem Moskvy ve válce proti Ukrajině, Praha dlouhodobě podporuje běloruskou opozici.

Nastat může i situace, že by vláda schválila nového velvyslance, ale ten by do Ruska odjel bez pověřovacích listin od prezidenta. Pak by v zemi fakticky působil jako chargé d'affaires. Česko má tak nastavené vztahy s Běloruskem, klíčovým spojencem Ruska.

Pověřovací listiny jsou v diplomacii formální dopis podepsaný hlavou vysílajícího státu adresovaný hlavě státu přijímacího. Potvrzuje se jimi, že jmenovaná osoba je diplomatickým zástupcem v dané cizí zemi.

Reklama

Doporučované