Hlavní obsah

Tálibán zakázal dívkám studovat střední školu. Nemohou tak ani na vysokou

Foto: Profimedia.cz

Tálibán v rozporu se svým prvotním rozhodnutím v březnu oznámil, že střední školy nakonec zůstanou pro dívky nadále zavřené.

Reklama

Radikální hnutí Tálibán zakázalo dívkám studovat střední školu, čímž v podstatě vyloučilo ženy i z vysokoškolského studia. V Afghánistánu tak vznikají tajné školy, které mají studentkám nahradit legálně nezískatelné vzdělání.

Článek

Dívky v Afghánistánu nemohou nastoupit na střední školy, nezískají tedy osvědčení o středoškolském vzdělání, a tím pádem nemají možnost postoupit na vysokoškolský stupeň.

Na problém upozornila média včetně deníku The Guardian, informaci pak potvrdil i mluvčí radikálního hnutí Tálibán, které převzalo vloni v srpnu kontrolu nad Afghánistánem.

Tálibán v rozporu se svým prvotním rozhodnutím v březnu oznámil, že střední školy nakonec zůstanou pro dívky zavřené do doby, než bude vypracován plán opětovného otevření v souladu s islámským právem.

„Pochopitelně, když nebudeme mít absolventky středních škol, nebudeme mít ani studentky univerzit,“ potvrdil domněnky západních médií mluvčí tálibánského ministerstva pro vyšší vzdělání Maulawi Ahmed Taqi.

„Nicméně doufám, že ministerstvo školství přijde s novou politikou a brzy pro dívky školy znovu otevře. Uvědomili jsme si totiž, že je to důležité a že zákaz studia pro ženy je dočasný,“ dodal a zopakoval tak tvrzení Tálibánu, že se některé zákony včetně přístupu ke vzdělání časem uvolní.

I kdyby se ale tato legální hranice pro přístup žen ke studiu uvolnila, některá další omezení by mohla být zavedena natrvalo. „Jednalo by se o zákaz vzdělání ve zdravotnických oborech či v těch pedagogických,“ uvedl pro The Guardian zdroj z nejvyššího vedení Tálibánu.

Studentky budou pozadu

Bez osvědčení o středoškolském vzdělání nemohou studentky přistoupit ke zkoušce zvané kankor, což je národní univerzitní vstupní test, který je potřeba absolvovat i pro přijetí na soukromé školy.

Tálibán po svém loňském převzetí moci jako vstřícné gesto nechal projít všechny studentky posledního ročníku, čímž by ke vstupnímu testu získaly přístup, zároveň ale dosud nevyhlásil termín zkoušky kankor.

Chlapci, kteří jsou i z obecného pohledu na kulturu Tálibánu ve výhodě, budou navíc nyní napřed, protože mohou normálně navštěvovat střední školu. I kdyby bylo dívkám umožněno letos vstupní zkoušku absolvovat, odborníci se obávají, do jaké míry budou pozadu za studenty, kteří o žádnou výuku nepřišli.

Nelegální doučování

Částečnou náhradu za ztracené vzdělání pro dívky, které nemohly od nového školního roku na střední školy, nahrazuje on-line výuka a ilegální doučování. Tyto snahy se nicméně podle odborníků dostanou jen ke skutečně zanedbatelné menšině všech studentek, které o normální výuku v tuto chvíli přichází.

„Doučování sice může pomoci nahradit pár vynechaných měsíců. Ale dívky, které nedokončily ani předposlední ročník střední školy, nebudou mít šanci zvládnout tempo a látku, aby se dostaly na vysokou školu,“ uvedl zakladatel a rektor ženské univerzity Moraa v Kábulu Azizuláh Amir.

Na jedné straně znamenají problém finance, protože soukromé hodiny nabízejí soukromníci, kteří potřebují získat dostatek peněz, který by jim zajistil alespoň samotný provoz doučování. Afghánistán je přitom v hluboké ekonomické krizi, což znamená, že jen velmi málo rodin si může dovolit utratit peníze za vzdělání svých dcer.

On-line výuka zase vyžaduje alespoň vlastnictví chytrého telefonu a velký objem mobilních dat, což je rovněž pro většinu rodin nedosažitelné.

Reklama

Doporučované