Hlavní obsah

Studie: Na X se množí falešné účty související s americkými volbami

Foto: Shutterstock.com

Bitva o Bílý dům vypukne 5. listopadu 2024. Utkají se v ní opět Joe Biden a Donald Trump. Ilustrační fotografie

Podle zprávy společnosti Cyabra, zabývající se analýzou sociálních médií, se na síti X množí falešné účty vztahující se k americkým prezidentským volbám. Závěry studie Cyabra poskytla agentuře Reuters.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Analytici izraelské technologické společnosti Cyabra zjistili, že 15 procent účtů X, které chválí bývalého prezidenta Donalda Trumpa a kritizují prezidenta Joea Bidena, je falešných. A na druhou stranu – falešných je i sedm procent účtů chválících demokrata Bidena a kritizujících republikána Trumpa, informuje zpravodajská agentura Reuters.

Studie uvádí, že z 94 363 profilů podporujících Trumpa není autentických 12 391. V případě Bidena je to 803 neautentických profilů z celkových 10 065. Z analýzy dále vyplývá, že počet nově odhalených falešných účtů se během března a dubna zvýšil až desetinásobně.

Podle Cyabry jsou falešné účty chválící Trumpa součástí koordinované kampaně, jejímž cílem je ovlivnit veřejné mínění a internetové diskuse. K tomuto závěru společnost došla například na základě používání identických hashtagů nebo zveřejňování příspěvků ve shodný čas. Zpráva však neidentifikovala jednotlivce ani skupiny, které za kampaní stojí.

„Úroveň koordinace naznačuje, že jde o nekalý cíl a operaci s cílem změnit názory lidí,“ řekl viceprezident společnosti Cyabra Rafi Mendelsohn. Hlavními hesly tweetů podporujících Trumpa jsou slogany „Volte Trumpa“ a „Biden je nejhorší prezident, jakého kdy USA měly“.

Naopak v případě tweetů podporujících nynějšího prezidenta USA Cyabra nedošla k závěru, že by se jednalo o koordinovanou kampaň.

Elon Musk 4. dubna v příspěvku na X napsal, že probíhá „čištění systému od botů a trollů“ a že společnost „vypátrá odpovědné osoby a uplatní na ně veškerou sílu zákona“.

Mluvčí společnosti X na žádost o komentář k falešným účtům nereagoval, stejně jako zástupci Bílého domu a Trumpovy kampaně.

Doporučované