Hlavní obsah

Téměř polovina bomb použitých v Gaze byla neřízená, tvrdí tajné služby USA

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Izrael při dobývání palestinské Gazy hodně spoléhá na neřízené rakety. Ty jsou obvykle méně přesné a mohou představovat větší hrozbu pro civilisty, zdůrazňuje CNN.

Článek

Posudek vypracovaný úřadem ředitele tajných služeb USA, který má CNN k dispozici, uvádí, že přibližně 40–45 procent z 29 tisíc kusů munice vzduch–země, kterou Izrael v Gaze použil, bylo nenaváděno. Ostatní použité bomby byly podle dokumentu přesně naváděné.

Neřízené rakety jsou obvykle méně přesné a mohou představovat větší hrozbu pro civilisty, zejména v tak hustě obydlené oblasti, jako je Gaza. Tempo, kterým Izrael nenaváděné rakety používá, může přispívat k prudkému nárůstu počtu obětí mezi civilisty, uvádí americký web.

Americký prezident Joe Biden se v úterý ostře vyjádřil, že Izrael kvůli „nevybíravému bombardování“ Gazy ztrácí mezinárodní podporu. Stalo se tak jen několik hodin před tím, než Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci žádající o humanitární příměří.

Mluvčí izraelské armády Nir Dinar na dotaz CNN uvedl, že se k typu použité munice v Gaze nebude vyjadřovat.

Jiná armádní mluvčí Keren Hajioffová ve středu uvedla, že izraelská armáda věnuje obrovské prostředky na minimalizaci civilních obětí, které Hamás používá jako lidské štíty. „Naše válka je vedena proti Hamásu, nikoli proti obyvatelům Gazy,“ řekla podle CNN.

Reklama

Doporučované