Hlavní obsah

Svět čeká na propuštění rukojmích. Hamás si stěžuje na Izrael

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Palestinští bojovníci. Ilustrační foto.

Reklama

Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, na síti Telegram uvedly, že zdržení má na svědomí Izrael, který podle nich nedodržuje podmínky dohody o klidu zbraní.

Článek

Kolem předání rukojmí v Pásmu Gazy panují nejasnosti, jeho postup se ale prokazatelně zdržuje vzhledem k tomu, že podle původního časového plánu mělo hnutí Hamás zajatce osvobodit kolem 15:00.

Vysoký představitel Hamásu stanici BBC potvrdil, že odklad při propuštění rukojmí souvisí s tím, že Izrael údajně porušil některá ujednání z dohody o příměří. Konkrétně jmenoval nedostatečnou humanitární pomoc v severní části Pásma Gazy nebo to, že Izrael prý na poslední chvíli změnil seznam palestinských vězňů, kteří se mají dostat na svobodu. Zdroje z izraelské vlády podle BBC porušení dohody popřely.

Agentura AFP s odvoláním na své zdroje v Hamásu odpoledne napsala, že rukojmí si už v Pásmu Gazy přebírají pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže. Izraelské úřady to dosud nepotvrdily. O tom, že propouštění rukojmí začalo, původně informovala i stanice CNN.

V pátek se dostala na svobodu první skupina 24 rukojmí. Podle dohody o dočasném čtyřdenním příměří, které začalo platit v pátek, má Hamás osvobodit dohromady 50 rukojmí výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic.

Reklama

Doporučované