Hlavní obsah

Lipavský k nové strategii: Nalijme si čistého vína, Česko není v bezpečí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Česko musí podle expertů počítat s tím, že se může ocitnout ve skutečné válce. Na snímku tank Leopard ve výzbroji české armády.

Reklama

aktualizováno •

Nová bezpečnostní strategie Česka bude podle vysoce postavených představitelů obsahovat předpoklad, že se země může ocitnout ve válce. Dokument konkrétně poukáže na Rusko a Čínu jako hrozby pro Česko a euroatlantickou bezpečnost.

Článek

Aktualizovali jsme o doplňující komentáře ministra Lipavského a odborníků na bezpečnost.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý představil novou bezpečnostní strategii České republiky s jednoznačným prohlášením: Česko není v bezpečí.

Dokument čeká nyní projednání na Bezpečnostní radě státu a poté na vládě. Schválen by měl být podle ministra do léta. Na bezpečnostní strategii naváže obranná strategie, kterou připravuje Ministerstvo obrany.

Vláda se chce nově soustředit na to, jak přesvědčit širokou veřejnost, že bezpečnost je osobní záležitost každého Čecha. Přispět k tomu má jednoznačný a ostrý jazyk koncepce.

Jde o klíčový dokument – poslední bezpečnostní strategii stát vyprodukoval v roce 2015. Tedy v úplně jiném světě, než je ten dnešní. Sice to bylo již rok po ruské okupaci Krymu, ale také uprostřed snah vedených exprezidentem Milošem Zemanem o přeorientování Česka na východní mocnosti.

Nalít si čistého vína

Dokument podtrhne, jak moc se mění česká zahraniční politika. Zatímco Zeman usiloval o sbližování s Ruskem a Čínou, vláda ve své nové bezpečnostní strategii před těmito dvěma státy výslovně varuje. Seznam Zprávy měly možnost se seznámit s hlavními zjištěními strategie, která je zatím neveřejná. Jedním z klíčových sdělení dokumentu bude, že Rusko je „zásadní hrozbou pro českou bezpečnost“. „Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v ČR,“ konstatují přímo čeští diplomaté.

Komunistickou Čínu má strategie popsat jako „ohrožení pro mezinárodní řád, které přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost“.

Více o zahraniční politice Miloše Zemana

Bývalý prezident Miloš Zeman zašel ve své zahraniční politice až absurdně daleko. Léta klanění se Rusku a Číně mu svět nezapomněl.

Jasné pojmenování „rizikových“ zemí je oproti roku 2015 novinkou. V poslední bezpečnostní strategii se o nepřátelích píše obecně. „Zdrojem hrozeb jsou i mocenské aspirace některých států, které v rostoucí míře přestávají respektovat mezinárodní uspořádání a základní principy mezinárodního práva.“

Ministr Lipavský na diskuzi v Poslanecké sněmovně konkrétní pasáže zatím – před schválením vládou – necitoval, ale v obecné rovině potvrdil její směřování.

„Vláda si při svém nástupu dala za úkol revidovat bezpečnostní strategii, která nehovoří jasným jazykem a nepopisuje bezpečnostní hrozby, jak v dnešním změněném mezinárodním prostředí existují. Myslím, že je třeba si nalít čistého vína, ta největší rizika přicházejí z Ruska a z mocenského vzestupu Číny. Je potřeba, abychom dokázali o těchto rizicích hovořit,“ řekl novinářům Lipavský.

Zapojení občanů

Bezpečnostní strategie zasadí českou bezpečnost do současného kontextu – tedy zejména do souvislosti s úplnou invazí Ruska na Ukrajinu, která začala loni v únoru. Česko patří mezi země, které se výrazně angažují ve prospěch bránícího se Kyjeva – ať už dodávkami zbraní, či humanitární pomocí v místě konfliktu i uprchlíkům v Česku. Česká zahraniční politika se dlouhodobě vymezuje i vůči komunistické Číně – zejména podporou Tchaj-wanu.

Více o obávané válce Číny s Tchaj-wanem

ANALÝZA. Válka na Ukrajině nepřišla zčistajasna. Stejně tak by neměla překvapit další agrese, jež je na spadnutí. Tentokrát v Asii. Už víme, že Tchaj-wan proti Číně nebude sám. Z Ukrajiny je tak vzácný zdroj zkušeností i pro USA.

Zároveň si vláda uloží, že musí do zajištění bezpečnosti zapojit občany. Detaily však zatím nejsou známé. „Pouze celovládní a celospolečenský přístup k bezpečnosti může obstát vůči komplexní povaze současných hrozeb,“ píší diplomaté zjevně i s odkazem na problematiku nepřátelských cílených dezinformací.

„Je potřeba, aby si občané lépe uvědomili, jak důležité jsou otázky bezpečnosti. Aby to nebrali tak, že největší problém je, co budeme grilovat o víkendu nebo kam pojedeme na dovolenou. Je důležité si uvědomit, že žijeme v radikálně změněném světě, v němž i účast občana, jeho vnímání a pochopení, co vláda v této oblasti dělá, je velmi důležité pro snižování dopadů hrozeb,“ uvedl v Poslanecké sněmovně Ivan Počuch. Ředitel bezpečnostního odboru Ministerstva zahraničních věcí a bývalý český velvyslanec na Ukrajině je hlavním autorem koncepce. Vznikala i za účasti dalších ministerstev – obrany nebo třeba i Ministerstva průmyslu a obchodu.

Strategie popisuje „kritický význam“, který pro Česko má členství v NATO a EU, a zdůrazňuje i odpovědnost vůči spojencům. V dokumentu má doslova zaznít, že „Česko musí být dobře připraveno i na možnost, že se stane součástí ozbrojeného konfliktu“.

„Pravděpodobnost napadení některého ze států NATO se značně zvýšila,“ uvedl pak na diskuzi v Poslanecké sněmovně ředitel Sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jan Jireš.

Strategie ale nekončí pesimisticky. „Česko ve spolupráci se spojenci svou bezpečnost zajistí,“ zazní mezi sděleními strategie. Podmínkou ale mají být „všestranné investice“ do ní.

Reklama

Doporučované