Hlavní obsah

Tálibán zabil strůjce krvavého útoku z doby amerického stahování

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci hnutí Tálibán hlídají v ulicích Kábulu.

Reklama

Atentát na kábulském mezinárodním letišti nepřežilo 183 lidí. USA ani Tálibán o smrti jeho tvůrce dlouho nevěděly. Zemřel v boji.

Článek

Radikálně islamistické hnutí Tálibán podle informací Bílého domu a amerických zpravodajských služeb zabilo jednoho z vysokých představitelů takzvaného Islámského státu. Šlo podle nich o strůjce atentátu na kábulské mezinárodní letiště z 26. srpna 2021.

Při chaotické evakuaci cizinců a spojeneckých spolupracovníků ze země tehdy sebevražedný atentátník u vstupu na letiště Abbey Gate zabil 13 amerických vojáků a 170 afghánských civilistů. Afghánská vláda tehdy nečekaně rychle zkolabovala pod tlakem Tálibánu, který využil odchodu americké armády ze země.

Americké zpravodajské služby neuvedly totožnost zabitého radikála, ani to, jak se dozvěděly, že byl strůjcem bombového útoku. „Vládní experti mají vysokou míru jistoty, že šlo o viníka,“ řekl americké televizi CBS představitel americké vlády.

Známé jsou okolnosti jeho smrti, o kterých se podle New York Times Spojené státy dozvěděly na začátku dubna. Podle deníku byl zabit už před několika týdny v bojích mezi Tálibánem a afghánskou odnoží Islámského státu na jihu země.

„Byl to klíčový představitel ISIS-K (zkratka zmíněné odnože, pozn. red.) přímo zapojený do tajného plánování operací jako „Abbey Gate“ a nyní už nemůže plánovat, ani provádět útoky,“ řekl mluvčí Bílého domu John Kirby.

Spojené státy v zneškodnění teroristy nehrály žádnou roli. Informaci potvrdil také mluvčí ministerstva obrany Patrick Ryder. „Spojené státy se do operace nezapojily,“ řekl.

Od pondělí začala americká vláda o úmrtí islamisty zodpovědného za smrt 13 Američanů s novým vývojem seznamovat pozůstalé vojáků. Jeden z otců mrtvého vojáka řekl, že smrt vraha jeho syna mu přináší částečné smíření se smrtí.

„Nic nám nepřinese Taylora zpátky, jsem s tím smířený,“ řekl otec štábního seržanta Darina Taylora Hoovera Darin Hoover v rozhovoru pro agenturu AP. Doplnil, že americké úřady mu neposkytly o smrti radikála mnoho informací.

Podle americké vlády vyrozumění rodin souvisí s tím, že šlo o jejich „morální zodpovědnost“, kterou vůči nim úřady mají.

Více o vládě radikálního hnutí Tálibán v Afghánistánu

Hnutí Tálibán se dostalo zpět k moci v srpnu 2021 poté, co Američané zahájili odchod ze země a padla vláda společně s afghánskou armádou. Chaotický sled událostí vytvořil perfektní příležitost pro Tálibán, který rychle nastolil svou vládu.

Rodiny se po smrti svých synů u „Abbey Gate“ sdružují v soukromé chatovací skupině na platformě WhatsApp. Zde se společně vyrovnávají se smrtí svých blízkých už přes rok a půl. Pozůstalí kritizují Bidenovu administrativu za nezvládnutí odchodu americké armády z Afghánistánu.

„Vnímám to tak, že se administrativa snaží ze sebe smést zodpovědnost za smrt našich dětí, když říká, že žene k zodpovědnosti islamistické radikály,“ řekla pro AP Cheryl Rexová, matka desátníka Dylana Meroly.

Z toho amerického prezidenta viní také političtí soupeři. Vyčítají mu, že USA bez váhání opustily Afghánce, kteří jsou nyní perzekuováni, a že v zemi nechaly napospas jednotkám Tálibánu moderní americké vojenské vybavení.

Podle britské BBC Bidenova vláda nechala zpracovat zprávu, která analyzovala americký odchod z Afghánistánu. Podle zprávy mohl za chaotické události ze srpna 2021 bývalý prezident Donald Trump. Dohoda, kterou s radikálním hnutím v roce 2020 uzavřel, prý svázala Bidenově administrativě částečně ruce při efektivním řešení situace.

Ženy a hnutí Tálibán

Na začátku vlády představitelé hnutí Tálibán tvrdili, že změní svůj přístup k ženám a dají jim náležitou míru svobody. To se však rychle změnilo a ženská práva jsou Tálibánem opět potlačována.

Útok u „Abbey Gate“ přišel několik hodin poté, co západní zpravodajské služby varovaly před hrozbou velkého útoku. Afgháncům čekajícím na odlet ze země doporučovaly, aby prostor letiště opustili. Ti ve velké míře neuposlechli. Sebevražedný útočník se kolem 18. hodiny místního času odpálil uprostřed davu, kde bylo i mnoho rodin s malými dětmi.

Zodpovědnost za útok na sebe vzala afghánská odnož Islámského státu nazývaná Islámský stát – Chorásán. Ve svých řadách má údajně přes 4000 bojovníků. Hnutí představuje největší hrozbu pro tálibánský režim. Od jeho návratu k moci pravidelně provádí bombové útoky, které ve většině případů cílí na menšiny žijící v zemi.

Více o vládě hnutí Tálibán v Afghánistánu

O odchodu amerických jednotek ze země rozhodl v roce 2020 Donald Trump. Bidenova administrativa krok odložila, ale dohodu se rozhodla respektovat v domnění, že snaha Tálibánu získat mezinárodní uznání způsobí, že režim bude ve skrze mírnější.

To se nenaplnilo, protože Tálibán přijal tvrdá opatření, která omezují svobodu Afghánců. Například zakázat dívkám chodit do škol nebo ženám pracovat pro mezinárodní humanitární organizace.

Reklama

Doporučované