Hlavní obsah

Velkolepé ohňostroje ve světových metropolích. Na Ukrajině zákaz nočního vycházení

Foto: Profimedia.cz

Takový ohňostroj mohli lidé sledovat v hlavním městě Kazachstánu při oslavách příchodu nového roku.

Reklama

aktualizováno •

Světové metropole vítají nový rok. Sledujeme, jak probíhají oslavy v různých částech planety. Prvně začali lidé slavit v Tichomoří, Austrálii a Asii.

Článek

Prvním regionem, který přivítal nový rok, bylo Tichomoří. Už kolem 11. hodiny dopoledne našeho času slavili na tichomořském ostrově Kiribati.

Poté přivítal rok 2023 Nový Zéland. Lidé v Aucklandu do něj vkročili v naše pravé poledne. Příchod oslavili ohňostrojem z věže Sky Tower.

Oslavu nového roku na Novém Zélandu můžete vidět zde:

Po Novém Zélandu v oslavách pokračovala australská města. Australané se chystají na oslavy po dvouleté odmlce způsobené pandemií koronaviru.

Příprava ohňostroje v Sydney pořadatelům podle ředitele společnosti Foti Internationals Fireworks Fortunata Fotiho zabrala přes čtyři tisíce hodin.

Starosta doufá, že oslavy budou symbolizovat „návrat k normálnímu životu“.

Oslavy v Sydney můžete vidět zde:

Během našeho odpoledne pak přivítali nový rok v Malajsii, na Filipínách, v Singapuru nebo Číně. Bouřlivé oslavy tam proběhly třeba v Šanghaji, Pekingu nebo Hongkongu.

Střípky z oslav v Číně můžete vidět zde:

Oslavy nového roku se odehrávají na pozadí konce čínské vládní politiky nulového covidu a rostoucího počtu nakažených.

Čína tak vítá rok králíka.

Příchod nového roku oslavili také na Tchaj-wanu.

Oslavy v Tchaj-peji můžete vidět zde:

Poté přivítali nový rok postupně lidé ve Vietnamu, Thajsku, Indii nebo Pákistánu.

Ve 21 hodin SEČ přivítali nový rok ve Spojených arabských emirátech.

V Dubaji byl k vidění takovýto ohňostroj:

Střídmé oslavy čekají obyvatele Ukrajiny. Téměř po celé zemi je večer vyhlášen zákaz vycházení.

Varšava oznámila, že se ve městě v solidaritě s Ukrajinou a ukrajinskými uprchlíky nebude pořádat ohňostroj. Vedení města nabádá své obyvatele, aby tento rok ohňostroje také neodpalovali.

Další, kdo zrušil letošní novoroční ohňostroj je britské město Scarborough. Důvodem je příchod ojedinělého návštěvníka. Do přístavu zde totiž dorazil mrož „Thor“.

Předseda městské rady Steve Siddons řekl médiím, že „rada je zklamaná, že bude letošní ohňostroj zrušen. Nicméně zdraví zvířete je přednější.“

Na oslavy v Londýně se podle odhadů pořadatelů chystá přes 100 tisíc lidí. Lidé by měli obklopit břehy řeky Temže a sledovat ohromný ohňostroj. Podle starosty Londýna Sadiqa Khana bude letošní ohňostroj „největší a nejlepší v historii“.

Proslulé jsou novoroční oslavy na newyorském Times Square. Tam pořadatelé předpokládají, že se naplní plná kapacita oslav. Stalo by se tak poprvé po dvou letech, kdy oslavy čelily restrikcím.

Posledními místy, která přivítají nový rok, budou neobydlené americké ostrovy Baker Island a Howland Island. Nový rok na těchto ostrovech nastane v neděli ve 13 hodin našeho času.

Reklama

Související témata:

Doporučované